Sklo ve spojení se dřevem, vytváří dokonalou symbiózu v celém interiéru

Sklo ve spojení se dřevem, vytváří dokonalou symbiózu v celém interiéru

Ondřej Krejčí | Úterý, 04. srpen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Sklo se za šest tisíciletí od první výroby stalo synonymem transparentnosti ve faktickém i přeneseném slova smyslu, elegance, ale i ryze praktických devíz, jež ho pasovaly na neodmyslitelnou součást našeho života a v současném stavebnictví na jeden z klíčových materiálů. Do interiérů si prošlapalo cestu nejprve přes administrativní budovy, aby poté napevno zakotvilo i v interiérech rodinných domů v podobě skleněných příček a dveří.

Skleněné prvky interiéru opravdu nejsou převratnou novinkou, nicméně v poslední době se úspěšněji zbavují stigmatu jakési exhibice pro architektonické nadšence. Sklo totiž nemusí mít za partnera jen beton a kov, ale právě také dřevo, které vyváží jeho chlad a inertnost a společně mohou vytvořit dokonalou symbiózu utilitárnosti a elegance.

Není sklo jako sklo

Nejběžnější sklo je čiré, které zachovává velkou míru propustnosti. Čiré sklo je možné pískovat nebo gravírovat, pískované sklo vzniká otryskáním povrchu proudem jemného písku, gravírování se využívá hlavně pro vytvoření zdobných motivů a provádí se pomocí brusného kotouče.

Pokud chceme dosáhnout průniku světla, ale zabránit průhlednosti, volíme okna satinovaná čili jednostranně leptaná (někdy nazývaná také ledová). U nich velký pozor na údržbu – zapomeňte na běžné čističe ve spreje, které by sklo mohly poškodit.

Používejte vždy speciální mýdlový čistič a teplou vodu. Sklo myjte vždy v celé ploše a používejte minimum vody, aby nevznikaly mokré mapy, poté ho nechte přirozeně uschnout. Dveře a příčky jsou vždy zhotovené z bezpečnostního kaleného skla, které je výrazně odolnější proti rozbití v porovnání s čirým sklem, a pokud už dojde k destrukci, tříští se na malé tupé kousky, stejně jako například sklo v autě, nehrozí tedy pořezání.

Sapglass-posuv-na-stenu

Foto: SAPGLASS

Skleněné příčky

Skleněné příčky prosvětlí chodbu či temné zádveří, oddělí pracovní kout od obývacího pokoje nebo poslouží jako praktické oddělení soukromé koupelny od ložnice. Záleží jen na majiteli, kolik transparentnosti chce do svého interiéru vnést, z hlediska technických aspektů v běžném domě na limity téměř nenarazí.

Příčky jsou vsazené do hliníkových lišt kotvených do stropu, podlahy nebo stěn, přičemž stěna samotná je řešená z větší plochy skla s dilatačními spárami nebo z menších kusů skla s rastrem, který tvoří kovová příčka rozdělující plochu příčky.

Před instalací příčky je potřebné dokonalé zaměření prostoru, protože do bezpečnostního kaleného skla již není možné řezat. Příčky můžeme opatřit dveřmi uchycenými buď do vsazené kovové zárubně, nebo do pantů s horním protikusem a spodním čepem. Tloušťka skla příček se pohybuje mezi 8 a 12 milimetry.

sklenena-delici-pricka-Dorsis

obr.: Ukázkou dokonalého využití prvků industriálního stylu jsou rámové dělicí příčky Digero od společnosti Dorsis. Základem je bezpečnostní kalené sklo zasazené v hliníkovém rámu s možností dělení na jednotlivá pole pomocí nalepovacích hliníkových lišt. Do dělící příčky je možné umístit průchod ve formě dveřního křídla. Skleněné dveřní křídlo může být jak otevírací, tak posuvné (vč. posouvání do stavebního pouzdra), a lze na něj aplikovat hliníkovou mřížku. Foto: Dorsis

sklenene-dvere-v-interieru-Cobra

Foto: Cobra

Skleněné dveře

Pokud nemůžete nebo nechcete realizovat skleněnou příčku, mohou být vhodnou alternativou skleněné dveře. Z hlediska instalace je toto řešení méně náročné, přitom i dveře dokážou zajistit prosvětlení tmavších místností, případně decentně oddělit jednotlivé funkce ve větším prostoru.

Nabídka ovládání dveří v podstatě kopíruje „běžné" dveře plné, nejčastěji se tedy setkáme s otočnými nebo posuvnými, a to buď po zdi, nebo do pouzdra, u dvoukřídlých dveří se doporučuje volit synchronní ovládání, kdy se tahem za jedno křídlo stejně posune i křídlo druhé.

Skleněné dveře je možné instalovat do klasické zárubně nebo podobně jako u skleněných příček pomocí pantů s horním protikusem a spodním čepem, které jsou instalovány do stropu a podlahy. Pro tento typ skleněných dveří platí okřídlené Dvakrát měř... dveře totiž nelze podříznout, proto je nutné dokonalé sladění stavebních, respektive dokončovacích prací, hlavně spojených s pokládkou podlahy.

celosklenene-dvere-SAPGLASS-s-bilym-Satinatem

obr.: Celoskleněné dveře SAPGLASS s bílým Satinatem jsou ideální variantou do všech místností, které chcete prosvětlit, ale přitom si zde zachovat soukromí. Foto: Sapeli

celosklenena-stena-SAPGLASS

obr.: Celoskleněná stěna SAPGLASS s otočnými dveřmi z čirého Float skla funkčně vytvoří dvě místnosti aniž byste celý prostor opticky zmenšili. Foto: Sapeli


"Skleněné dveře mohou vážit i kolem 100 kg, proto si dobře rozmyslete montáž svépomocí."


Budiž světlo

Klika z unikátní kolekce MINIMAL BLACK MATT 20 YEAR LIGHT posouvá designové možnosti v oblasti dveřního kování. Autorský produkt výrobce M&T využívá integrovanou mikrotrubičku, která dovede kliku rozsvítit.

„Mikrotrubička je umístěna na čelní pohledové straně kliky. Její světlo, které svítí nepřetržitě, není ve dne téměř patrné, ale večer se vždy naplno rozjasní," popisuje pan Roman Ulich, hlavní designér společnosti M&T, výrobce designového dveřního a okenního kování, a pokračuje:

„Díky tomuto efektnímu minimalistickému detailu je klika v úplné tmě vidět ze vzdálenosti až 20 metrů a tím se z ní v noci stává jasný orientační bod lokace kliky na dveřích."

K provozu mikrotrubičky není potřeba žádných baterií ani napájecích kabelů a její svítivost je garantována po dobu 20 let. Tím však výčet předností tohoto kování rozhodně nekončí. „Povrch kliky je opatřen matným černým chromem, který je ručně zbroušen do 3D povrchu. Toto povrchové provedení je naprostým světovým unikátem, se kterým se nelze setkat u žádného jiného typu kování. Za jeho jedinečným provedením stojí proces pečlivého ručního broušení vytvářející působivý 3D efekt drásaného dřeva, které upoutá nejen svým vzezřením, ale je také velmi příjemné na dotek," dodává Roman Ulich z M&T. Svítící klika je samozřejmě k dispozici i ve variantě pro celoskleněné dveře.

svitici-klika-Minimal-Black-Matt

Foto: M&T kliky

dvoukridle-pivotove-dvere-Dorsis-Axon

obr.: Dvoukřídlé pivotové dveře Dorsis Axon v hliníkovém rámu rozjasní interiér nejen svým vzhledem, ale i schopností propouštět světlo. Pro vytvoření intimní atmosféry lze použít sklo v povrchové úpravě Satinato. Foto: Dorsis


drevoastavby-casopis-titulka-4-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 4/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 95 Kč

koupit časopis

 

Není klika jako klika

Produkty Minimal jsou dodávány v jednotném designu v 7 barvách a povrchových úpravách. Kolekce Minimal / Maximal získala v roce 2013 světové ocenění reddot design award.

klika-Minimal-bila

Foto: M&T kliky

klika-Minimal-hneda

Foto: M&T kliky

klika-Minimal-svetla

Foto: M&T kliky

DaS 4-2020
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop