Zvolené materiály v interiéru mohou zásadně měnit kvalitu života. Jak vybrat ty správné a podle čeho se při výběru řídit

Zvolené materiály v interiéru mohou zásadně měnit kvalitu života. Jak vybrat ty správné a podle čeho se při výběru řídit

Lucie Němcová | Pondělí, 18. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Tvoříme-li nové bydlení, zvolené materiály jsou pro nás naprosto klíčové – od konstrukčních až po interiérové, s nimiž žijeme v přímém kontaktu den co den. Při jejich výběru hodnotíme primárně jejich vzhled, ovšem neměli bychom zůstávat pouze u něj. Jaký vliv mají na vnitřní klima? Jaké jsou na dotek? Jak ovlivní akustiku? Tyto faktory silně působí na naši celkovou pohodu, regeneraci a zdraví a mohou zásadně měnit kvalitu života v takovém interiéru.

Vytvářet harmonické podporující prostředí domova je křehká alchymie související s osobními preferencemi a nekonečnou škálou možností dostupných prvků a materiálů. Vyplatí se nespěchat a dobře zvážit zejména komponenty, které budou použity ve větší míře – například podlahy, vnitřní dveře, schodiště, povrchy stěn a větší kusy nábytku.

Při plánování máme téměř vždy nedostatek času a vybíráme pod tlakem a podle malých vzorků, což může přinést nepříjemná překvapení. V ploše pak materiál působí úplně jinak. Dopřejte si čas a prozkoumávejte. Navštěvujte kamenné obchody, showroomy, veletrhy a již postavené domy.

Jeďte se podívat na vlastní oči, jakými materiály budete obklopeni třeba i desítky let. Zajímejte se o způsob výroby, naslouchejte zkušenostem, logickým argumentům, ale také vlastní intuici. Hledáte svůj jedinečný koktejl kvalit a prvků, který bude unikátní základnou a útočištěm. Může být zcela odlišný od ostatních, ale pro vás dokonalý.

1. Čím větší množství, tím důležitější výběr

Jaké parametry splňuje dobře zvolený materiál, který spolutvoří útulný harmonický interiér? Pomineme-li subjektivní vkus, dobrý materiál precizně plní potřebnou funkci, je sladěný s celkem, neobsahuje nežádoucí chemikálie, které by uvolňoval do prostředí, je příjemný na dotek, zvláště, je-li často v kontaktu s naší kůží.

Má dlouhou životnost a dobře se udržuje. Je krásný na pohled a působí blahodárně na naši psychiku. Ničím nás neruší, ale povznáší. Ať už jej pozorujeme v detailu nebo v rámci celku, působí na nás dobře, funkčně a na svém místě.

Otázky k zamyšlení

  • Jaké materiálové plochy budou v domě největší a bude třeba jim věnovat více pozornosti při výběru?
  • Mají tyto největší položky specifika, která by měly naplňovat? Formulujte si základní důležité vlastnosti těchto převažujících materiálů.

utulnost-domova-chodba

obr.: Již vstupní hala může vítat osobitostí a pocitem domova. Co myslíte, jaké prvky a vjemy takový pocit navozují? Foto: Martin Zeman

2. Do výběru vhodného materiálu a předmětů zapojte smysly

Výběr materiálu a zařizovacích předmětů není zdaleka jen otázkou vizuálního sladění s celkem. Seznamte se s tím, jakou má strukturu, jestli je jemný či hrubý, měkký či tvrdý, studený či teplý. Je zřejmé, že dotek bude hrát velkou roli v případě podlahy, zejména v koupelně nebo v ložnici, kde často chodíme bosky.

Typ povrchu je však důležitý nejen kvůli doteku, ale také kvůli akustickým vlastnostem. Čím tvrdší povrchy v interiéru, tím více se odráží zvuk, což může působit velmi nepříjemně a rušivě.

I takováto maličkost může ovlivňovat, zda nás prostor nabíjí, nebo vyčerpává, jestli je pro nás příjemným a útulným, nebo sterilním a chladným. K rozhodování tedy přizvěte kromě zraku i další smysly: hmat, čich a třeba i sluch.

Otázky k zamyšlení

  • V jaké míře bude daný materiál exponovaný vašemu doteku?
  • Bude vám příjemné s ním být v kontaktu každý den?
  • Jak voní?
  • Bude vám stejně příjemný i ve velké ploše?
  • Jak se bude doplňovat s ostatními materiály? Budou společně poskytovat všechny vjemy, které v daném místě potřebujete a chcete?

utulnost-domova-satna

obr.: Velká plocha dřeva citlivě ošetřeného tak, že struktura zůstává patrná, dodává prostoru chodby daleko příjemnější charakter. Velkou úlohu hraje denní světlo a kout s rostlinami. Praktický kámen na podlaze už jen dotváří harmonický celek. Foto: Martin Zeman

Jaké materiály jsou vám blízké?

Můžete se zamyslet, jak se cítíte v kontaktu se dřevem, (pálenou) hlínou, s keramikou, kamenem, se sklem, s kovem, s různými druhy látek, s betonem, korkem, vinylem, s kobercem různého typu vlasů a podobně?

Dosaďte si, jaký materiál je libo, a třeba si o tom popovídejte s dalšími členy rodiny.

  • Proč je vám tento materiál blízký? Jaký pocit ve vás vyvolává?
  • Co se vám na něm líbí a nelíbí?
  • Je příjemný na omak? Studí, nebo hřeje?
  • V jaké míře chcete mít daný materiál použitý v interiéru a kde přesně?

3. Nalaďte se na jednotlivé místnosti

Co funguje perfektně v jednom pokoji, může mít opačný efekt ve druhém. Záleží totiž na potřebách, které daná místnost naplňuje.

Někde chceme být bdělí, aktivní, soustředění a plní elánu, takže nám přijdou vhod materiály hladké a světlé, vytvářející vzdušný a minimalistický celek. Zatímco v jiném místě se potřebujeme uvolnit, zrelaxovat a načerpat síly a uvítáme více měkkých povrchů, tlumenější světlo a třeba i vyšší teplotu.

Do hry se tedy dostávají materiály zemitějších barev, koberce a jiné textilie, tapety, dřevo ve všech podobách a tak dále.

Otázky k zamyšlení

  • Prioritu mají vždy místa, kde trávíme nejvíce času. Která to jsou právě pro vás?
  • Jaký pocit chcete podpořit právě v těchto frekventovaných místnostech?
  • Preferujete v daném pokoji relaxaci a uvolnění, soustředění, společenskou aktivitu nebo od něj potřebuji čistě perfektní funkčnost? Chcete zde mít maximum denního světla, nebo může být světlo teplejší a tlumenější?
  • Jak přesně se chcete cítit v ložnici? V koupelně? V obývacím pokoji? V předsíni?
  • Můžete tento pocit nějak podpořit zvolenými materiály? Pokud ano, jakým způsobem?

drevoastavby-casopis-titulka-2-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

4. Prověřte specifické požadavky

Některé místnosti přinášejí speciální nároky. Silnější ochranu před hlukem, nebo naopak odhlučnění směrem ven (ložnice, dětský pokoj, místnost pro hru na hudební nástroj), vyšší pocit komfortu a tepelné pohody (koupelna, wellness), snadnou údržbu a malou náchylnost ke znečištění (kuchyně, předsíň), voděodolnost, možnost úplně zatemnit místnost, nebo do ní dostat maximum světla (ateliér pro tvoření).

S velkým důrazem se zamýšlejte nad ložnicí, kde probíhá zásadní regenerace a přestože zde „pouze" spíme, naše tělo registruje každý detail prostředí. Pozornost věnujte také kuchyni, kde se připravuje jídlo – naše výživa.

Otázky k zamyšlení

  • Vyplývají z vašich přání a potřeb nějaké specifické požadavky pro jednotlivá místa v domě?
  • Bude daný prostor v určitém směru více namáhán (špínou, hlukem, mechanickým namáháním, vodou)?
  • Plánujete v domě místo pro specifický koníček nebo činnost, která vyžaduje úpravu prostředí?
  • Projděte místnost jednu za druhou a poznamenejte si, jakým detailům je třeba se věnovat v tom konkrétním místě. Jaké hlavní vlastnosti musí splňovat nejdůležitější prvky, jako je podlaha a hlavní zařizovací předměty?

utulnost-domova-loznice-dreamstime

obr.: Bílá barva pomáhá navodit pocit lehkosti, čistoty, uvolnění, zklidnění, vzdušnosti a velkého prostoru. Nechává o to víc vyniknout vzory, doplňky a struktury ostatních materiálů a předmětů. Foto: Dreamstime


"Když zavřete oči a představíte si ideální interiér, ideální domov, jak se v něm chcete cítit? Popište jej do detailu."


utulnost-domov-kuchyn

Foto: Dreamstime

5. Pozvěte domů přirozenost a přírodu

Ač se to může zdát jako klišé, přírodní materiály a další prvky z přírody působí na náš systém nanejvýš blahodárně. Ať už přírodu pozveme do interiéru ve formě materiálů (dřevo, kámen, korek, hlína,...), kompozic a přírodních posvátných geometrií (například zlatý řez), nebo třeba rostlin a fotografií, vždy nám udělá velkou službu.

Otázky k zamyšlení

  • Jaký je podíl přírodních a umělých materiálů v dané místnosti/interiéru?
  • Je v každém pokoji alespoň jeden přírodní prvek?
  • Máte svůj oblíbený přírodní materiál, kterým se chcete obklopit?

utulnost-domova-design-koupelna

obr.: Detaily v interiéru (v tomto případě oblázky na stěně) jsou prvkem, který tvoří nezaměnitelnou útulnost. Zemité tóny, přírodní materiály a struktury navíc v koupelně mohou podpořit žádoucí hřejivou atmosféru. Foto: Martin Zeman


"Materiály nejsou jen o vzhledu, prověřte je i dotekem.".


utulnost-domova-oybvaci-pokoj-foto-dreamstime

obr.: Světlý bílý prostor, který by velmi snadno mohl působit chladně a odosobněně, vyvažuje dotekově příjemná dřevěná podlaha a dobře zvolené měkké textilie. Foto: Dreamstime

6. Vyvažujte jednotlivé elementy

Elementy – voda, země, oheň, vzduch – jsou energie odlišné svým charakterem, ale tvořící harmonický celek. Čím více se nám podaří dostat do interiéru jejich odkaz v příjemně vyvážené souhře, tím více se nám odvděčí v podobě krásného pocitu.

Jejich formy mohou být různé – od té původní nejpřirozenější přes materiály evokující daný prvek až po fotografie. Podle potřeby může vždy jeden nebo více elementů převažovat, abychom podpořili žádoucí kvality, ale nikdy ne extrémně, abychom neztratily zdravou vyváženost.

Voda a země přinášejí větší klid a stabilitu, oheň oživení, radost a energii. Vzduch pocit prostoru, lehkosti a uvolnění. Sklo může evokovat vodu, bílá barva vzduch, tapeta s výrazným barevným vzorem oheň, dřevo a hnědá barva zemi.

Otázky k zamyšlení

  • Který element nebo kvalita je vám nejbližší?
  • Jaké elementy by měly převládat v jednotlivých místnostech?
  • Jsou prvky v prostoru harmonicky vyváženy? Pokud je nějaké kvality příliš, většinou se vytratí příjemná harmonie.

utulnost-domova-tapeta


Četli jste?

Útulnost domova, jak na to?
DaS 2-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop