Jak zařídit dětský pokoj - 3 základní prostory dětského pokoje

Jak zařídit dětský pokoj - 3 základní prostory dětského pokoje

Markéta Gajdošová | Čtvrtek, 01. listopad 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Dětský pokoj není jen místnost, kde přespávají naše děti, nebo kam jsou vykázány, když zlobí. V dětském pokoji se formuje zcela nová osobnost našeho dítěte, a proto bychom jej měli zařizovat s velkou pečlivostí, rozmyslem a k jeho spokojenosti. Jak tedy na to?

Na rozdíl od nás dospělých má většina dětí pouze jeden pokoj. V něm se věnuje domácím úkolům, odpočinku, hrám i spánku. Proto je harmonické skloubení všech těchto požadavků pro rodiče výzvou. Když si ale prostor dětského pokoje rozdělíme do několika základních zón podle převažujících činností, nemusí to být tak složité. Ukážeme vám, jak na to.

1. Pracovní prostor dětského pokoje

Psaní, kreslení, domácí úkoly a příprava do školy vyžadují svůj prostor. Hlavní součástí pracovní části dětského pokoje je logicky pracovní stůl. To bývá rozměrný kus nábytku, který vyžaduje dostatek místa a správné úmístění.

Tipy pro pracovní stůl

  • Dítě sedící u svého pracovního stolu by se nemělo dívat do zdi a hlavně nebýt zády ke dveřím.
  • Na pracvní plochu stolu by mělo dopadat dostatek denního světla.
  • Pracovní stůl v dětském pokoji neumisťujte pod zvýšenou postel - stísněný prostor vede k poklesu koncentrace.
  • Hlavní je, aby se vaše dítě u pracovního stolu necítilo stísněně.

Samozřejmě ne vždy je možné požadavky na umístění pracovního stolu v dětském pokoji splnit. V takovém případě můžete využít doporučení expertky na harmonické prostory Olgy Buškové:

„Pokud se nám nedaří pracovní stůl umístit tak, aby dítě pociťovalo co největší pohodu a mohlo se plně soustředit na práci, můžeme si pomoci například nástěnkou. Oblíbené obrázky, hrdinové... pokud náš potomek sní například o cestách do vesmíru, můžeme mu na stěnu za pracovním stolem umístit obrázek kosmonauta, tím se bude svému cíli neustále přibližovat."

Pokud dítě sedí u stolu zády ke dveřím, doporučuje Olga Bušková na pracovní plochu umístit zrcátko, které dítěti dodá přehled a s ním i pocit klidu a bezpečí.

detsky-pokoj-pracovni-prostor-stul

2. Prostor pro hry a kreativitu

Tvorba, hravost, kreativita... To všechno jsou vlastnosti vrozené každému dítěti. Avšak jak děti stárnou, chodí do školy a vrší se a ně povinnosti, pomalu na radost z her a tvoření zapomínají.

Naším úkolem jako rodičů je tomu zabránit. Vyřešit to můžeme tím, že v dětském pokoji vytvoříme harmonickou herní zónu, která dětskou kreativitu podpoří.

Tipy pro herní prostor

  • Důležitá je teplá a na dotek příjemná podlaha. Ideální je například koberec.
  • Nebraňte se pestrobarevnosti. Koberec můžete volit v hravých barvách, stejně jako hračky.
  • Pořizujte hračky, které podporují kreativitu a tvořivost. Různé stavebnice, puzzle a podobně přiměřené věku.
  • Všeho moc škodí, příliš mnoho věcí přináší do života chaos (nejen) dětem.

Lákejte své ratolesti ke hře příjemným prostředím a užívejte si s nimi drahocenného "offline" času. Uvidíte, že čas strávený s nimi v prostoru herního koutku bude mít pozitivní vliv i na vás.

detsky-pokoj-kreativni-a-herni-prostor-2

 

3. Prostor pro klidný spánek

Stejně jako každý dospělý, i děti potřebují klidný prostor pro spánek. Během něj regenerujeme, třídíme zážitky a myšlenky a ukládáme informace do dlouhodobé paměti. Kvalitní spánek je pro nás důležitý a pro děti to platí dvojnásob.

Tipy pro dětskou postel

  • Postel umístěte na nejlepší místo v dětském pokoji.
  • Neměla by být blízko dveřím, ale pro pocit bezpečí by je mělo mít dítě z postele pohodlně na dohled.
  • Pocit bezpečí navodíte také bytelnou postelí umístěnou ke zdi bez oken.
  • Kolem dětské postele by nemělo být velké množství věcí, pracovní stůl ani poličky s hračkami či knihami. Příliš mnoho věcí kolem postele působí chaoticky a ruší spánek.

detsky-pokoj-prostor-pro-spanek-postel


Téma zařízení dětského pokoje vydá více, než na jeden článek, a proto se brzy k němu vrátíme v dalších pokračováních. Budeme se věnovat například tomu, jak zařídit dětský pokoj pro dvě děti, kde je nejlepší místo pro dětský pokoj (nejen) v dřevostavbě nebo jaké barvy jsou vhodné pro dětský pokoj.

Další díly seriálu:


Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop