Tisk
Aby odstíny dřeva v dřevostavbě ladily

Aby odstíny dřeva v dřevostavbě ladily

Úterý, 23. srpen 2011 |

Přidat na Seznam.cz Když se octnou v interiéru různé druhy a tudíž barvy dřeva těsně vedle sebe, může z toho být někdy vzhledově nelibý chaos. Pokud máme bílé nebo barevné stěny, čeká nás skloubit „jen" odstíny dřeva podlahy, schodiště a nábytku. I to je velká práce. Ve srubech a roubenkách pak místnostem vévodí stěny dřevěné. Proto dřevěné podlahy, schodiště, nábytek i doplňky se musí interiéru - v tomto případě dominantním plochám dřevěných stěn - přizpůsobit.

Dřevo ve stovkách odstínů

72nahled.Doln_Moravice.roub._jeseniky-30.6Dřevěné stavební prvky a zařizovací předměty bývají z různých druhů dřeva, což už samo o sobě přináší do interiéru zejména dřevostavby různé barvy. Každé dřevo má ale nejen samo o sobě jiný odstín, jeho barevnost bývá navíc posunuta druhem úpravy a následným ošetření dřeva. Tak například voskované a olejované dřevo nabude tmavšího odstínu než dřevo lakované. Nepřirozenější vzhled dřeva zůstává po ošetřeních voskem, který nechá na povrchu pouze tenký film. Přibarvený vosk ale také umí „odbarvit" dřevo do bělavých odstínů. Pokud se předtím ještě kartáčuje, odstraní se měkké části letorostů a dřevo získá na výraznosti. Vytvořit harmonii je pak poměrně obtížné, zejména pro laiky. V interiéru pak je výhodnější, když  jednotlivé druhy dřeva přímo nesousedí, ale jsou odděleny jiným materiálem: textilií, kovem, nebo třeba dlažbou na podlaze. Ideální je požádat o radu interiérového designéra.

Béžové barvy dřeva jsou elegantní

72lhotkaDSC5100Pokud někdo ke stěnám dřevostavby, zejména pak roubenky nebo srubu, příliš nechce schodiště ze dřeva, které časem žloutne, může se zaměřit na bělené barvy dřeva. Jednou z možností je například zvolit si rustikální buk s odstínem do béžova. Chceme-li dřevěné schodiště spíše laděné do bělavých odstínů dřeva, používá se na dosažení těchto efektů například barvený vosk.

Jak skloubit barvy dřeva v dřevostavbě

72truskavnaDSCF6776„Barevný" problém obvykle nenastane, pořizuje-li se nábytek současně se zadáním stavby schodiště a koupí podlah. To se sladění odstínů dřeva dá zkontrolovat, i když výběr nábytku do interiéru plného dřeva je sázkou do loterie. Pomoci může, pokud nám v obchodě dají kousek masivu nebo dýhy, krkolomnější řešení je pak přivézt třeba nejprve domů jen malou skříňku. Před koupí podlahy je také nutné přinést domů její vzorek, protože souhra barevnosti se schodištěm a stěnami se dá posoudit teprve až na místě, v přirozeném světle našeho domu, nikoliv při zářivkách obchodu.

Více o dřevěných schodištích se dozvíte v dalším čísle časopisu Dřevo&Stavby.

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop