Postel jako plavidlo do vyšších dimenzí

Postel jako plavidlo do vyšších dimenzí

Lucie Němcová | Pondělí, 30. květen 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Náš věrný společník, se kterým trávíme čas noc co noc, po mnoho let. Bez nadsázky by se dalo říct, že nám významně ovlivňuje život – to, jak se cítíme a kolik máme energie. Takového parťáka stojí za to si vybrat důsledně, co myslíte?

Postel je takovým přístavem, kde naše tělo znovu nabírá síly, regeneruje, zatímco my se vědomím teleportujeme někam do říše snů. Stejně jako je každý z nás originálem s odlišnými potřebami, každému bude vyhovovat jiný typ takového přístavu. Čím lépe budeme vědět, co chceme a potřebujeme, tím lépe můžeme formulovat požadavky a vybrat ten správný. Jako vždy na začátku platí: zajímejte se, buďte informovaní a chtějte kvalitu. Mnohonásobně se vám vložený čas a energie vrátí.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Dostatečně široký prostor pro spánek je důležitý. Preference jsou samozřejmě individuální a je lepší si konkrétní rozměry postele vyzkoušet a až poté definitivně vybrat. Foto: Canapés Seanroyale France

Z čeho se skládá postelové lůžko


Postel se ve své nejjednodušší podobě skládá z rámu, roštu a matrace. V případě roštu nás zajímá nosnost, polohovatelnost a také kompatibilita s matrací. Na dvoulůžko jsou doporučeny dva samostatné rošty kvůli nastavení pro každou polovinu postele zvlášť. Rozdíly mezi matracemi jsou v materiálech, tuhosti, vzdušnosti a podobně. Důležitá je volba materiálu (pěnové nebo pružinové) a rozměr spací plochy. V případě starších osob by postel měla být vyšší, aby se jim lépe vstávalo a uléhalo na lůžko, a také spíše měkčí než pro mladé spáče. Nosnost postele je dána nosností použitých roštů.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Volný prostor pod postelí se může zdát jako mrhání místem, ale udělá vám velkou službu v kvalitě vašeho spánku – nejen že vzduch může volně proudit a matrace je provětraná, ale i pocitově je místo na spaní „lehčí", nezatížené spoustou uložených věcí pod vámi. Foto: JMP Studio zdravého spaní

Jaké vlastnosti by měla mít dobrá postel?


Výběr vhodné postele rozhodně není záležitostí na několik minut a chcete-li vybrat postel, která vám skutečně vyhovuje, věnujte tomuto nákupu čas a navštivte showroom, kde si můžete postele vyzkoušet. Každý showroom nabízející kvalitní produkty má svého proškoleného prodejce, který vám do detailů vysvětlí složení a popíše jednotlivé vrstvy postele. Představí veškeré výrobní možnosti, variabilitu a je připraven zodpovědět jakýkoli váš dotaz.

V současné době se za nejkvalitnější postele považují kontinentální postele (nazývané také americké či boxspringové). Skládají se ze čtyř samostatných částí – kvalitní matrace, postelové základny (takzvaného boxspringu), postelového čela a nožiček a vy máte možnost si každou z nich nadefinovat podle vašich představ.

Jednoznačně nejdůležitější částí postele je kvalitní matrace, jejímu výběru věnujte největší pozornost. Celková výška lehací plochy postele by měla být mezi 60 a 70 centimetry – v této výšce je ideální prostor pro spánek – nevíří se zde prach a zároveň to ještě není výška, ve které by se drželo teplo.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Také kvalita, materiál a barva lůžkovin budou mít vliv na váš spánek. Musejí optimálně zajistit teplo, a přitom dostatečně větrat. Volte materiály co nejbližší přírodě. Foto: Canapés Seanroyale France

Matrace – alfa omega našeho spánku


Kvalitní matrace by měla být především vyrobena z kvalitních materiálů. Například v sortimentu pěnových matrací materiály někdy vypadají podobně, ale jejich vlastnosti – jako je elasticita, tvarová stálost nebo životnost – jsou často velmi rozdílné. Zde může být určitým ukazatelem cena, příliš levná matrace nebude ani příliš kvalitní.

Kvalitní matrace by měla být zónová – v oblasti ramen, pánve a pat měkčí, v oblasti bederní páteře naopak zpevněná. Z hlediska konstrukce by matrace měla být na povrchu příjemně měkká s pevnějším "středem". Ideální je nabízena v několika tvrdostech tak, aby si zákazník vybral variantu odpovídající jeho váze a individuálním požadavkům. Konstrukce matrace musí zajišťovat její dobré provzdušnění. Samozřejmostí je snímatelný potah pratelný na 60 °C.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Jedna společná matrace nebo raději dvě oddělené? Neexistuje jedno lepší řešení. Obě mají svá pro a proti. Musíte najít to svoje nej. Foto: Canapés Seanroyale France

Manželské postele – dvě matrace, nebo jedna společná?


Ve většině případů doporučujeme matraci vcelku, tedy nejčastěji rozměr 180×200 nebo 200×200 centimetrů, především s ohledem na komfort během spánku. Pokud zákazník zvolí matrace dvě, kdy každý z partnerů má svou samostatnou matraci, vznikne uprostřed nepohodlný 10 až 15 centimetrů široký prostor, spoj dvou boků matrací. Boky matrace jsou vždy vyztuženy pevnějšími materiály, než je sama matrace a střed postele je pak tvrdší a nekomfortní pro zákazníkův spánek. Naopak výhodou dvou kusů matrací je jednoznačně manipulace s nimi. Především pokud se bavíme o nadstandardních rozměrech například 200×220 nebo 220×220 cm.

DrevoaStavby.cz | Detaily prvotřídní ložnice
 

Nepodcenit velikost ani detaily


Obecně nelze postel vybírat jen podle ceny nebo výše akční slevy. Důležitými parametry jsou délka a šířka postele a také výška lehací plochy. Postel by měla být minimálně o zhruba dvacet centimetrů (lépe o petadvacet) delší, než je výška spáče. Také šířka lůžka je důležitá – širší postel nabízí větší komfort a pohodlí. Důležitým parametrem je i výška lehací plochy – z nízké postele se hůře vstává a to nejen těm dříve narozeným nebo těm, kdo mají vyšší postavu. Takže nekupovat postel příliš „malou" nebo příliš „nízkou".

Také je třeba vzít v úvahu zvolený rošt a matraci vzhledem ke konstrukci rámu. Pokud například zvolíme vyšší matraci, není dobré ji kombinovat s příliš nízkými bočnicemi postele. Pozor také na vyšší matraci, která zastíní čelo lůžka. Zásadní roli hraje pochopitelně individuální vkus, stejně jako finanční stránka. Parametrem při výběru může být také to, zda postel má „ostré" nebo oblé hrany a rohy. Někdo preferuje moderní přímočaré tvary, někdo má raději příjemné oblejší. Pokud si přejeme úložný prostor, je třeba vybrat i odpovídající rošt s odklápěním – buď od nohou nebo z boku.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Je libo americký styl postele z více funkčních vrstev, které si vyberete přesně podle svých potřeb? Královský spánek zaručen. Foto: Royal Comfort

Dobrá postel podle feng shui


  • Postel by měla být bytelná, bez úložných prostor.
  • Pod postelí ponechte volno, nic zde neukládejte.
  • Důležité je čelo postele, které tvoří oporu.
  • Nespěte na matracích koupených z druhé ruky, energie jejich předchozích majitelů by vám mohla přivodit problémy.
  • Zásadní je umístění postele. Vždy nejprve zkontrolujte, že je vaše pozice vzhledem k dispozici pokoje „bezpečná". To znamená, že vidíte na dveře a za vámi je ideálně plná stěna bez oken.
  • Postel by nikdy neměla být v přímé linii s dveřmi.
  • Postel by měla být ukotvena – ideálně přiražena čelem ke zdi a nabízet pohodlný přístup z obou stran.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Důležité je zajistit dobré provětrávání matrace a pravidelně, přibližně po dvou měsících, ji otáčet v obou osách – dojde tak k prodloužení její životnosti. Foto: Royal Comfort

Rozdíl mezi vysokou a kontinentální postelí (boxspringem)


Vysoká postel má jen standardní lehací plochu ve vyšší výšce, kdežto postel typu boxspring má kromě vyšší lehací výšky ještě takzvané dvojí pružení, kde spodní matrace částečně nahrazuje funkci roštu, vrchní matrace je poté zvolena podle požadavků zákazníka. Často se na lehací plochu umisťují ještě takzvané toppery. Většina boxspringů nemá úložný prostor, ale i tam existují výjimky.

DrevoaStavby.cz | Jak vybrat správnou postel a matraci?

obr.: Masivní dřevo je pro postel ideálním materiálem – přirozeným, zdravým, stabilním a příjemným na dotek i na pohled. Často využívané místní dřeviny jsou dub, buk, ale i rozšířený smrk. Je důležité vybírat precizně provedený výrobek z kvalitního řeziva, abychom předešli vrzání a podobným nepříjemným překvapením. Foto: JMP Studio zdravého spaní


časopis srubyROUBENKY 2 22

Tento článek vyšel v časopisu sruby&ROUBENKY 2/2022

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

SaR 2-2022

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop