Koupelna v dřevostavbě nemusí být nuda. Čím ji pozvednout?

Koupelna v dřevostavbě nemusí být nuda. Čím ji pozvednout?

Dana Jakoubková | Úterý, 03. prosinec 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Pravda je, že skvělý design je méně o tom, jak koupelna v dřevostavbě vypadá (i když je vždy hezká, až fantastická), a více o tom, jak funguje. Rozhodně by ale neměla působit dojmem, že pro použití musíte vhodit měďák do automatu. Pohodlně a funkčně se může tvářit i prostor, který tak docela jako koupelna nevypadá. Atypické vybavení, architektonické detaily, nápadné barvy nebo umělecké dílo – to všechno může hygienický prostor pěkně rozdivočet. Zde pár příkladů...

Elegantní koupelna v dřevostavbě

dřevěnou podlahou získá vaše koupelna mimořádnou estetiku. Protože je dřevo přírodní a živý materiál, je také prodyšné. Nabízí velký užitek při absorbování a uvolňování vlhkosti a poskytuje tak rovnováhu vlivů na klima v místnosti. Kombinací speciálně lepené, vrstvené podlahy z evropských, tepelně opracovaných dřevin a povrchové úpravy celoplošně zaleštěným olejem získává podlaha mimořádnou trvanlivost a přirozenou patinu. Pro udržení estetického vzhledu je vhodné vytřít podlahu mopem do sucha po každé koupeli. Renovace podlahy představuje profesionální doplnění oleje a probíhá v intervalech čtyř až šesti let podle stavu zatížení.

TIP: Masivní podlaha v dřevostavbě - vše, co jste kdy chtěli vědět o dřevěné podlaze

koupelna-elegantni-vana-v-prostoru-drevena-podlaha-admonter

Foto: Admonter

Čistota v koupelně

Každá správná hospodyňka by měla dostat ocenění v podobě toaletního Oskara. Plastová soška, která nenápadně maskuje záchodovou štětku, je nepřehlédnutelnou vizitkou čistoty nejmenší místnosti v domě.

koupelna-plastova-soska-oskar-zachodova-stetka

Foto: Monsterzeug

Luxusní koupelna v dřevostavbě

Umyvadlo z překližky a dýhy? Ano, i to je možné. Dýha, která nabízí až dvě stovky variant, je vodotěsně nalepená na překližce, což zaručuje vysokou trvanlivost a stabilitu. Umyvadlo je osazené odtokovým ventilem se systémem click-clack bez přepadu s možností umístění jak na desku, tak i s připevněním na stěnu či jako volně stojící solitér.

koupelna-luxusni-drevne-umyvadlo-designova-baterie-tekouci-voda-sapeka-watermark-uwd

Obdobný luxus dá vaší koupelně ergonomicky tvarovaná vana z masivního exotického dřeva. Povrchová úprava s hygienickou certifikací je částečně přebranou moderní technologií používanou na impregnaci povrchů jachet a lodí. Je směsí pryskyřice a laku zajišťující stabilitu, voděodolnost a odolnost vůči vysokým teplotám. Poslední vrstva povrchové úpravy je odolná proti poškrábání, chrání dřevo před působením UV záření, zmatněním a udržuje vysoký lesk.

koupelna-luxusni-drevna-vana-drevena-podlaha-sterka-velkoformatove-okno-vyhled-sapeka-watermark-uwd

Foto: Sapeka

Dekorace v koupelně

Toaletní papír jako dekorace? Proč ne... Designová police, navržená Bertrandem Jayrem, je rafinovaně spojená s papírem do podoby obláčku. Užijte si nadýchaný a uklidňující přízvuk v koupelně.

dekorace-v-koupelne-policka-na-toaletni-pair-cloud-toilet-by-lyon-beton

Foto: Lime Lace

Exotická koupelna v dřevostavbě

Spojte exotický design s vysokou kvalitou a nechte se okouzlit květinovým vzorem. Unikátní oválné umyvadlo v divokých mexických barvách s minerálními pigmenty je ručně malované, s dynamickým okrajem v podobě vlny, která asociuje vodní prvek. Umyvadlo má standardní vypouštěcí prvek a lze jej napojit na klasický odpad. Udržuje se snadno pomocí běžných prostředků. Kombinace hravého designu, intenzivních barev a mimořádného tvaru dá koupelně ve vaší dřevostavbě obdivuhodný vzhled.

koupelna-exoticka-ovalne-umyvadlo-v-mexickych-barvach-kvetinovy-vzor-mexambiente-e-k

Foto: Mexambiente e.K.

Designový prvek v koupelně

Designový radiátor Ideos je více než o nápad napřed. Jedinečným způsobem ztělesňuje neobvyklý designový objekt i progresivní vzhled elektrického vytápění.

koupelna-designovy-koupelnovy-radiator-ideos

Hvězdicovité elementy jsou spojeny do fascinujícího celku s nezaměnitelným šarmem a půvabnou hrou zářivého lesku i vzdušné lehkosti. Termostatická hlavice je integrována do vzhledu elementu a jednoduchým připojením praktických doplňků jako háček, madlo nebo kruh můžete radiátor využít jako sušák.

designovy-koupelnovy-radiator-ideos-madlo

Foto: Kermi

Bezbariérová koupelna v dřevostavbě

Koupelnovou laťku můžete zvýšit bezbariérovým sprchovým „koutem". Nebývalého komfortu i elegantního designu můžete přitom dosáhnout zcela jednoduše – suchým procesem výstavby za použití cementovláknitých desek fermacell Powerpanel H2O pro stěny i podlahy, které jsou trvale zatížené vodou. Stěnové desky unesou jakýkoli obklad a podlahový set představuje ideální podklad pro dlažbu a další materiály. Použitím systémového příslušenství fermacell včetně vyspádovaných prvků, tak vznikne absolutně těsný systém pro trvalé zatížení vodou, ale i třeba invalidním vozíkem. Materiály dovolují použít i nátěrové systémy na stěny, lepit vinylové krytiny nebo použít jako finální povrch podlahy stěrku. Desky jsou nejen trvale voděodolné, ale odolné i proti plísním a působení chemických látek.

koupelna-bezbarierova-sprchovy-kout-fermacell

Foto: Fermacell

Vtipné detaily v koupelně

Ukažte návštěvě, že máte smysl pro humor. Oboustranné mýdlo pro umytí obličeje i opačného konce těla může být i vtipným dárkem.

vtipne-oboustranne-mydlo

Foto: Yellow Octopus

Bezpečná koupelna dřevostavbě

Neobvyklé, a přitom diskrétní orientační LED osvětlení, které vás navede v noci k toaletě, aniž by vás dráždilo oslnivé světlo, má sanitární modul Monolith Plus. Jakmile se k němu přiblížíte, osvětlení se automaticky zapne v jedné ze sedmi různých barev. Bezpečně osvítí cestu k toaletě a zároveň navodí příjemnou atmosféru bez zápachu.

orientacni-led-osvetleni-toalety-geberit

Podsvícení v pěti barevných odstínech má pak hygienické, bezdotykové tlačítko splachování Sigma80. Vyrábí se v zrcadlovém a černém provedení.

bezdotykove-splachovaci-tlacitko-geberit-sigma

Foto: Geberit

Oblé hrany v koupelně

Nelíbí se vám ostré hrany a pravé úhly? S konstrukční deskou Wedi z extrudovaného polystyrénu můžete koupelnu pěkně zaoblit. Desku charakterizuje vysoká variabilita použití:

  • lze ji použít na podlahách, stěnách i stropech,
  • vybudovat z ní dělící příčky, podesty či sprchové kouty,
  • vyrobit z ní pulty pro zařizovací předměty, police, niky či opláštění vany, podomítkového WC nebo potrubních rozvodů,
  • dokonce postavit i samonosnou parní kabinu.

konstrukcni-deska-wedi-z-extrudovaneho-polystyrenu

Materiál je určený pro vlhké prostory, zcela nenasákavý, a dokonce při mechanickém poškození povrchu zůstává voděodolnost plně zachována. Odpadá tak potřeba nanášení jakékoliv další hydroizolace. Skelné vlákno dává desce větší pevnost a stabilitu, cementový povrch pak tvoří kontaktní vrstvu pro lepidlo a představuje ideální nosný podklad pro keramické obklady, dlažby, mozaiky, štuky a další finální povrchy.

koupelna-dve-umyvadla-oble-hrany-wedi

Foto: WEDI

Útulná koupelna v dřevostavbě

Pryč s kachlíčky! Uvolňující atmosféru horké koupele zkuste doplnit i vizuálním potěšením! Tapeta v koupelně je totiž mimořádným designovým řešením. Pokud je ovšem vhodná do vlhka a omyvatelná. Takovou je příkladně tapeta vinylová s antibakteriální úpravou (označuje se třemi vlnovkami), která dokáže nepřekonatelně překrýt nerovnosti stěny, nebo prodyšná tapeta a mimořádně mechanicky odolná sklovláknitá tapeta. Chcete-li koupelnu opticky zmenšit a zútulnit, použijte větší vzor a tmavší barvu.

koupelna-utulna-wc-vinylova-koupelnova-tapeta-s-antibakterialni-upravou

Foto: Charlton Island

Redakčně upraveno pro web


Mohlo by vás zajímat:

koupelna-interier-masivni-drevostavba-skleneny-sprchovy-kout-volne-stojici-vana-vyrez
 
interiér koupelna koupelnový nábytek
 
materialy-do-koupelny-drevo-moderni-interier-koupelna
 
DaS 5-2019
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop