Tisk
Jsou drahé a plné poruchových technologií - čtyři mýty o pasivních domech

Jsou drahé a plné poruchových technologií - čtyři mýty o pasivních domech

Michal Doležel | Čtvrtek, 12. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Tento víkend se na akci Dny pasivních domů budete moci na vlastní oči podívat, jak se v nich žije. Už nyní si ale můžeme zopakovat a vyvrátit několik mýtů, které zazněly na semináři o navrhování pasivních domů.

 

Pasivní domy jsou drahé

Mnoho lidí si stále myslí, že pasivní dům je příliš drahý. Takové úvahy jsou jistě na místě. Investice do vlastního domu je nemalá, mnoho zájemců o dům má napjatý rozpočet a o pasivním domě proto raději ani neuvažuje. Není však pravda, že pasivní dům by byl nějak závratně dražší, než dům běžný. Vše záleží na jeho kvalitním návrhu. „Pasivní dům je možné navrhnout tak, že bude jen o 5 – 7 % dražší než běžný dům a o 3 – 4 % dražší než stavba v nízkoenergetickém standardu,“ uvedl k ceně pasivních domů Juraj Hazucha, konzultant sdružení Centrum pasivního domu (CPD). A to není zase tak velký rozdíl.

Na semináři o navrhování pasivních a nulových domů, které CPD pořádá, navíc zazněly i na dnešní dobu trochu kontroverzní myšlenky, které celkový ekonomický pohled na problematiku pasivních domů mírně relativizují. Jistě je dobré si návratnost do pasivního domu propočítat, do kalkulace je však kromě cen energií potřeba zahrnout i další aspekty. Jak se bude cena energií pohybovat v horizontu 5, 10 nebo 20 let? Jaké budou v této době vaše příjmy? Pasivní dům prostě není jen záležitost nízkých nákladů na energie, ale jako koncept s sebou nese v tomto ohledu i jistou svobodu a větší nezávislost. A nakolik se tyto pocity dají ocenit?

Pasivní domy jsou plné technologií

Plusový rodinný_důmUž dávno neplatí, že pasivní dům musí být přeplněn složitými technologiemi, které se starají o jeho fungování. Tak tomu možná bylo ještě v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, kdy se hlavně v Německu, USA a Švédsku koncept pasivních domů teprve utvářel. Autoři pasivních domů se tehdy potýkali hlavně s nekvalitními okny a špatnou neprůvzdušností, nedokonalá technologie navíc vedla k nutnosti kombinace různých technologických prvků s nízkou efektivitou a vysokou poruchovostí.

Dnes je ale situace úplně jiná. S moderními stavebními materiály je možné realizovat pasivní dům jen s minimem technologických prvků. Jediné co každý pasivní dům potřebuje, je aktivní větrání s rekuperací tepla. Tomuse prostě nevyhnete, vše ostatní je ale na vaší volbě. V této souvislosti je dobré uvést, že nelze zaměňovat pasivní a tzv. chytré domy. Pasivní dům nemusí (ale může) být chytrý a naopak.

Pasivní domy nefungují při výpadku elektřiny

Aktivní větrání s rekuperací samozřejmě elektřinu pro svou činnost potřebuje. Nelze však v žádném případě říci, že by se při výpadku proudu stal pasivní dům neobyvatelným. Dobrý pasivní dům je navržen tak, že některá okna (alespoň jedno v každé místnosti) lze otevírat, větrat proto můžete i při výpadku proudu.

Pasivnímu domu musíme přizpůsobit svůj životní styl

Mnoho neinformovaných lidí si myslí, že pasivnímu domu budou muset nějak složitě přizpůsobit své životní návyky a styl. To neplatí, i když jen zčásti. Pokud chcete, i v pasivním domě si můžete otevřít okno nebo v zimě si vyhřát obývací pokoj či koupelnu na trochu vyšší teplotu. Jisté úpravy drobných návyků si však pasivním dům vyžádat může, ale není to nic, co by bylo na závadu. Obyvatelé pasivních domů například uvádějí, že již automaticky nevylévají horkou vodu z vaření rovnou do odpadu, ale do dalšího hrnce, kde ji nechají vychladnout. Tato horká voda pak stačí interiér vyhřát. Totéž je možné říci o vaně, kterou není nutné ihned vypouštět.

A vůbec, je to jen spiknutí inženýrů. Kdyby to dobře fungovalo, už tyto domy dávno staví developeři

ekocityKoncept pasivních domů není jen nějaký rozmar inženýrů a architektů a nejde ani o „diktát německých zelených fanatiků“, jak je zvykem v Česku jakékoli evropské ekologické či úsporné koncepty označovat. Je to trend a pasivní domy fungují. Na semináři o navrhování pasivních a nulových domů zaznělo, že přílišná regulace výstavby legislativou by dokonce byla na závadu. Výstavbu pasivních rodinných domů není potřeba přikazovat, protože tento trend je spíš přirozený.

Jiná situace je ale v bytové výstavbě. Ačkoli výstavbě bytových domů v pasivním standardu nic nebrání, developerské společnosti je zatím až na výjimky nestaví. Na vině je samozřejmě poptávka - lidé byty v pasivním standardu zatím stále moc nevyhledávají. To by se ale mohlo postupem                                                                                                                času změnit.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop