Při stavbě domu je pro Čechy rozhodující životnost a garance cen

Při stavbě domu je pro Čechy rozhodující životnost a garance cen

Markéta Kristová | Čtvrtek, 21. říjen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Rychlost a nižší cena zvedá popularitu dřevostaveb, přetrvávající názor na nízkou životnost je však velkým handicapem.

Současná krize na trhu rezidenčního bydlení přímo ovlivňuje preference spotřebitelů. Při stavbě domu je pro drtivou většinu Čechů zásadní jeho životnost a garance ceny. Potvrdil to spotřebitelský průzkum zaměřený na bydlení, který v září realizovala agentura STEM/MARK pro stavební společnost RD Rýmařov. Přestože v preferencích stále vítězí cihla, více než třetina z nás by sáhla i po dřevě, a to především kvůli rychlosti stavby a příznivější ceně.

Mezi prioritami je i energetická úspornost


Pro drtivou většinu z nás je při stavbě domu nejdůležitější jeho životnost a garance ceny. „Je logické, že v kontextu aktuálního dění lidé hledají jistoty v podobě garance domluvené ceny. Stavební materiály zdražují, pocit nejistoty roste," komentuje Jana Proboštová z agentury STEM/MARK.

Do rozhodovacího procesu však významně vstupují i další faktory. Mezi ně rozhodně patří nízká energetická náročnost stavby a jednoduchá údržba, podle kterých by se rozhodovala převážná většina Čechů. Na lehkou váhu není brán ani dodavatel stavby, po prověřené firmě by jednoznačně sáhlo 9 z 10 osob.

DrevoStavby-podle-ceho-se-rozhodovat-pri-vyberu-domu

V otázce materiálu, ze kterého by měl být postaven vysněný dům, stále ještě jasně vede cihla. O dřevu v dnešní době uvažuje přibližně třetina Čechů. Zájem o dřevo je vyšší ve skupině lidí, kteří znají někoho, kdo v dřevostavbě žije. Necelá pětina by pak stavěla z betonu.

DrevoStavby-pruzkum-z-jakeho-materialu-by-mel-byt-postaven-vysneny-dum

Zájem o dřevostavby roste, rychlost výstavby a nízká cena bodují


Podle údajů ČSÚ bylo v roce 2020 postaveno přes 18 tisíc rodinných domů. Ze statistik vyplývá, že Češi začínají jevit stále větší zájem o dřevostavby. Zatímco v roce 2015 jich bylo v ČR necelých 1 800, v loňském roce už to byly téměř 3 tisíce, a tvořily tak 16 % celkové výstavby.

Rychlost výstavby a rozumná cena jsou podle Čechů největšími výhodami domů ze dřeva. Jako jejich hlavní slabina je ale bohužel vnímána krátká životnost staveb a materiálu, a to přibližně u 1 ze 7 osob. Životnost stavby je zároveň zásadním faktorem, který vstupuje do rozhodování o výstavbě a pořízení nového bydlení.

Historický mýtus nekvalitních dřevěných „okálů" tak stále přetrvává a nejspíš představuje důvod, proč na rozdíl od zahraničí u nás stále převažuje výstavba cihlových domů nad dřevostavbami.

„Představa, že dřevostavby mají nízkou životnost, je jeden z největších mýtů, které u nás ve stavebnictví přežívají. Pokud je dřevostavba postavena kvalitně, je v životnosti plnohodnotným konkurentem cihlových domů. Důkazem mohou být příklady ze zahraničí, kde mají dřevostavby delší historii než u nás, a lze to na nich tedy lépe demonstrovat," říká Přemysl Kotouček, generální ředitel RD Rýmařov.

DrevoStavby-drevostavba-RD-Rymarov

Realizace: RD Rýmařov, Foto: Martin Zeman

* Průzkum realizovala agentura STEM/MARK v září 2021 na internetové populaci ve věku 18-65 let. Reprezentativního průzkumu se účastnilo 700 respondentů.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Aktuálně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop