Nadčasový interiér dřevostavby: <small>Trvalý, individuální, přirozený</small>

Nadčasový interiér dřevostavby: Trvalý, individuální, přirozený

Jiří Kuthan | Úterý, 16. červenec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Design, který se dokáže povznést nad trend současné doby, musí být kvalitní a trvalý. Musí přirozeně respektovat individualitu svých uživatelů, musí „myslet" na budoucnost. Nadčasový interiér je splněným snem každého uvědomělého architekta. Demonstrací i měřítkem jeho schopnosti vidět svět s patřičným nadhledem. Pojďme se spolu inspirovat u odborníků a poodhalme principy nadčasového interiéru, které můžeme s úspěchem použít při zařizování interiéru naší dřevostavby.

Nadčasový pro mne znamená trvalý. Odolávající času. Stojící nad ním. Trvalý pro mne znamená logický, přirozený. Stav, kdy není co zlepšovat, protože nenacházíme chyby. Není tedy důvod ke změně. To platí pro každé lidské dílo, nejen v architektuře.

Je důležité pochopit dokonale zadání, posbírat všechny indicie, vztahy, vazby, budoucí dopady, představit si budoucnost díla i za delší dobu. Tedy za nějaký čas. Není důležitý jen právě cítěný okamžik, důležitá je i budoucnost toho, co tvoříme. Pak musíme najít řešení, které nemá slabá místa. Řešení, které splňuje všechny požadavky zadání.

interier-kuchyne-drevena-podlaha-stresni-okna-podkrovi

Návrh musí být logický

Teprve na základě plného pochopení může vzniknout hmota, tvar, proporce, vazby. Z nich pak vyplývá i materiálové řešení, které také musí být logické a trvalé. Obklopují-li mne přírodní materiálydřevo, kámen, sklo – cítím to jako přirozené, tedy trvalé. Nadčasové, chcete-li.

Ve všem zmíněném se musí také promítat individualita klienta, lidské vztahy a vazby, s ohledem na čas, na budoucnost.

Za vytvořením čehokoli trvalého je lidské hledání, píle, pokora. Kladení si otázek a hledání odpovědí. S plnou odpovědností a přirozeným pochybováním o sobě sama. Protože opravdu nadčasové řešení čehokoli možná dokáže jen příroda či bůh.

Klienti se mění v přátele

S Rosťou Černíkem spolu pracujeme už pár let. Poprvé jsme se potkali v roce 1992 a od té doby společně řešíme otázku, jak se bydlí nejlépe. Baví nás architektura, design, víno a dobří lidé. Za tu dobu jsme jich potkali víc než dost a jsme pyšní na to, že mnoho našich nejlepších přátel bylo nejprve právě našimi klienty.

interier-podkrovi-cervena-pohovka

Naše návrhy rozhodně usilují o to být nadčasové – jakmile vstoupím do zařizovaného prostoru, začnou mi naskakovat řešení právě s ohledem na funkční využití a logicky na sebe navazující činnosti v každé jeho části. Popustit uzdu fantazii a nebát se ani výraznějších prvků můžeme až při začlenění doplňků a dekorace, jimiž skvěle vneseme do interiéru svou osobní individualitu. Nevadí, že se časem okoukají, jejich obměna totiž nebude tak nákladná, jako celková úprava interiéru.

Ing. arch. Ivana Dombková
I.D.Arch s.r.o.



Inspirace v minulosti

Nadčasový, tedy nezávislý na toku času, nepodléhající proměnám té které doby, přetrvávající, trvalý, věčný. Nesmrtelný. Za nadčasová můžeme bez mrknutí oka označit některá literární díla, hodí se ale takové pojmenování pro styl interiéru? Existuje vůbec takový směr, který by byl opravdu poplatný napříč mnoha dekádami? Jistě se tak dají chápat neutrálně zařízené interiéry, které získávají šťávu díky jednoduchým doplňkům, jež se dají snadno obměňovat. Je ale možné postavit na opačné strany rovnice slovo nadčasový a slovo neutrální?

rako-tugendhat-hlavni-obyvaci-mistnost-1

rako-tugendhat-hlavni-obyvaci-mistnost-2

V meziprostoru, který jako by unikl otiskům nesmlouvavého zubu času, jsem se ocitla při návštěvě ikonické vily Tugendhat. Její zrekonstruovaný interiér se po letech pustošení vrátil do stavu, v jakém ho na přelomu 20. a 30. let minulého století navrhl německý architekt Ludwig Mies van der Rohe. Jeho celkový koncept vily i jednotlivé prvky vybavení – od světoznámého křesla Barcelona až po ty nej menší detaily, jako jsou například vypínače – se mohly bez mrknutí oka tvářit jako soudobý návrh mladého současného architekta.

rako-tugendhat-pokoj-pani

Taková realizace pak označení nadčasová dostojí ve všech ohledech. Unikátních klenotů vysoké hodnoty, v případě vily Tugendhat prvků světového dědictví UNESCO, je ale jako šafránu. Ponaučení si však z práce průkopníka moderní architektury určitě odnést můžeme – nadčasovým se interiér může stát pouze ve chvíli, kdy má originální myšlenku.

rako-tugendhat-vchod-chodba

Neexistuje tedy žádný univerzální návod, jak si takový zázrak vyčarovat. Vždy se můžeme rozhodnout, jakou cestou při zařizování svého domova půjdeme – a pokud je pro nás prostředí, ve kterém trávíme převážné množství našeho života opravdu důležité, nebudeme váhat oslovit šikovného interiérového architekta nebo designéra, který nám na základě svých zkušeností a tvůrčích schopností pomůže vytvořit styl, šitý nám přesně na míru.

rako-tugendhat-kouplena-rodicu

rako-tugendhat-detsky-pokoj-hosi

Ing. arch. Dagmar Šimonová
Foto: RAKO, vila Tugendhat



V každé době „in"

Návrháři nás každoročně zahlcují novými trendy. Výrazné barvy a nekompromisní až extravagantní tvary sklízejí úspěchy na výstavách či přehlídkách jako módní výstřelky jedné sezony, v té další je ale převálcují výstřelky nové. A tak nakupujeme věci, které časem odložíme. Příkladem téměř nesmrtelného kousku v oblasti oblékání se naopak staly tmavé úzké džíny - tyto montérky zlatokopů už oslavily sto čtyřicáté narozeniny. Jednoduchost a kvalita je znakem také nadčasově zařízených interiérů.

interier-kuchyne-drevena-podlaha

interier-schody-sklednene-dvere

Pokud právě přemýšlíte o tom, jakým způsobem vybavit svůj domov, aby už během několika následujících let nevypadal zastarale, je zapotřebí pracovat s takovými barvami a styly, které jsou považovány za klasické. Dominovat mu proto budou dřevo a další přírodní materiály.

Stejný princip jako v módě platí i v kombinačních možnostech. Když si k jednoduché halence za pár korun obujeme luxusní boty renomované značky, zvýšíme hodnotu celého oblečení. V interiéru se nemusíme bát kombinovat jednoduché pěkné kusy nábytku se špičkovým designem, protože v jeho přítomnosti se obyčejný prvek posune do sféry promyšleného konceptu a nadčasovosti. Důležité je zachovat smysl pro řád a vyrovnanost. K neutrální zdi přímo pod umělecké dílo můžeme umístit starožitný kus nábytku a výsledek bude dokonalý.

interier-schody-knihovna

Nadčasově vytvořený interiér je charakteristický také svou vysokou funkčností. Návrhy architektky a designérky Ivany Dombkové nás inspirovaly na stránkách časopisu DŘEVO&stavby už několikrát. S Ivanou Dombkovou jsme se poprvé setkaly na otevřené horní ploše Tančícího domu, odvážné a moderní stavbě, která nadčasovost získala podle mnohých architektů právě svým vtěsnáním mezi historickou zástavbu Prahy. Shlížely jsme na Staré Město, jehož několik domů v sobě bytové realizace této známé a uznávané architektky ukrývají.

interier-obyvaci-pokoj-knihovna-podkrovi

interier-kuchyne-drevena-podlaha-stresni-okno

interier-hlavni-obytny-prostor-jidelni-stul-podkrovi

PhDr. Helena Petáková
Autorkou návrhů je architektka Ivana Dombková



Krása navzdory času

Chceme-li si svého interiéru užívat léta, aniž by nám zevšedněl a aniž bychom museli znovu investovat do nového nábytku, vyplatí se již na začátku zařizování respektovat několik faktorů.

interier-v-bile-barve-dreveny-jidelni-stul-zidle

Foto: DESIGN&VIZ

interier-seda-pohovka-knihy-drevene-schodiste-drevena-podlaha

Foto: PIKCELLS

Prvním je kvalita – zdravé materiály jako masivní dřevo, kámen, sklo, kvalitní přírodní režné textilie nebo kůže odolávají zubu času mnohem déle a s grácií. Věkem dokonce získávají na hodnotě díky své přirozené patině. Pravda, nábytek z těchto materiálů se většinou řadí k těm dražším. Někdy ovšem stačí pouhých několik kousků, které interiér pozvednou a slouží pak roky. To se o mnohých levných alternativách bohužel říci nedá.

Neméně důležitou vlastností nově vybíraného nábytku je funkčnost. Sedávat na nepohodlném křesle nás bavit nebude, i kdyby bylo sebekrásnější. Skvělé jsou také variabilní a multifunkční kousky nábytku, které můžeme využít různými způsoby.

interier-kuchyne-dreveny-stul-designova-svetla

Foto: EPES RÁDES

interier-skandinavsky-design-jidelni-stul-knihovny-drevena-podlaha

Foto: EVTIEL.COM

V neposlední řadě hraje roli design výrobku a jeho estetická hodnota. Uděláme lépe, když se budeme během zařizování držet při zemi a nepodlehneme aktuálním módním trendům. Pestrá barevnost, nebo extravagantní nábytek se nám může velmi rychle okoukat. Daleko zajímavější variantou je investovat do základního vybavení pokojů v neutrálních přírodních barvách klasičtějších tvarů a ponechat si volné pole působnosti pro hru s doplňky.

Nejrůznější textilie, polštáře, obrazy, vázy, svícny a další dekorační předměty mohou v interiéru vždy vykouzlit jinou atmosféru pokoje i celého bytu za zlomek ceny. Základní vybavení nám přitom bude dál skvěle sloužit.

interier-loznice-polstare-kozesina

Foto: EPES RÁDES

interier-svetle-barvy-hlavni-obytny-prostor-oddeleni-kuchyne-drevneou-roletou

Foto: MOOZA ARCHITECTURE

Zdání mnohdy klame, ale prvotní vyšší investice do kvalitních a funkčních zařizovacích předmětů může být tím nejúspornějším a nejudržitelnějším řešením.

Ing. arch. Lucie Němcová

DaS 4-2014
Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop