Stavba pergoly svépomocí nebo odborná montáž? Pravidla uplatnění záruky dávají jasnou odpověď

Stavba pergoly svépomocí nebo odborná montáž? Pravidla uplatnění záruky dávají jasnou odpověď

Komerční sdělení | Neděle, 14. květen 2023 |

Přidat na Seznam.cz

Zahradní pergola je oblíbený a funkční prvek, díky kterému si můžete užívat chvíle pohody a zábavu i v horkých dnech, chráněni před přímým sluncem. Stavba pergoly svépomocí je výzva i pro zručné jedince a záleží při ní, co od výsledku očekáváte. Přináší s sebou také značné riziko zmařené investice do komfortu.

Výběr místa pro zahradní pergolu


Ideálním místem pro stavbu zahradní pergoly je takové, které je z jedné strany kryté stavbou, budete z něj mít výhled do zeleně a samozřejmě také místo, na němž se uplatní hlavní funkce pergoly, tedy zastínění prostoru před intenzivními slunečními paprsky. Pozor také na legislativu, která nedovoluje postavit zahradní pergolu do 2 metrů od hranice sousedního pozemku bez písemného souhlasu jeho majitele.

Se zákony souvisí také další bod, na který je třeba myslet před stavbou pergoly. Plánujete-li rozsáhlejší stavbu přesahující plochu 25 m2 nebo chcete z pergoly vytvořit rozšíření půdorysu stavby, budete potřebovat stavební povolení. Informovat se na příslušném stavebním úřadě se však vyplatí v každém případě. Vždy je dobré se ujistit, že stavba nebude v rozporu s územním plánem, který každá obec řeší individuálně. Zahradní pergola dále nesmí sloužit ke komerčním účelům, ustájení zvířat a nesmí být po celé ploše podsklepená.

DrevoaStavby.cz | Zahradní hliníková pergola Climax

Při stavbě zahradní pergoly je potřeba dbát také na legislativu a zákony. Zdroj: Climax.cz

Hliníková pergola vítězí nad dřevěnou v mnoha ohledech


Při výběru zahradní pergoly je materiál zásadním aspektem, který rozhoduje o vlastnostech, životnosti i náročnosti na údržbu. Na českém trhu lze vybrat ze dvou základních možností materiálu – dřeva a hliníku. Pro stavbu pergoly svépomocí většina lidí volí dřevo, avšak tato volba se ve výsledku nemusí vyplatit, neboť dřevo i funkce dřevěné pergoly naráží na své limity.

  • Dřevěná pergola: Tento druh pergoly má nespornou estetickou hodnotu a je vyhledávaný uživateli, kteří nepotřebují pokročilejší funkce. Materiál je ovšem poměrně náročný na údržbu. Pro udržení původního vzhledu a prodloužení životnosti je totiž třeba jej pravidelně ošetřovat. Stavba pergoly svépomocí je v tomto případě reálnější než u hliníku, vlastnostmi se však ani nepřibližuje modernější a vyhledávanější variantě.
  • Hliníková pergola: Zahradní pergola s hliníkovou konstrukcí předčí tu dřevěnou v mnoha ohledech. Je pevnější, odolnější, má delší životnost i schopnost stínění, v případě moderní bioklimatické pergoly, o které se více dozvíte níže, je i ochranným prvkem proti slunci a lehkému dešti, který lze podle potřeby regulovat. Navíc u ní není třeba oproti dřevěné variantě nanášet ochranné nátěry, neboť je téměř bezúdržbová. V případě hliníkových pergol je však třeba dát pozor na levné nekvalitní konstrukce od pochybných výrobců, které nesplňují potřebné standardy a mohou se ve výsledku hodně prodražit. Stavbu hliníkové pergoly svépomocí nelze doporučit z důvodu pokročilejší technologie a ani vám ji žádná kvalitní firma nenabídne jako variantu.

DrevoaStavby.cz | Zahradní hliníková pergola Climax

Hliníkové pergoly jsou funkční, odolné, bezúdržbové a designově variabilní. Zdroj: Climax.cz

Při pořízení pergoly myslete i na zimu


Pergolu si sice pořizujete především na letní slunné měsíce. Počítejte však s tím, že musí vydržet i nepříznivé zimní počasí. Vysoká odolnost pergoly z hliníku proti mrazu a zatížení sněhem může životnost zahradní pergoly prodloužit o několik let a je tedy důležitá pro to, aby se investice do stínící techniky skutečně vyplatila.

Sladění pergoly se stylem stavby a exteriérem


Zahradní pergola by jistě měla být především funkční a vyhovovat nárokům na komfort prostoru pod ní, estetika výsledné stavby by se ovšem rovněž neměla podceňovat. I zde hliníkové pergoly skýtají více možností než ty dřevěné. Zvolíte-li výrobce pergoly, který nabízí variabilní design, můžete tento prvek dokonale sladit s okolím.

Stavba hliníkové pergoly svépomocí přináší velké riziko


Postavit si hliníkovou pergolu vlastníma rukama je jistě lákavá představa a přináší i jistou úsporu za montáž, nejprve však zvažte, zda jsou všechny kroky ve vašich možnostech. Nejde totiž jen o sestavení konstrukce podle návodu od výrobce, ale také vytvoření pevného betonového základu, přesné vyměření prostoru, zajištění funkčního odvodu vody, případné připojení na zeď a instalaci osvětlení. Manipulace s delšími částmi zahradní pergoly se také neobejde bez pomoci dalších pracovníků a další „vychytávky", jako jsou např. chytrá čidla jako koncový zákazník nepořídíte.

Stavba svépomocí je riziková i z pohledu uplatnění záruky na pergolu. Bez odborné instalace vám žádný výrobce pergol záruku neposkytne a ve výsledku se taková pergola může hodně prodražit. Chcete-li mít jistotu kvality, ušetřit si práci a uplatnit záruku v případě komplikací, určitě si na stavbu hliníkové pergoly objednejte odbornou firmu.

DrevoaStavby.cz | Zahradní hliníková pergola Climax

Postavit pergolu vlastníma rukama přináší jistou úsporu za montáž, ale přináší více rizik než výhod. Zdroj: Climax.cz

Bioklimatická zahradní pergola Lamelino


Moderní bioklimatická pergola Lamelino od českého výrobce Climax je novinkou na trhu a představuje špičku ve světě stínící techniky. Vyniká nejen kvalitou materiálu a vysokou odolností, ale také univerzálností využití, dlouhou životností a chytrou technologií, díky které se pergola sama přizpůsobí vlivům počasí. Pod naklápěcími střešními lamelami přirozeně cirkuluje vzduch a vytváří příjemné klima i v případě velkého horka.

Přídavná čidla reagují na změny počasí, a i v nepřítomnosti obyvatel se lamely pergoly natočí do polohy optimální pro zastínění před ostrým sluncem, silným větrem, či deštěm. Novinku na trhu se stínicí technikou lze opatřit také bočními clonami, které ochrání před slunečními paprsky v každé denní době a poskytnou maximální komfort venkovního posezení.

Oproti dřevěným nebo nekvalitním hliníkovým pergolám se nemusíte obávat ani mrazů a sněhu. Zahradní pergola Lamelino je navržena tak, aby se na profilech ani lamelách nedržela voda, která by zmrzla a zkrátila tak životnost konstrukce. V případě, kdy teplota klesne pod 5°C, chytrá technologie otočí lamely do svislé polohy a nehrozí tak přetížení lamel ani při velké sněhové nadílce.

DrevoaStavby.cz | Zahradní hliníková pergola Climax

Bioklimatická pergola Lamelino české výroby je novinkou na trhu. Zdroj: Climax.cz

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zahrada”

  • Zahrada pro děti je vzácná věc

    Zahrada pro děti je vzácná věc

    Většina lidí si pořizuje dům s ideou, že u něj bude i zahrada, kde by si mohly hrát děti. Problém ale je, že dospělí nemají vždy dobrou představu o tom, jaké prostředí dítě pro…

  • Jan Záhora: Zahrada je živý proces, ne 3D tapeta

    Jan Záhora: Zahrada je živý proces, ne 3D tapeta

    Kus přírody, kterou máme nejvíc nablízku, a může být naším domovem stejně jako náš dům. Zahrada. Místo s velkým potenciálem povznášet, léčit, vyživovat nebo nakrmit. Je živá,…

  • V hlavní roli v zahradě hraje okrasný kámen

    V hlavní roli v zahradě hraje okrasný kámen

    Vůči přírodním podmínkám je odolný, nikdy na něm neuklouznete a je dekorativní, kdekoliv si vzpomenete. O čem je řeč? Tajemno je odhaleno, je to okrasný kámen. Přečtěte si, jak…

  • Sbírání dešťovky je trendy

    Sbírání dešťovky je trendy

    Na povrch planet padají různé věci; na Venuši je to kyselina sírová, Jupiter a Saturn obtěžkávají diamanty, ale jen na Zemi jako jediný známý svět v naší sluneční soustavě padá…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop