Vydání 04/2014

Dům pro Šípkovou Růženku

 

Václav si se svou ženou Sylvou ve dvoře bývalého JZD postavili jednopodlažní dřevostavbu obloženou prkny a kamenem. Zatímco celý dům se topí v záplavě květin, dvorek zatím tvoří vyasfaltovaná plocha. Až ale bude hotový plánovaný trávník a ozeleněná stěna, dům se stane pravou zelenou oázou uvnitř průmyslového areálu.

Bydleli jsme v bytě v panelovém domě, jehož okna byla orientovaná na sever. Bylo to tedy poměrně smutné místo s nedostatkem světla a moje žena tím vysloveně trpěla. Toužila po svém domě, a protože moje rodina vlastnila pozemky bývalého JZD kousek od Hradce, rozhodli jsme se stavět právě tady.

Dřevostavba jako jasná volba


Od začátku jsem věděl, že budu chtít dřevostavbu. V mém přesvědčení mě utvrdila i návštěva rozestavěné kamarádovy dřevostavby, oslovila mě nezvyklá čistota staveniště. Volba realizační firmy byla jednoznačná – můj dobrý kamarád Petr Brinkman totiž vlastní se svým společníkem firmu Woodstep, která nám dům postavila. Probral se mnou předběžný rozpočet a doporučil mi architektonické studio Gebas atelier architects, které ve spolupráci s mojí ženou navrhlo celý dům. Zpracoval jak studii, tak prováděcí projekt, podle kterého potom Woodstep stavbu zrealizoval. Pro vyřizování stavebního povolení jsem si zjednal člověka, který se tím v této lokalitě zabývá, realizační firma pak koordinovala všechny subdodavatele. Já jsem jen v danou dobu platil. Když se ohlédnu zpět, rozhodně nelituji toho, že jsem si na každou z těchto fází výstavby sehnal a zaplatil odborníka.

Na materiálu se nevyplatí šetřit

Protože léta razím teorii, že každý by se měl držet svého povolání, technologii výstavby jsem vůbec neřešil. Kupovali jsme si časopisy o bydlení, i časopis Dřevo&Stavby, abychom si udělali přehled, ale zároveň jsme si nechali poradit od odborníků. Protože v současné době mám firmu přímo tady ve dvoře, trávil jsem na stavbě hodně času a mohl jsem tak na všechno dohlížet. Jsem od přírody zvídavý člověk a zajímalo mě, jak se věci provádějí. Petr mi ostatně po dokončení realizace oznámil, že moje „proč“ už nechce nikdy slyšet (smích).
V průběhu výstavby jsem učinil jedno důležité rozhodnutí, a to nešetřit na materiálu. To je podle mě jediná možná správná cesta. Například jsme se po poradě s realizační firmou rozhodli nahradit klasické sádrokartony v interiéru za sádrovláknité desky Fermacell. Cenu to navýšilo zhruba o dvacet tisíc korun, ale dostali jsme za to mnohem lepší užitné vlastnosti.

Topení nebylo potřeba celé dva roky

Celý proces výstavby, od projektování až po bydlení, trval dva roky. Vlastní stavba pak zhruba rok a půl. Základy jsme vybetonovali na podzim, stavební firma pak nastoupila na jaře. Další Vánoce jsme už slavili v novém. Dům je postaven na 43 betonových sloupcích, takže pod domem je crawl space. Jedinou vadou na kráse byla zamrzlá voda, která nás překvapila první zimu. Vlezl jsem proto pod dům a zjistil jsem, že instalatéři nezvládli izolaci vodovodních trubek v průlezném prostoru. Důkladně jsem je obalil vatou a bylo po problému.

V domě máme instalované teplovodní podlahové vytápění a za celou loňskou ani letošní zimu jsme ho nemuseli zapnout. K vyhřátí domu úplně stačí krbová kamna s dvoustupňovým spalováním. Za zimu stopím tak pět kubíků dřeva – začnu topit kolem čtvrté odpoledne, v devět dávám do kamen poslední polínko a ráno je tu pořád kolem 20 stupňů.
Ještě mě tu čeká kultivace okolí. Slíbil jsem ženě, že do příštího roku vyměním asfaltovou plochu před domem za trávník, a protilehlou zeď, na kterou se díváme z obýváku, necháme porůst rostlinami. Manželka tak zatím popouští uzdu své floristické vášně alespoň v domě a na terase, která se v květinách přímo topí. Často říkám, že kytky tady mají absolutní přednost před vším a před každým. Je to ale jen v žertu, jsem samozřejmě rád, že je tu spokojená, a i když je samozřejmě pořád na čem pracovat, bydlí se nám tu přímo pohádkově.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

 

Velikost pozemku: 1471 m2

Zastavěná plocha: 139,92 m2

Podlahová plocha: 129,94 m2

Spodní stavba: nepodsklepeno

Stavební systém: lehký dřevěný skelet

Tepelná izolace: minerální izolace

Fasáda: dřevěný obklad, kamenný obklad, fasádní desky (malé plochy mezi okny)

Střecha: kombinace pultové a ploché střechy

Střešní krytina: měkčené PVC fólie

Okna: dřevěná, barva antracit

Zasklení: izolační trojsklo

Podlahy: keramická dlažba, laminoparkety

Topení: teplovodní podlahové vytápění (elektrokotel), krbová kamna

Ohřev vody: elektrický zásobník o objemu 150 l

Skladba stěny od interiéru: SDK předstěna, OSB desky 18 mm, nosné trámy 60/140 mm + minerální izolace, HDF desky 3 mm, dřevěný rošt 2x50 mm + minerální izolace, difuzní fólie, provětrávaná mezera 40 mm, dřevěný obklad

Celková tloušťka stěny: 400 mm

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop