Tisk
Konference Pasivní domy 2014:  <small>Pasivní dům není nadstandard</small>

Konference Pasivní domy 2014: Pasivní dům není nadstandard

Dagmar Čechová | Pátek, 07. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Ve dnech 31. 10. a 1. 11. se již podeváté uskutečnila konference na téma pasivní domy, která byla pro odborníky, ale i zájemce z řad laické veřejnosti, příležitostí získat nové informace o aktuálním dění v oblasti nízkoenergetického stavění, odpovědi na mnohdy záludné otázky, ale také nové cenné kontakty.

Již víme, jak pasivní domy stavět, čerpáme z nabitých zkušeností a víme, jak předejít řadě chyb, které byly typické pro první stavby v pasivním standardu. To je ostatně jev spojený s jakýmkoli novým produktem. Konference tedy byla zaměřena na to, jakým způsobem a kam je možné úsporné stavění dále posouvat, kde tkví další potenciál k rozvoji a zdokonalení oboru, jak přinést větší povědomí mezi veřejnost a jaké strategie může využívat stát a veřejný sektor obecně, aby nízkoenergetická výstavba byla dostatečně podporována.

Nechyběly ani příklady z praxe, které dokazovaly, že (při důkladném plánování) pasivní standard nemusí přinášet vyšší počáteční investice a současně během své životnosti provozovatele finančně nezatíží astronomickými náklady. Krásným příkladem je Základní umělecká škola v Holicích architekta Dalibora Boráka.

Zelená úsporám jako dlouhodobá podpora

Samostatnou a velmi zásadní otázkou pro rozvoj nízkoenergetického stavění je vnímání této problematiky společností a státem, kde je pasivní dům stále chápán jako nadstandard. Nejen podle slov odborníků, ale také podle Evropské směrnice, která ukládá, že všechny nově postavené domy po roce 2020 mají být v pasivním standardu, je pasivní dům naopak běžný standard, který přináší optimální komfort a kvalitní životní prostředí.

Svoji roli v poslední době sehrála dotace Zelená úsporám, které vnesla opatření proti energetickým ztrátám do obecného povědomí. Mezi účastníky konference byl i náměstek Ministerstva životního prostředí ČR Jan Kříž, který představil státem chystané podpory úspor energie v budovácha vyslechl řadu podnětných připomínek od zkušených odborníků z praxe. Obecným závěrem, na kterém se všichni zúčastnění shodli, bylo, že program Zelená úsporám by měl fungovat jako dlouhodobá podpora, nikoli jako jednorázová akce. V takové podobě by byla ještě větším přínosem jak pro stát, tak pro sektor nízkoenergetického stavitelství.

20141031 162814

Rekonstrukce – potenciál dalšího rozvoje

Významným tématem, které se dostává do centra naší pozornosti čím dál intenzivněji, jsou rekonstrukce. Nové stavby nelze stavět do nekonečna a ukazuje se, že v rekonstrukcích dřímá obrovský potenciál pro novou tvorbu a energetické úspory. Zahraniční zkušenosti opět dokazují, že se není třeba obávat, řešení se najde i v případech netypických historických budov, které vyžadují vždy speciální individuální přístup.

Zaostřeno na okna a vzduchotechniku

Horkými tématy, která se prolínají snad celou historií konference, jsou okna – stále největší slabina pasivních domů - a vzduchotechnika. Obě témata si vysloužila speciální praktické workshopy, kde byl prostor se na problematiku podívat opravdu podrobně, zeptat se odborníků na slovo vzatých a sdílet zkušenosti ze své praxe s ostatními znalci z oboru v podnětné diskuzi.

Lucie Němcová

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop