Jak zařídit dětský pokoj - barvy a umístění v domě

Jak zařídit dětský pokoj - barvy a umístění v domě

Markéta Gajdošová | Čtvrtek, 20. prosinec 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Vliv barev na lidskou psychiku je poměrně rozsáhlé téma, o němž vychází spousta studií i populárně naučných knih. A právě barevné ladění interiéru naší dřevostavby může následně ovlivňovat i naši celkovou náladu. Proto je vhodné do každého pokoje zvolit takovou barvu, která podporuje jeho účel. O to více bychom měli věnovat pozornost výběru barev právě v dětském pokoji. Společně s jeho umístěním v dřevostavbě mohou mít barvy na vývoj našich potomků velký vliv.

Barevné ladění dětského pokoje podle zón

Dětský pokoj bychom už v počátku měli rozdělit do třech zón. Každé dítě by mělo mít oddělený prostor na studium, odpočinek a na hraní.

Pokud nemáme možnost oddělit jednotlivé zóny prostorově, můžeme použít alespoň vizuální rozdělení.

Četli jste?

thumb detsky-pokoj-v-drevostavbe-uvodniJak zařídit dětský pokoj - 3 základní prostory dětského pokoje

1. Pracovní / studijní zóna dětského pokoje

V pracovní zóně, kde se budou děti vzdělávat, se nemusíme bát použít dostatek žluté. V odstínech této zářivé barvy, vyzařující energii a teplo, můžeme pracovní zónu přímo vymalovat, nebo zde alespoň zvolit žluté doplňky a dekorace.

Žlutá barva dětem dodává elán a snižuje únavu. Avšak pozor. To platí jen v případě umírněného použití této barvy. Pokud bychom do žlutých odstínů ladili celý dětský pokoj, bude mít tato barva přesně opačné účinky.

Podobný vliv bude mít v pracovní zóně dětského pokoje také oranžová barva.

detsky-pokoj-zarizeni-barvy-11detsky-pokoj-zarizeni-barvy-2

 

2. Klidová / odpočinková zóna dětského pokoje

Relaxační prostor, místo odpočinku a spánku, bychom od pracovní části měli oddělit co nejdůrazněji. Pokud to dispozice pokoje umožňuje, je vhodné tyto protikladné prostory rozdělit knihovnou či skříní.

Barevné ladění prostoru pro spánek by mělo být opačné k pracovnímu. To znamená klidné a relaxační. Ideální volbou pro tuto část jsou tlumené a uklidňující barvy.

Béžová či hnědá působí uklidňujícím dojmem rovnováhy, stálosti a jistoty. Vhodná je také uklidňující modrá barva.

detsky-pokoj-zarizeni-barvy-3detsky-pokoj-zarizeni-barvy-4

 

3. Herní / kreativní zóna dětského pokoje

V útlém věku děti stráví nejvíce času hrami. Tato část jejich života je plná pestrobarevných hraček, stavebnic i knížek. A tak je to správně. Do herní zóny totiž patří co nejpestřejší paleta barev a toho můžeme využít i na zdech a kobercích. V aktivní části se nenechte ničím omezovat a pokud je to možné, zapojte do dekorací i vaše dítě.

Nebojte se ani počmáraných zdí. Pokreslete je společně s vaším potomkem jeho oblíbenými pohádkovými postavami a výjevy, a nechte tu pracovat společnou fantazii.

detsky-pokoj-zarizeni-barvy-5detsky-pokoj-zarizeni-barvy-6

 

Správné rozdělení zón je ještě důležitější v případě zařizování pokoje pro dvě děti. V tomto případě by měly být oddělené nejen jednotlivé prostory podle jejich účelu, ale také podle toho, kterému z našich dětí patří. Soukromí je pro děti stejně důležité, jako pro jejich rodiče.

Mohlo by vás zajímat:

thumb detsky-pokoj-interier6 tipů, jak zařídit dětský pokoj pro dvě děti

Dětský pokoj a barvy na velkých plochách

Pro velké plochy a podkladovou barvu celého pokoje naopak volte umírněnější barevné ladění. Ideální je například uklidňující béžová či typická bílá. Vedle nesáhnete ani s šedou. O pestrost a veselost se pak postarají doplňky, tapety či barvy jednotlivých zón.

detsky-pokoj-zarizeni-barvy-7detsky-pokoj-zarizeni-barvy-8

Správné umístění dětského pokoje

Podobně, jako barevné ladění, má na dětskou psychiku velký vliv také správné umístění jejich pokoje. Ideální poloha dětského pokoje, v rámci například vaší dřevostavby, se mění s věkem dítěte.

Menším dětem nevadí, pokud mají vlastní prostor v blízkosti ložnice rodičů, jak však stárnou, měly byste dětem poskytnout větší soukromí a pocit nezávislosti. Ideálním prostorem pro starší děti se tak podle designerky Olgy Buškové stává pokoj v blízkosti vchodových dveří.

Zařízení dětského pokoje na základě věku

Také zařízení pokoje bychom měli přizpůsobit věku dítěte a velikosti pokoje. Pokud vytvoříme velký prostor plný „dospěláckého" nábytku, bude se v něm menší dítě cítit ztracené. Lepšího efektu dosáhneme, pokud pokoj vybavíme stanem, papírovým hradem nebo jiným útočištěm, které prostor zútulní. Pro malé děti vybírejme menší nábytek, aby se ve vlastním prostoru necítily ztracené...

detsky-pokoj-zarizeni-barvy-9detsky-pokoj-zarizeni-barvy-10

Kam dál?

ložnice, postel, feng-shui5 tipů, jak zařídit ložnici v dřevostavbě podle feng shui


Další díly seriálu:


Markéta Gajdošová

 

Zajímám se především o design a interiéry, ale i veškeré zajímavosti, které se v oboru dřevostaveb objeví. Sama bydlím v paneláku, ale o dřevostavbách si ve volných chvilkách sním.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ostatní”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop