V ložnici trávíme více než třetinu svého života. Na co se tedy soustředit, aby se stala místem kvalitního spánku

V ložnici trávíme více než třetinu svého života. Na co se tedy soustředit, aby se stala místem kvalitního spánku

Markéta Kristová | Úterý, 31. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Mnoho investorů při plánování nového domova upíná svou pozornost zejména k hlavnímu obytnému prostoru. Stejně vysoké nároky bychom však měli klást také na ložnici, protože právě ona je klíčem ke spokojenému bydlení. Vždyť v tomto pokoji strávíme více než třetinu života!

Stejně jako u ostatních místností je také v případě ložnice základem úspěchu vhodná dispozice a její orientace v rámci domu i vůči světovým stranám. Ať už je svěříme do rukou šikovných designérů, nebo ponecháme napospas nevhodným parametrům, ložnice, které jsou příliš malé, nebo nevhodně umístěné, nikdy nebudou pro kvalitní odpočinek zcela ideální, zdravé.

Všechny ložnice mají (nebo by rozhodně měly mít) jediný cíl – kvalitní spánek. Ostatní funkce, jako je třeba ukládání šatstva nebo práce z pohodlí domova, pokládejme za druhořadé.


Kvalitu spánku ovlivní světová strana

Pohodlí ložnice neurčuje pouze kvalitní rošt s matrací, ale především celkové prostředí v místnosti. Často je pro přespávání v domě vyhrazena pouze malá místnost, například na úkor většího obývacího pokoje.

Minimální zdravá velikost je však 12 m2. Tento údaj vychází z faktu, že jeden dospělý člověk za osm hodin spánku spotřebuje 15 až 20 m3 vzduchu.

Počítáme-li s průměrnou výškou ložnice 2,7 metru a dvěma osobami, jako ideální se jeví velikost od 16 m2.

Na kvalitě spánku se podepíše zcela jistě i orientace vůči světovým stranám. Obecně by ložnice měla být umístěna v chladnější části domu. Zvláště u moderních dřevostaveb situovaných v prudkém svahu se zděnou částí v přízemí je velmi oblíbený obrácený sled denní a noční zóny – obývací pokoj s kuchyní jsou orientovány na jih nebo západ do prvního patra, všechny pokoje pak do přízemí (suterénu) s okny na východ.

Ale i v případě klasického rozvržení dispozic je orientace na východ nejvhodnější. Do nového dne nás přivítají a pozitivně naladí sluneční paprsky, večer pak nebudeme uléhat do přehřátého interiéru.

ukazka-loznice-okno-v-loznici

Ložnice by měla patřit do nejklidnější a od vchodu nejvzdálenější části domu. V některých dřevostavbách, kde se architekt snaží docílit co nejjednodušší dispozice a minimalizovat „hluchá" místa za účelem vyprojektování energeticky nenáročné stavby, často ložnice navazuje přímo na obývací pokoj.

Takové řešení sice podpoří soudržnost rodiny, nemusí však být pro každého. Ložnice by pak měla být prostornější, aby nabízela co nejvíce soukromí.

ukazka-loznice-Navaro-titulni-foto

obr.: Stejně jako v případě kuchyňského nábytku, i v ložnici se projevuje módní kontrastní kombinace vysokého lesku s dřevinami výrazné kresby. Foto: HÜLSTA


Rozvržení prostoru v ložnici je velmi důležité

Ložnice, zvláště pak postel, musí představovat pro svého majitele bezpečné, chráněné útočiště. S tím úzce souvisí rozvržení pokoje a umístění lůžka. Inspirovat se lze starou čínskou naukou feng šuej anebo zkrátka naslouchat vlastní intuici a pocitům. Například ve výše uvedeném případě by nebylo vhodné postel situovat přímo naproti dveřím do obýváku.

Obecně je poloha proti dveřím nevhodná. Pocit bezpečí nenavodí ani postel „plující" v prostoru. Lůžko by se mělo dotýkat alespoň jednou stranou stěny, a to diagonálně proti dveřím.

K dokonalému pocitu bezpečí by pak podle feng šuej měla výrazně přispět ještě poloha hlavy směrem k severu a nohou k jihu, a to z důvodu magnetického silového pole, které se po ose sever-jih šíří a údajně má na lidské tělo položené rovnoběžně s průběhem těchto čar pozitivní vliv.

ukazka-loznice-Jitona-prostorna

Bezprostředně k posteli zásadně neumisťujeme pracovní kout s počítačem. Pokud je to jen trochu možné, myšlenky na práci a vše, co nám starosti s ní spojené připomíná, nechme raději za dveřmi. Ke kvalitnímu odpočinku je nezbytný i pocit vnitřní harmonie a čistoty.

Vyhněme se proto přebytku různých skříněk a nahraďme je raději prostornou vestavěnou skříní nebo ještě lépe samostatnou šatnou. Co rozhodně do ložnice patří, je odpočinkový koutek s pohodlným křeslem. Oblíbené jsou i samostatné relaxační koupelny se vstupem přímo z ložnice.

ukazka-loznice-3-

obr.: Přestože také u ložnicového nábytku převládá minimalistický trend, návrháři nezapomínají na prostory pro umístění dekorací, aby vybavení nepůsobilo příliš uniformně a získalo osobitý nádech. Foto: HÜLSTA

ukazka-loznice-psaci-stul

obr.: Do ložnice je vhodné umístit malý stolek s pohodlnou židlí nebo křeslem, které slouží k odpočinku třeba pří čtení knih nebo jiných odpočinkových aktivitách. Foto: HÜLSTA

ukazka-loznice-odkladaci-stolek

obr.: Velmi dobrým pomocníkem v ložnici může být i praktické sedátko, které je nejčastěji umístěno před postelí. Foto: HÜLSTA

ukazka-loznice-satna

obr.: Abychom předešli montování přebtyčných skříněk je vhodné do ložnice umístit prostornou vestavěnou skříní nebo ještě lépe samostatnou šatnu. Foto: HÜLSTA


Užitečné vychytávky v ložnici

Pokoj určený k regeneraci nesmí narušit ani stylový chaos, a tak se snažme vytvořit z prostoru jednotný koncept. Vůbec nejlepším řešením je vsadit na kolekci s bohatou základnou úložného i dekorativního nábytku, kterému stále vévodí „rafinovaná jednoduchost". Na první pohled až stroze čisté vybavení ukrývá řadu dalších praktických funkcí.

Například noční stolek, který se dokáže rázem proměnit ve snídaňový pult či stolek na notebook, čalouněné čelo postele, z něhož lze v momentu vykouzlit pohodlné lehátko, dřevěné čelo s dekorativními nerezovými lištami, které jsou ve skutečnosti osvětlením určeným ke čtení, široká skříň namísto klasické komody vhodná k sezení a mnoho dalších.

ukazka-loznice-prakticky-nocni-stolek

ukazka-loznic-Jitona-led-osvetleni

ukaza-loznice-osvetleni-u-cela-postele

Nedílnou součástí každé moderní postele je noční stolek. Hitem jsou barevné stolky ve vysokém lesku jakoby volně položené na zhruba deset centimetrů silné dřevěné desce. Oblíbené a navíc velmi praktické jsou skříňky montované na zeď.

Pokud máme dostatek úložných prostor a dáváme přednost vzhledově zajímavým solitérům, pak je možné postel doplnit nočním stolkem s diodami osvětleným průhledem či miniaturní vitrínou například na právě rozečtenou knihu.

ukazka-loznice-4

obr.: Běžnou součástí lůžka je dnes i vestavěné osvětlení. Lampičky jsou v tomto případě plně přizpůsobitelné nárokům svých uživatelů. Pokud nejsou používány, jsou velmi nenápadné. Foto: HÜLSTA

ukazka-loznice-5

Osvětlené vitríny navodí v ložnici intimní atmosféru a nejsou v současné době výjimkou ani u samotných vestavěných skříní, které někdy mohou působit až příliš sterilně.

Protože nejvíce energie člověk čerpá z přírody, obklopme se v ložnici dřevem a jinými nefalšovanými materiály.

ukazka-loznice-2-foto-Hulsta

obr.: Je skvělé se ráno probudit a užívat si pohlazení našich nohou pravou dřevěnou podlahou. Foto: HÜLSTA

ukazka-loznice-Country-drevena-podlaha

Pocit pohody vnesou do místnosti dřevěné obklady či odhalené trámy doplněné vhodně zvolenou barvou výmalby. Barvy, které nás jinde nabíjejí a aktivizují naši mysl, jako například výrazná červená, oranžová nebo žlutá, nejsou do ložnice vhodné. Zklidnění a povzbuzení přinesou teplé, zemité a tlumené barvy – stačí se inspirovat přírodou.

ukazka-loznice-vestavena-skrin-okno

Vhodná je třeba uklidňující modrá, optimistická smetanová, hřejivá kávová, útulná cihlově červená, jemně zelená apod. Přirozeně bude v ložnici každé dřevostavby působit také hliněná omítka s celou škálou pro zrak příjemných, klidných odstínů, která navíc udrží v místnosti ideální vlhkost vzduchu.

ukazka-loznice-barevnost-drevena-podlaha

obr.: Do vhodných barev v ložnici patří jednoznačně i jemně zelená, která navodí příjemnou atmosféru, které je v souladu s přírodními barvami. Foto: HÜLSTA

Shrnutí užitečných tipů do ložnice

  • Dejte své ložnici nový rozměr fototapetou s přírodními motivy, která vás zavede třeba na rozkvetlou louku, do lesa či na prosluněnou pláž.
  • Nevybírejte noční stolky, postel, skříně, dokonce ani osvětlení zvlášť! Cestu k dokonalé harmonii usnadní široká nabídka ložnicových sestav v jednom stylu.
  • Váháte, kam v pokoji umístit postel? Podle učení feng šuej pomůže najít ideální místo i pes. Ten si k odpočinku podvědomě vybere takové místo, kudy neprocházejí tzv. geopatogenní zóny, které jsou zdrojem rušivých vibrací. Kočkám jsou naopak příjemné a vyhledávají je. Domácí mazlíčci tak mohou fungovat jako jejich „detektor".
  • Pokud projekt neumožňuje situovat ložnici na východ a hrozí riziko letního přehřívání, nepodceňte úlohu stínicí techniky. Teplotní komfort lze vytvořit i bez naší přítomnosti díky automatické protisluneční ochraně pohotově reagující na povětrnostní čidla. Naopak v zimě systém využije každého slunečního paprsku k vyhřátí interiéru, a pokud slunce nesvítí, zabrání včasným stáhnutím rolety tepelným ztrátám.
  • Do ložnice volte tlumené, uklidňující osvětlení. Kromě velkoplošného svítidla s malým jasem a lampiček k lůžku se vyplatí pokoj vybavit také orientačními LED svítidly, která jsou vhodná pro bezpečný a nikoho nerušící pohyb v nočních hodinách.
  • Pokud ložnice nenabízí dostatek prostoru pro umístění pohodlného křesílka k relaxaci, vyplatí se investovat do postele s polohovatelným roštem. Výrobci nabízejí i komfortní varianty na dálkové ovládání.
  • Základem kvalitního spánku je kvalitní vzduch, a to nejen jeho čistota a teplota (doporučuje se okolo 20 °C), ale i vlhkost (40-50 procent). Vhodné klima pomůže vytvořit hliněná omítka, která dokáže vlhkost sama regulovat a fungovat zároveň jako filtr.

I nohy u postele mají důležitou funknci

V minulosti sloužily nohy postele především jako nezbytný praktický doplněk, který často kvůli úložným prostorám pod lůžkem zcela chyběl. Postupem času se opět staly nezbytnou součástí každé postele, protože se ukázalo, že spaní bez možnosti dostatečného spodního odvětrávání není z pohledu zdravého spaní ideální.

Dnes jsou nohy kromě funkčního prvku také lahůdkou pro designéry. Dominují atypické tvary, kombinace dřeva s matným kovem, ale i nápadné masivní či ocelové podstavce.

Tento trend má navíc i nesporné praktické výhody. Prostor pod postelí lze využít k ukládání sezónních věcí a také manipulace s lůžkovinami je méně namáhavá, když můžeme špičky nohou zasunout pod postel.

ukazka-loznice-Cantare-nohy-u-postele

ukazka-loznice-postel-nohy

ukazka-loznice-masivni-nohy-u-postele

  • Redakčně upraveno pro web
  • Zdroj fotografií: HÜLSTA

Tipy na další interiérové rady související s ložnicí

Koberec v interiéru
 
Textilní tapety do interiéru
 
Čím vyladit koupelnu
 
DaS 3-2010
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop