6 tipů, jak zařídit dětský pokoj pro dvě děti

6 tipů, jak zařídit dětský pokoj pro dvě děti

Markéta Gajdošová | Čtvrtek, 22. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Však to znáte: "člověk míní, život mění", a proto se může lehce stát, že jste si naplánovali bydlení v dřevostavbě s jedním dítětem a za pár let musíte řešit, jak zařídit dětský pokoj pro dvě děti, aby obě dvě měly srovnatelný životní prostor a ani jedno nebylo vůči tomu druhému znevýhodněno. Pokud budete mít na paměti šest jednoduchých zásad, které vám v tomto článku popíšeme, nemusí to být žádná velká věda.

1. Nenuťte děti, aby se kromě pokoje dělily i o věci

Pokud svému jedináčkovi, zvyklému na svůj vlastní prostor pořídíte sourozence, se kterým se bude muset najednou o vše dělit, pravděpodobně tuto změnu s příliš velkým nadšením neuvítá. Stejně tak i v případě, že zařizujete pokoj dvojčátkům nebo dětem věkově velmi blízko u sebe, mělo by být jejich soukromí v dětském pokoji dáno na první místo.

2. Oddělený pracovní stůl

Základ je pořídit každému dítěti vlastní nábytek. Skříň může být společná, ale pracovní stoly by měly být v každém případě oddělené.

  • Kreslení, plnění domácích úkolů, každá soustředěná činnost vyžaduje klid.
  • V každém dětském pokoji by měla mít místo pracovní a kreativní zóna.
  • V pokoji pro dvě děti je kromě správného umístění zón a barevného ladění důležité správné rozdělení pokoje, aby se děti při práci vzájemně nerušily.
thumb masivni-drevostavba-roubenka-z-cedroveho-dreva-1

Četli jste? Rozdělení dětského pokoje a základním zónám jsme se věnovali v článku:

Jak zařídit dětský pokoj - 3 základní prostory dětského pokoje

3. Palanda do dětského pokoje nepatří

Na společnou postel v dětském pokoji rovnou zapomeňte. Ani oblíbená palanda není vhodným řešením:

  • Není bezpečná, zvlášť pro mladší děti do šesti let je horní patro nevhodné.
  • Dítě v horním patře dýchá nekvalitní, vydýchaný vzduch.
  • Je také nepraktická v případě onemocnění, pro dítě i jeho rodiče.
  • Nad spodní postelí není dostatek prostoru, a proto se na ní dítě může cítit stísněně.
  • Děti se mohou vzájemně rušit nočním pohybem.

Dvoupatrová postel by zkrátka měla být tím nejkrajnějším řešením. Ideální jsou naopak dvě postele do tvaru L - děti jsou blízko sebe, ale stále mají dostatek soukromí a vzájemně se neruší.

Skvělá je pak taková sestava, kde má jedna postel kolečka a přes den je ukryta pod druhou. V pokoji zabírá místo pouze během spánku a děti tak mají více prostoru na hraní nebo jiné činnosti.

4. Každé dítě by mělo mít v pokoji svůj vlastní koutek

Pokud je dětský pokoj ve vaší dřevostavbě dostatečně prostorný, ideální variantou je rozdělit místnost na dvě části.

  • I když mají děti společný pokoj, mohou jednoduše získat pocit svého vlastního koutku. Takové rozdělení ani nevyžaduje stavební zásah - dobře poslouží například několik větších knihoven či paraván.
  • Tím, že bude mít každé dítě stůl i postel ve „své" části pokoje, nebudou se vzájemně omezovat a pocitově tak získají svou vlastní místnost.

5. Nesnažte se za každou cenu ušetřit - zdraví především

Při zařizování dětského pokoje může leckoho napadnout myšlenka, že bychom právě na jeho vybavení mohli ušetřit. Přeci jen, děti rostou tak rychle, že se větší investice nevyplatí. A co když si ten krásný nový nábytek hned zničí? Přestože takové úvahy působí logicky, opak je pravdou.

  • V dětském pokoji se vyplatí hned od začátku investovat do kvalitního ergonomického nábytku, který roste společně s našimi ratolestmi.
  • Kvalitní ergonomický nábytek vydrží mnohem déle a zároveň ušetříme, protože vyřešíme potřebu nakupovat nový nábytek sotva děti trošku povyrostou.
  • Veškerý nábytek by měl splňovat základní ergonomické požadavky a neovlivňovat negativně zdraví našich dětí - špatně zvolená židle může na zádech dítěte napáchat škody, se kterými bude mít starosti po zbytek života.

6. Zapojte do zařizování i své děti

Pokud už máte trošku starší děti, určitě je z procesu zařizování jejich pokoje nevynechávejte. Přestože se to neobejde bez pár třenic, s dobrým vedením se vám jistě podaří dosáhnout kompromisu, při kterém budou šťastní všichni.

Je jasné, že pokud máte holku i kluka, nebudete zařizovat dětský pokoj v princeznovském duchu. Oddělenému princeznovskému koutku však už nic bránit nemusí.

Na co se můžete těšit v dalším pokračování

V dětském pokoji jsou důležité také barvy, a dokonce i jeho samotné umístění v rámci domu, má na dětskou psychiku zásadní vliv. Pokud právě plánujete stavbu vaší dřevostavby, budou se vám tyto informace určitě hodit. O tom ale až v příštím článku.


Další díly seriálu:


Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop