Útulnost prostoru výrazně ovlivňuje naši psychiku. Jak tedy vytvořit prostor, aby se pro nás stal útulným

Útulnost prostoru výrazně ovlivňuje naši psychiku. Jak tedy vytvořit prostor, aby se pro nás stal útulným

Lucie Němcová | Úterý, 05. květen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Náš prostor je rámcem a svědkem obrovské části našeho života. Abychom v něm mohli hluboce a slastně spočívat, měl by v nás navozovat určitý pocit. Koktejl bezpečí, radosti, spojení, inspirace a dalších odstínů vnitřní pohody. Měl by být takzvaně útulným. Kvalita těžce definovatelná a individuální, nicméně klíčová. V takovém místě dokážeme plně obnovovat síly, radovat se ze života a také tvořit. Vydejme se tedy na cestu rozplétání této zapeklité otázky: co dělá náš domov útulným?

Spektrum činností, které se odehrává v útrobách našeho domova, je široké. Chceme-li jeho plnou podporu ve všech oblastech, je třeba jít v návrhu více do hloubky. Odměnou nám bude vyšší kvalita každodenního života a silnější pocit spokojenosti.

Ale má smysl zabývat se tím, zda je náš domov útulný nebo ne? Nejde pouze o povrchní kvalitu související s estetikou nebo pár zimními večery? Myslíme si, že nikoliv.

Pocit, který nám prostor navozuje, dalece přesahuje naši vědomou mysl. Ovlivňuje mozek a nervový systém a potažmo náš pocit, náladu, emoce i míru fyzické energie.

Jinými slovy, jak se doma cítíme je základní stavební pilíř našeho života. Je rozdíl, když jsme unavení, více či měně frustrovaní a stažení a když jsme uvolnění, radostní a plní inspirace.

Ano, i na to může mít vliv náš životní prostor. Stále si tedy myslíte, že zabývat se útulností vašeho domova je povrchní a zbytečné? Pokud ne, čtěte dál...


Definice útulnosti

Co se vám vybaví pod slovem „útulný"? Definujte tři klíčové kvality, které by váš domov měl splňovat, aby byl pro vás útulným. Opusťte stereotypní představy o tom, co tenhle pojem znamená. Vytvořte si vlastní mozaiku, která funguje s vaším typem osobnosti.

Hledejte inspiraci, navštěvujte přátele a ptejte se sami sebe, kde se cítíte dobře a kde ne. Definujte si, co se vám líbí, co vám vyhovuje, v čem se cítíte příjemně a v čem právě naopak, ať můžete vytvořit místo, které je láskyplnou náručí, oporou a inspirací v každodenním životě.

utulny-domov-interier-loznice

1. Domov a naše základní životní potřeby

Jako lidské bytosti máme celou řadu potřeb, které neoblafneme. Ty základní totiž souvisejí s naším přežitím a instinkty nám nedovolí je ignorovat. Některým musíme věnovat pozornost denně, jiným s frekvencí trošku menší, nicméně pokoj nám nedají dřív nebo později žádné.

Náš domov je místem, kde trávíme většinu času, proto zde naplňujeme většinu těchto potřeb. Tento fakt se odráží v celkovém řešení, dispozici i detailech. Čím více si dokážeme vyjít vstříc, čím důmyslněji prostor navrhneme, tím lépe pro nás – celý proces naplňování potřeb je pak snazší, příjemnější a efektivnější.

Základní fyziologické potřeby jsou esenciální a mají nejvyšší prioritu. Bez jejich naplnění bychom nemohli přežít. Které to jsou? A co přesně se k nim váže z hlediska prostoru?

  • Dýchání – jak velké jsou místnosti, jak rychle v nich vydýcháme vzduch, jak je řešeno větrání, jaké jsme použili materiály, jaké látky jsou obsaženy v interiéru, jak náš domov voní, to vše se skrze naši základní životní potřebu promítá do kvality života.
  • Spánek – koncepce i umístění ložnice, typ a kvalita postele a matrace, barvy, zvuky, pocit bezpečí, to vše ovlivní náš každodenní spánek.
  • Pocit bezpečí – abychom si mohli doma kvalitně odpočinout, integrovat vše, co v životě zažíváme, přepnout náš nervový systém z aktivního sympatetického systému do klidového režimu parasympatiku a regenerovat celé naše tělo, je zásadní hluboký pocit bezpečí.
  • Regulace tělesné teploty – způsob vytápění domu, povrchová teplota materiálů, proudění vzduchu, změny teploty... Abychom mohli zažívat pocit uvolnění a spokojenosti, potřebujeme být v teple.
  • Vylučování – komfort, soukromí i údržba míst, kam musí i král sám, se pochopitelně také odráží na naší spokojenosti, zdraví i na tom, jak se doma cítíme.
  • Jídlo – kuchyně a jídelna, skladování potravin – asi není potřeba dodávat, že okolo jídla a stravování se toho nejen v domě točí mnoho a hraje významnou roli, jakou energii vložíme do jeho přípravy. Následují ještě další potřeby, které částečně naplňujeme doma. Například potřeba fyzické aktivity, rozmnožování, lásky, přijetí, sounáležitosti (a tady už jsme ve vztazích, které ve velké míře utváříme také doma, seberealizace, rozvoj našich koníčků případně podnikání a dalších cest seberealizace – to vše je provázáno s naším životním prostorem a odráží se v jeho řešení).

utulny-domov-interier-kuchyne


"Nechyťte se do pasti stereotypních představ, hledejte to, co je v souladu právě s vámi."


utulny-domov-interier-detsky-pokoj

Otázky k zamyšlení

  • Jakým způsobem, při jaké činnosti a v jakém prostředí si nejlépe odpočinu?
  • Jsem introvert či extrovert? Jak se to projevuje v každodennosti a dlouhodobě?
  • Kolik času potřebuji trávit o samotě a kolik s rodinou a přáteli? Jak se to projeví v prostoru?
  • V jakých místnostech budu trávit nejvíce času a měly by tedy co nejdůsledněji reflektovat mé potřeby?
  • Kde budou s největší pravděpodobností trávit nejvíce času ostatní členové rodiny? Má každý svůj prostor se realizovat, možnost být o samotě, dělat, co ho baví, i trávit čas s rodinou?
  • Bude nás prostor spojovat nebo oddělovat?
  • Jaké potřeby nad rámec základních potřebuji doma naplňovat a jak? Čím mohu prostor této činnosti přizpůsobit?

2. Dispozice a její vliv

Zdálo by se, že útulného domova docílíme pouze množstvím svíček a koberečků v interiéru. Doplňky jsou však až tou pomyslnou třešničkou na dortu. Síla svíček a měkkých textilií je sice velká, ale existuje ještě něco zásadnějšího při tvorbě útulného podporujícího prostoru – dispozice.

Je tím prvním a nejdůležitějším, co formuje prostor. Udává velikost místností, členění, orientaci vůči světovým stranám a množství slunce v místnosti, funkční rozvržení, praktické detaily a mnoho dalšího.

Určuje, jak dobře se nám v prostoru bude fungovat hlavně prakticky a s tím je úzce provázán i náš pocit pohodlí a spokojenosti. Stanovuje nám rámec a limity, ve kterých budeme dlouhodobě žít a na které bude navázáno mnoho každodenních návyků.

utulny-domov-interier-obyvaci-pokoj

Klíče k „útulné" dispozici: Dispozice jednoduchá a čitelná.

  • Velikosti místností odpovídají mým potřebám. Ideální je, když jsou některé prostorné a jiné menší. Mohu tak doma zažívat obě kvality a zvolit si, co právě potřebuji.
  • Místnosti jsou logicky a funkčně řazeny. Je důsledně aplikovaná ergonomie – zejména v případě detailů každodenního používání – kuchyně, šatny, ložnice a vytížené úložné prostory.
  • Vše je prakticky po ruce a má své místo, takže nevzniká frustrace z neustálého hledání nebo přenášení věcí.
  • Jsou rozlišeny místnosti pro aktivní a klidovou činnost a náležitě sdruženy a odděleny, aby se vzájemně nerušily.
  • Doma mám místo zajišťující soukromí i místo, kde mohu trávit čas společně s rodinou nebo přáteli.
  • Plní-li jedna místnost vícero funkcí, je svým rozvržením i zařízením dostatečně flexibilní, aby mohla vyhovět rozdílným požadavkům.
  • Ve svém prostoru cítím maximální pocit bezpečí, ať jsem kdekoliv (vždy při sezení vidím na dveře, je vyvážený poměr prosklených ploch a stěn, mám zajištěno stínění oken pro dostatek soukromí po setmění a podobně).
  • Obrovská péče je věnována detailům – jsou osobité, praktické, nápadité a esteticky provedené.

utulny-domov-interier-uvodni-obrazek

Otázky k zamyšlení

  • Jaké další klíče potřebuji pro mou „útulnou" dispozici?
  • Vyhovují mi spíše malé či velké místnosti?
  • Mám rád hodně světla či spíše přítmí?
  • Má moje rodina a její členové specifické požadavky na prostor? Jaké?
  • Jak se cítím v prostoru přízemí, je pro mne dostatečně bezpečný? Je pro mne v pořádku mít zde ložnici?
  • Jak vysoký strop je tak akorát?
  • Mám rád zkosené stěny podkroví? Budou mít v mém domě své místo?
  • Kde bude klidová a kde aktivní část dispozice? Jsou dostatečně zvukově odděleny (to platí, i když jde o dvě podlaží – pozor na konstrukci podlahy)
  • Budou mít všechny mé věci své místo?

drevoastavby-casopis-titulka-1-2020-200x238

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 1/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

3. Harmonie v prostoru

Jak definovat harmonii v prostoru a proč je důležitá? Harmonie přináší kvality jako vyváženost, celistvost, soulad a klid. Harmonické místo uklidňuje, působí krásně a povznáší.

Naopak neharmonický prostor přináší neklid, ruší, neumožňuje úplnou relaxaci, obsahuje nějaký extrém (třeba velké množství jedné barvy, přemíru prázdného prostoru, příliš nábytku, ostrý kontrast a podobně, nebo mu naopak něco mu schází – třeba rostliny, více světla nebo obraz na zdi).

, Harmonie je umění kombinovat v prostoru různé kvality a elementy, které se vzájemně doplňují a tvoří spolu celek. Nic neschází a nic nepřebývá. Takové místo na nás působí velmi blahodárně, zklidňuje a obohacuje svou krásou.

To má opět přímý vliv na náš mozek a nervový systémv klidovém režimu je aktivován takzvaný parasympatikus, který má na starosti imunitní funkce, trávení, budování, opravy tkání a další pochody v těle. Jeho aktivace je důležitou protiváhou v dnešní době tolik stimulovaného sympatiku (přemírou stresu).

utulny-domov-interier-houpaci-sit


"Útulný interiér není pouze o doplňcích. Začíná už při tvorbě dispozice. Dispoziční řešení ovlivňuje naše chování v každodenním životě. Chyby udělané tady v začátku nezachrání žádný počet svíček ani huňatých dek."


utulny-domov-interier-obyvaci-pokjo-v-sedem-tonu

Otázky k zamyšlení

  • Působí na mě můj životní prostor vyváženě a uceleně? Jsou harmonické jednotlivé místnosti i celý dům jako celek? (Dívejte se na všechny faktory od velikosti prostoru, přes nábytek, barvy, materiály až po detaily a dekorace.)
  • Mám doma dobré podmínky pro zklidnění a regeneraci?
  • Cítím se zde... doplňte podle sebe, například příjemně, uvolněně, stísněně, zahlceně, ztraceně, klidně,...
  • Je v prostoru věcí tak akorát, je přeplněný, nebo naopak prázdný? Mohu se tam „volně nadechnout"? Vyžaduje můj domov něco odebrat, nebo naopak přidat?
  • Nacházím ve svém doma prvky krásné a povznášející?
  • Moje energie doma roste nebo klesá? Umím vysledovat, čím to je?

4. Naše osobitost otištěná v interiéru

Další klíčový faktor pro naše útulné doma je pocit, že jsem ve svém. Pocit, že s tímto prostorem společně ladíme, že se mnou komunikuje, podporuje mne a je se mnou v souladu.

Je to takový můj parťák na cestě životem. Je to prostě mé teritorium, kde mohu plně relaxovat a které odráží mou identitu a jedinečné potřeby. Jak vtisknete domovu osobitost už je na vás a vaší kreativitě.

Může to být vizuální styl, fotky, předměty z cest, vlastní tvorba, prostě cokoli, co je váš šálek kávy.

utulny-domov-interier-pohovka

Magie oxytocinu

Oxytocin je neurohormon, který navozuje stav spokojenosti, snižuje stres, strach a bolest. Je vylučován zejména na základě doteku, kontaktu s našimi milovanými nebo během mazlení s našimi zvířecími miláčky. To ovšem není všechno.

Tento hormon je vylučován například také při pobytu v teple nebo při pocitu sytosti. Zdrojem klidu a blaženosti tedy není jen kontakt s dalšími lidmi. Může jej podpořit prostředí, kde žijeme a činnosti, které děláme.

Zvláště v době nadměrné stresové zátěže je důležité vytvořit si prostředí, které nám pomáhá zklidnit se, uvolnit a dobít energii.

Otázky k zamyšlení

  • Když přijdu domů, vnímám, že jsem opravdu ve svém doma? V mém jedinečném prostoru? Vnímám pocit spokojenosti a radosti z tohoto místa?
  • Odráží můj prostor barvy mojí osobnosti? Čím?
  • Mám doma svoji místnost nebo kout, kde se cítím dobře a bezpečně, místo, které mne podporuje, cítím se zde sám sebou a je plně v mé režii? Pokud ne, vnímám potřebu takové místo mít?

Foto: Dreamstime


Mohlo by vás zajímat...

Iva-Bastlova-foto
 
interier-obyvaci-pokoj-textilie-v-interieru-compo-t
 
skladiste-veci-dreamstime
 
DaS 1-2020

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop