Detaily prvotřídní ložnice

Detaily prvotřídní ložnice

Lucie Němcová | Neděle, 15. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Volba našich čtenářů v kategorii ložnice padla na praktické vychytávky, které uživatelskou zkušenost katapultují do výšin. Další díl seriálu tedy zprostředkovává mozaiku detailů, které spoluutvářejí ložnici precizně naplňující svou základní funkci a zároveň hýčkají svou praktičností a důvtipem.

Otázky pro tvorbu skvělé ložnice:


  • Jak se chci v nové ložnici cítit? Podporuje řešení dispozice, volba materiálů, zařízení a detailů tento pocit?
  • Je v návrhu dostatek místa pro ukládání, aby věci nezůstávaly bezprizorně někde položeny a stále na očích (od oblečení, knihy na čtení, drobnou drogerii, po různé drobnosti jako telefon, hodinky, krém na ruce a další)?
  • Má půdorys ložnice dostatek prostoru kolem obou stran postele (v případě dvoulůžka)?
  • Jaká místa mají být středem pozornosti této místnosti? Jejich charakter do velké míry určí pocit z daného prostoru.
  • Jsou na centimetry promyšleny úplně všechny rozvody pro důležité prvky (vypínače, dostatečná počet a chytré umístění zásuvek, lampičky...)?
  • Je zajištěno kvalitní stínění a možnost výměny vzduchu (snadný přístup k oknu, případně vzduchotechnika)?

Postel v ložnice = nejvyšší priorita


  • Základem ložnicového vesmíru je nepochybně postel. Je důležité, aby byla pevná, stabilní, dostatečně velká a správně vysoká (plně v závislosti na vašich potřebách). Samozřejmě její pohodlí do velké míry určuje výběr matrace. Neváhejte oboje vyzkoušet v kamenné prodejně a důsledně si sesumírovat, co právě vám sedí nejlépe.
  • Doporučujeme vynechat postel z kovu (energeticky není pro spánek vhodná) a vyhnout se levným kusům nábytku, které velmi rychle ztrácí svou pevnost, po čase nepříjemně vržou a na komfortu rozhodně nepřidávají. Zvolte raději masiv od prověřených výrobců či kvalitně čalouněnou postel s pevnou kostrou i za cenu vyšší investice.
  • Dobrou volbou je prázdný větraný prostor pod postelí, který umožňuje matraci dýchat a energeticky nezatěžuje místo pro důležitou regeneraci organismu.
  • Prvkem, který postel může ještě povýšit, je její čelo. Je optickým i pocitovým ukotvením postele v prostoru a současně příjemnou oporou při sezení. Také chrání stěnu za postelí. Lze z něj udělat designový prvek místnosti. Nemusíme se bát čelo pořídit (nebo nechat vyrobit) samostatně a připevnit ke stěně. Fantazii se meze nekladou.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: Křesílka, taburety a čalouněné lavice – to vše může sloužit pro oko, posezení i pro dočasné odložení kousku oblečení, aniž by místnost působila neuklizeně. Foto: Park Tower West Project

1. Rafinované noční stolky v ložnici


Zvažte, zda v nočním stolku potřebujete úložný prostor a třeba také, zda bude stolek zavěšený, či na kolečkách pro snazší údržbu. Neomezujte se představou, že noční stolky musí být oba stejné. Vynechejte zbytečně velké a hmotné kusy, abyste místnost opticky zbytečně nezatěžkali. Funkčnost však chtějte bez kompromisu.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

Foto: Livitalia

2. Vzdušná dispozice ložnice


Kolem dvoulůžka je vhodné mít minimálně 60 centimetrů prostor ze všech třech stran. Není šťastné postel umístit dvěma stranami ke stěně. Partneři by měli mít rovnocenný přístup ke své straně lůžka a není dobré, když ložnice působí příliš stísněným dojmem.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: Co tvoří útulno ložnice? Měkkost textilií, polštáře, vrstvení dek, pastelové a neutrální barvy, více zdrojů teplého světla, ale také úplně základní funkčnost všech potřebných náležitostí, díky které vás pak uživatelsky nic neruší. Foto: Norsu

3. Chytré rozvody v ložnici


Pohlídejte si správné rozmístění rozvodů elektřiny. Za lůžko patří raději více vývodů, které se budou hodit například pro LED osvětlení integrované přímo ve stolku nebo pro nabíječku, která může být ve stolku zakomponována také. Pro přesné rozvody je třeba mít předem důkladně rozmyšlenou dispozici ložnice do velké podrobnosti a na centimetry.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: Textilie jako takové mají v ložnici hned několik funkcí. Pocitově „změkčují" a zútulňují, vytvářejí příjemnější akustiku a pomáhají kvalitně stínit. Foto: Norsu

4. Hřejivá podlaha v ložnici


Podlaha ložnice by měla podtrhnout její útulnost a hřejivost. Masivní dřevo, marmoleum vinyl či přímo koberec určitě nebudou pro svou vyšší povrchovou teplotu špatnou volbou. Na dotek příjemný kusový koberec je určitě skvělý alespoň v místě, kde vstáváte z postele a je tím prvním, čeho se dotknete.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

Foto: Pexels

5. Vypínače při ruce


Ovládání svítidel umístěte tak, abyste také z pohodlí postele mohli ovládat vše, co potřebujete. Nastavitelná intenzita i teplota světla může být dalším možností, jak zvýšit komfort, pohodlí i útulnost ložnice.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: Poličky nad hlavou v ložnici rozhodně nejsou dobrý nápad. Náš mozek monitoruje něco hmotného nad hlavou, co může potenciálně spadnout, a tento prvek tak nepůsobí na naše podvědomí příznivě (abychom cítili hluboký klid). Avšak krásným velkým obrazem nemůžeme nic zkazit. Foto: Pexels

6. Vlídné osvětlení v ložnici


Světelná atmosféra ložnice ladí na spánek a má širší přesah než pouze estetický či ryze praktický. Připravuje hormonální systém na spánek a přechod z aktivního dne do klidového režimu. Proto je důležité nepřímé, měkké a teplé osvětlení spíše nižší intenzity (s výjimkou lokálních zdrojů, které potřebujeme například na čtení), které podporuje vyplavení melatoninu, spánkového hormonu. U nočního stolku nesmí chybět lampa.

Pečlivě volte velikost, ovládání i charakter osvětlení. Příliš ostré světlo večer není příjemné, stejně tak není ideální příliš tlumené světlo pro čtení. Pokud vyberete závěsné lampy ze stropu, pak je přesnost návrhu o to důležitější. V případě lampiček na nočním stolku využijete stmívač, který může být přímo součástí lampy u jejího vypínače, nebo jej můžete přidat ke klasickému vypínači na stěně.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: Lampa zavěšená nad noční stolek ze stropu – oblíbené a vizuálně efektní řešení současnosti, které je však třeba zvážit také z praktického pohledu. Tedy jestli světlo neoslňuje a zároveň zda je dostatečně silné třeba pro večerní čtení. Foto: Pexels

7. Důkladné stínění ložnice


Podle světové strany a vašich potřeb zvažte pořízení black-outových závěsů či rolet. Úplná tma podporuje regeneraci organismu a je lékem, zvláště ve světě všudypřítomného světelného smogu.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: Koncepční řešení ložnice umožňuje velmi dobře provázat všechny funkční detaily (zdroje světla, čelo postele, úložné prostory) a vytvořit silný celek provozně i esteticky. Foto: Pexels

8. Nenápadný úložný prostor v ložnici


Úložný prostor v rámci ložnice je velké téma. Ve fázi návrhu pečlivě zvažte, jaké věci potřebujete uložit právě tady. Pokud oblečení plánujete ukládat v návaznosti na ložnici, zvolte, jestli bude v místnosti šatní skříň nebo na ložnici naváže šatna. Neměly by chybět i úložné prostory na drobnosti potřebné v ložnici, případně toaletní stolek pro dámská líčidla a kosmetiku.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice

obr.: S úložným prostorem v ložnici to nepřehánějte a dopředu jej promyslete tak, aby věci byly vizuálně schované. Pocitově chceme do ložnice zvát hlavně jednoduchost, zenový klid, a vzdušnost. Na míru zhotovená vestavná skříň může vyplnit celý prostor od země po stropi mezi oběma stěnami a netvořit tak nepraktické a nevzhledné skuliny. Foto: Pexels


časopis o dřevostavbách DŘEVOstavby 2-2022

Tento článek vyšel v časopisu DŘEVO&stavby 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 99 Kč

koupit časopis

 

DaS 2-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop