S textilní tapetou, stěny vám rozkvetou

S textilní tapetou, stěny vám rozkvetou

Lucie Němcová | Úterý, 21. leden 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Textilie si mohou najít cestu do našeho domova mnoha způsoby. Existuje-li však jeden, který umí jako mávnutím kouzelného proutku místnost proměnit v luxusní budoár nebo útulný originální pokoj, pak jsou to textilní tapety.

Textilní tapety patří mezi nejstarší druhy nástěnných dekorací. Nesou punc stylu a luxusu a jsou tedy často spojovány s výrazně dekorativními a honosnými interiéry. To je však ohromná škoda, neboť mohou nabídnout mnoho i běžným obytným místnostem našich domovů.

Minulostí jsou doby, kdy byly zdobeny pouze klasickými vzory. Současné textilní tapety najdeme v provedení od jemných struktur a neutrálních barev až po extravagantní a moderní vzory. V obou případech platí, že mohou s interiérem dělat divy.

vendula-karlíkova-decoritalia

Vendula Karlíková
DECOR ITALIA s.r.o.

Díky poměru jednoduchosti realizace a výsledného efektu se tapety opět vracejí do módy. V případě textilních tapet je to o něco málo horší, podle mého názoru kvůli vyšší ceně a užšímu výběru vzorů. Určitě nemusejí být záležitostí pouze exkluzivních prostor, ale je pravda, že je můžeme více registrovat spíše ve veřejných reprezentativních prostorách, jako jsou hotely, kasina, kavárny, restaurace, než v běžných jednotlivých domácnostech.

 

textilni-tapety-interier-jidelna-tropicky-motiv-essential-home

Foto: Essential Home

lucie-koprivova-designerka

Lucie Kopřivová
Interiérová designérka a majitelka studia LUCIANO DESIGN

Proč jsou v českých interiérech textilní tapety tak málo k vidění? Podle mě je jedním z důvodů vyšší cena a relativně složitější údržba. Je to ovšem skvělý doplněk, pokud chcete interiéru dodat nádech luxusu.

 

Druhy textilních tapet

Textilní tapety dělíme na tkané a netkané. Obě varianty obsahují textilní vlákna a vyrábějí se z přírodních materiálů jako bavlna, len, celulóza, vlna, hedvábí, sisal, viskóza a konopí, nebo syntetických materiálů, jako je polyester. Časté je také využití sametu.

Na trhu najdeme tapety upravované potiskem, barvířskými technikami, aplikací přírodní slídy nebo třeba skelné drtě, ručně malované i vyšívané.

textiltni-tapety-interier-loznice-kvetinovy-vzor-scandinavian-designers-aurora

Obr.: Někdy se tapeta rovnou stává uměleckým dílem, které je dominantou celého pokoje. Foto: Cloudberry Living


"Textilní tapety prostor zútulňují, vizuálně proměňují a zlepšují prostorovou akustiku."


textiltni-tapety-interier-loznice-kvetinovy-vzor-scandinavian-designers-rabarber

ing-karolina-loksikova-optimal-interier-design

Ing. Karolína Lokšíková
OPTIMAL INTERIER DESIGN, spol. s r.o.

Pod textilní tapetou si představíme spíše klasické vzory, ale není to pravidlem. Existuje mnoho vzorů hodících se do moderních interiérů. Textilní tapeta nese vždy punc luxusu, ať už je protkávaná metalickým vláknem, volbou exkluzivních materiálů nebo ručním zpracováním.

 

Aplikace textilních tapet

Tapety musí být aplikovány na zdravé stěny a do suchých prostor. Doporučením je raději oslovit profesionály, kteří tapetu aplikují pomocí specifického lepidla pro těžké tapety a tkaniny. Je možné je instalovat na klasické omítky, sádrokarton, beton a umakart. Šikovný tapetář zvládne i tapetování nábytku či dveří.

textilni-tapety-interier-elegance-omexco

Obr.: Jindy na sebe ovšem tapeta nemusí strhávat pozornost a je rafinovaným, decentním pozadím, které nechává vyniknout ostatní prvky interiéru. Foto: Omexco

Údržba a životnost textilních tapet

Péče o konkrétní textilní tapetu je dána výrobcem. Zpravidla je nejčastější suchá údržba vysáváním a v případě, že je látka povrchově ošetřena, je možné ji lehce očistit vlhkým hadříkem. Některé textilní tapety mají teflonovou či jinou povrchovou úpravu, což zajišťuje větší odolnost proti oděru a znečištění.

V případě tkaných textilií je lepší omezit vlhkost a čistit jen po směru vlákna. Někteří výrobci podrobněji specifikují, jak dalece je tapeta omyvatelná a snese vlhko, případně jak postupovat při odstraňování specifických nečistot.

Životnost textilní tapety se odvíjí mimo jiné od způsobu údržby a kvality materiálu. Obecně však textilní tapety patří mezi kvalitní a stabilní materiály, které si dlouho zachovávají barevnost a jsou tvarově stálé.

textilni-tapety-interier-loznice-scandinavian-designers-poeme-d-amour

Obr.: Měkkost interiéru a příjemná akustika jsou atributy vysoce příjemné pro život. A textilní tapety mohou přispět nemalým dílem. Foto: Cloudberry Living

textilni-tapety-interier-pracovni-kout-scandinavian-designers-arne

Obr.: Tapeta má potenciál vnést do prostoru jemný detail – maličkost, která mocně mění celkový dojem. Ideální řešení, když nechceme místnosti zanášet velkým množstvím nábytku, ale zároveň si chceme užívat pocitu útulna a hřejivého domova. Foto: Cloudberry Living


"Důvod, proč textilní tapety tepelně i zvukově izolují, je mimo jiné také jejich celková hmotnost. V porovnání s jinými druhy tapet jsou těžší."


textilni-tapety-interier-drevreny-lustr-shades-of-pale

Obr.: Textilní tapeta v neutrálním, a přitom stále elegantním provedení. Foto: Omexco

textilni-tapety-latky-s-povrchovym-osetrenim-kvetinovy-vzortextilni-tapety-latky-s-povrchovym-osetrenim-ruzne-vzory

Obr.: Kvalitní látky s povrchovým ošetřením (v tomto případě pryskyřičnou povrchovou úpravou) nám vydrží roky bez zásadní náročné údržby. Foto: DESIGN ITALIA

vendula-karlíkova-decoritalia

Vendula Karlíková
DECOR ITALIA s.r.o.

Samozřejmě je cena vyšší než u klasických vliesových nebo vinylových tapet, logicky kvůli materiálům a technologiím, kterými jsou vyráběny. I proto se neprodávají po celých rolích, ale měříme spotřebu na běžné metry a ty potom dodáváme klientovi. Eliminují se tak zbytky, kterým se v případě běžnějších typů tapet mnohdy nevyhnete.

 

textilni-tapety-interier-zadveri-botnik-vesak-na-kabaty-drevena-podlaha

Obr.: Když je třeba prostor učinit přívětivějším a originálním, pozvěte do něj kvalitní látky. Třeba právě na stěnu. Foto: Mindthegap

textilni-tapety-interier-drevena-podlaha-dekorace-kvetiny

Obr.: Textilní tapety nepatří do míst, kde by byly vystaveny vodě nebo jinému znečištění – například za kuchyňskou linku nebo do koupelny. Jejich úkolem je hlavně zdobit. Foto: Mindthegap

textilni-tapety-interier-kreslo-stolek-lampa-dekorace-elegance


"Textilní tapety nepatří do místností se zvýšenou vlhkostí ani tam, kde se kouří. Skvěle padnou do obývacího pokoje, ložnice, pracovny, případně jiných prostor, kterým chcete vtisknout nádech elegance."


textilni-tapety-interier-stolek-lampa-dekorace-elegance

ing-karolina-loksikova-optimal-interier-design

Ing. Karolína Lokšíková
OPTIMAL INTERIER DESIGN, spol. s r.o.

Zdá se, že tapety jsou obecně u nás zatíženy dogmatem minulosti. O to víc jsou pak zákazníci v údivu, když vidí širokou škálu materiálů a vzorů současné nabídky. Pakliže chcete ozvláštnit a pozvednout svůj interiér, tapety jsou nejsnadnější a nejúčinnějším prostředkem.

 

textilni-tapety-interier-stolek-vaza-dekorace-elegance


Četli jste?

interiér - barvy a pohledové dřevo
 
interier-nabytek-dekorace-barvy-povrchy
 

Další články z rubriky Interiér

DaS 3-2019

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Design”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop