Iva Bastlová: <small>Co stojí na počátku skvělého interiéru</small>

Iva Bastlová: Co stojí na počátku skvělého interiéru

Lucie Němcová | Úterý, 07. duben 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Interiér se stává více a více místem, kde trávíme spoustu času, přesto se mu v rámci plánování domu téměř nevěnujeme. Vytváří dojem, že mnoho nestojí, není to nic složitého, časem se to nějak udělá a postupně dovybaví. Alespoň si prostor nejprve zakusíme v realitě, a nejen na papíře. Spousta takových zkreslených úvah nás vede cestou nedostatečné přípravy. Řada chytrých, funkčních a nádherných řešení tak zůstane nerealizována, protože je konstrukce stavby již neumožní, nebo jsou příliš složitá a nákladná. Zasévejte proto semínka dobrého interiéru vědomě a včas, vyroste vám z nich totiž jedinečný, podporující a krásný domov.

Bydlení je důležitou součástí našeho života, je místem odpočinku, setkávání rodiny a měl by to být prostor, kde je nám opravdu dobře a rádi se sem vracíme. Ovlivňuje naše zdraví i náladu, a proto není žádnou ztrátou času věnovat mu péči ještě dřív, než se vůbec dostane na papír ve formě prvních skic.

navrh-dispozice-pudorys-dreamstime

Foto: Dreamstime

Interiér s Ivou Bastlovou

"Někdy lidé přemýšlejí pouze o následujících dvou až třech letech, a nemyslí na to, jak bude prostor fungovat dál. Například až děti začnou chodit do školy. Stal se mi však paradoxně i opak, kdy klienti s ročním dítětem plánovali úpravu domu podle myšlenky, až bude dcera náctiletá, a „zapomněli", že následujících minimálně 10 let budou žít jiným způsobem s malým dítětem.

Viděla jsem také spoustu projektů, kdy v domě chyběl úložný prostor, druhá koupelna či dostatek prostoru pro velký stůl na úkor předimenzované například garáže, pracovny nebo kotelny."

Iva-Bastlova-foto
Iva Bastlová
interiérová designérka

Základní otázky

Čím začít? Třeba dotazováním, které začne formovat charakter budoucího domova:

  • Komu a k čemu má prostor sloužit během následujících let a do budoucna?
  • Je to bydlení přechodné, jde o investici, nebo je to bydlení například pro seniory?
  • Jaký charakter interiéru mi vyhovuje a cítím se v něm dobře? Budou mi vyhovovat spíše přírodní povrchy, kde vyniká jejich textura, nebo raději moderní minimalismus lesklých jednobarevných ploch?
  • Přeji si zakomponovat nějaký svůj původní nábytek?
  • Plní navržený interiér všechny důležité základní funkce, jako je relaxace, hygiena, práce doma, uložení věcí, stravování?

moderni-interier-drevene-doplnky-dreamstime

Foto: Dreamstime

"Velkou chybou je šetření na nesprávných místech. V interiéru jsou to dveře, podlahy a rozvody – prvky, které lze jen těžko měnit. Další chybou je nekoncepční výběr – zařizování interiéru bez konceptu hlava nehlava. Může být vše kvalitní a samo o sobě pěkné, ale špatně zkombinované části vytvoří „šílený" celek."

interier-kuchyne-norsuhome

Foto: Norsu Interiors

Dobrá finanční rozvaha

Zásadní otázkou je také, zda je na interiér vyčleněno dostatek financí. V rámci celkového rozpočtu na stavbu se na něj často myslí velmi nedostatečně, případně se do něj sáhne při nějakém prodražení stavby, a pak z něj nic moc nezbyde.

Při volbě jednotlivých položek pak musíme brát v potaz kontext celého rozpočtu. Mohou nastat dva momenty, které hýbou s cenou směrem nahoru a je třeba je pečlivě zvážit.

  • Prvním je navýšení několika položek o drobnou částku, které může rapidně zvýšit rozpočet (například při výběru materiálu je nutné pohlížet na cenu za metr čtvereční).
  • Druhým je přidání další položky, která sice rozpočet navýší, současně ale bude celkový dojem i kvalita na vyšší úrovni.

Na jedné straně tedy musíme stále hlídat celkovou částku a na straně druhé přemýšlet o tom, že drobné navýšení může výrazně vylepšit celkový výsledek.

interier-jidelni-stul-zidle-chaplins-betty

Foto: Chaplins Furniture

Propracovaný koncept

Jeho tvorba je jednou z nejdůležitějších fází projektu. Koncept je jednoduše řečeno hlavní myšlenka – představa, jakou se bude celý interiér řídit. Důležité je přesně si ujasnit základní vzhledové požadavky, definovat hlavní motiv a stručně několika slovy popsat, jaké kvality by měl interiér mít.

Ve fázi konceptu je těžké nepodlehnout módním trendům nebo názorům okolí. Barvy se musí líbit hlavně vám a působit na vás dobře. Neexistuje žádná šablona, jak jej udělat dobře, jsou do něj otištěny vaše individuální potřeby, vkus a přání.

Je třeba mít na paměti, že nám interiér bude sloužit dlouhou dobu. Materiály a barvy by tedy měly být vybrány tak, aby obstály v čase. V konceptu nejde jen o sestavení barevnosti, ale také o styl a konkrétní výběr materiálů.

interier-obyvaci-pokoj-velkoformarova-okna-krbova-kamna-vyhled-do-krajiny

Obr.: Základ interiéru v neutrálních barvách a přírodních materiálech je skvělým výchozím bodem, který může být kdykoli doplněn barevnými akcenty. Foto: Departures

Moodboard

Pomoci vám může takzvaný moodboard – forma koláže sestavená s ilustračních obrázků, konkrétních zařizovacích prvků, textů a vzorků materiálu, kde lépe uvidíte jejich vzájemnou souhru. Někdo upřednostňuje čistě přírodní prvky a jinému stačí imitace praktičtější na údržbu. Volbu materiálu důkladně promyslete, protože má velký vliv na rozpočet. Postupujte od základních prvků a největších ploch po detaily:

Definujte si veškeré použité materiály – podlahovou krytinu, interiérové dveře, rámy oken a parapety, nábytek, potah na čalounění, svítidla, doplňkové odstíny. Snažte se o harmonický soulad. Přidejte trochu kontrastu.

Nejde však o pouhý materiálový výčet. Koncept reflektuje velikost a celkový charakter interiéru. Pracuje s tmavými a světlými barvami podle velikosti a množství světla v interiéru, používá vertikály či horizontály podle toho, zda potřebujeme zvýšit strop či opticky rozšířit místnost, podle potřeby pracuje s dekory a tak dále.

V neposlední řadě interiér funguje jako celek, a tak je potřeba s ním zacházet. Všechny místnosti by na sebe měly svým charakterem navazovat, aby působily harmonicky a příjemně. Když je koncept hotov, čeká nás ještě jeden ještě těžší úkol – dodržet jej.

moodboard


"Moodboard nebo barevnice pomáhá vytvořit představu o celkovém vizuálním konceptu interiéru."


interier-obyvaci-pokoj-jidelni-stul-leedon

Foto: Leedon

"Materiály vybírejte podle vzorkovníku, nikoli podle tištěného katalogu nebo webové prezentace, kde může být vzhled zkreslený. Prohlížejte je za denního světla, neboť umělé také mění jejich vzhled. Dále si materiály prohlédněte ideálně ve velké ploše. Čím je vzorek větší, tím lepší pro vaši představu."

Zkušený průvodce

Pokud má člověk opravdu dost času, technické vzdělání a dobrou představivost, zvládne proces návrhu a realizace interiéru i sám. Může si vše nastudovat a zkonzultovat. Ale toho času je třeba hodně. A protože čas je dnes téměř to nejcennější, co máme, je efektivnější poradit se s odborníkem a věnovat se tomu, co umím.

Za profesionálním interiérovým designérem je nejlepší jít hned s projektem, dokud dům ještě nestojí a teprve se řeší stavební povolení. V tuto chvíli lze bez problémů měnit rozvody, posunovat dveře, aby se vešla například šatní skříň, posunout okno, aby se protáhla pracovní deska kuchyňské linky a tak podobně.

No a jak poznat profesionála? Určitě podle vzdělání (ideálně vysoké školy, nikoli kurzu), praxe a ukázky realizací. Nezbytností je si s ním promluvit a zjistit, zda si rozumíte. Jde o velkou investici a hodně osobní záležitost.

interier-kuchyne-jidelni-stul-italianbark

Obr.: Žádný materiál není (až na výjimky) dobrý nebo špatný. Vždy je pouze otázkou, v jakém kontextu je použitý a kolik máme realizačních prostředků. Foto: Italianbark

Když odborník k dílu přizván není, často se to na výsledku projeví. Jak? Někdy jsou přešlapy vidět na první pohled (například nesoulad materiálů a jejich nevhodná volba), jindy se projeví až během užívání – třeba nevhodně udělané rozvody na světla, špatná ergonomie, hluchý prostor, který je třeba zakrytý, ale nijak nevyužitý a podobně.

S profesionálem byste měli získat funkční interiér podle vašich estetických požadavků a současně mít využitý každý kousek prostoru – prostě dobře zhodnocenou investici.

"V celkovém rozpočtu na stavbu a následné vybavení domu je cena za návrh interiéru od designéra zcela minimální. Troufám si říci, že to kolikrát nebude ani jedno procento. Je paradoxní, že kvůli této částce člověk investuje bez odbornosti své vydělané peníze, anebo ještě hůře, peníze, které si půjčil na úvěr. Na úrocích se zaplatí bance mnohem více. Podle mě to není snobství poradit se s profesionálem, ale zdravý rozum."

navrh-interieru-nakres-dreamstime

Foto: Dreamstime


Náš TIP

kniha-iva-bastlova-tvorime-interier-s-ceskou-designerkouPro další inspiraci, jak vytvořit krásný interiér krok za krokem, nahlédněte do knihy Ivy Bastlové Tvoříme interiér s českou designérkou.

Více o knize...

 

interier-hlavni-obytny-prostor-jidelni-stul-drevena-podlaha-home-designing-01

interier-hlavni-obytny-prostor-jidelni-stul-drevena-podlaha-home-designing-02

interier-kuchyne-kulaty-dreveny-jidelni-stul-zidle-drevena-podlaha-edwardian

interier-kuchyne-masivni-dreveny-jidelni-stul-lavice-stolicky-uaoon

interier-kuchyne-v-podkrovi-jidelni-stul-stresni-okna


drevoastavby-casopis-titulka-3-2019-200x238

VYZKOUŠEJTE časopis DŘEVO&stavby ZDARMA


interier-masivni-dreveny-stul-kresla-ausziehbar-massiv

interier-obyvaci-pokoj-drevena-podlaha-drevene-oblozeni-galerie-architecturebe

interier-obyvaci-pokoj-jidelni-stul-moderni-kresla-krb-the-scandinavian-feeling

interier-relaxacni-kout-kreslo-kvetiny-nastenne-hodiny-chloe-blush-tinified

interier-koupelna-garten-anlegen


Četli jste?

Iva-Bastlova-foto
 
interier-obyvaci-pokoj-textilie-v-interieru-compo-t
 
skladiste-veci-dreamstime
 
DaS 1-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop