Slamáček - unikátní pasivní dům postavený vlastníma rukama

Slamáček - unikátní pasivní dům postavený vlastníma rukama

Lucie Němcová | Pátek, 28. září 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Ze slámy, hlíny a dřeva, v pasivním energetickém standardu a protkaný přírodními materiály. Takový je slaměný dům v Dobřejovicích u Prahy, jehož každý centimetr čtvereční prošel rukama majitele Jana Chvátala. Tři roky jej totiž sám stavěl. Přes dramatický příběh vzniku plný napínavých zvratů dnes dům drží prostor pro pohodový život a vrací obyvatelům zpět vloženou energii.

Žít život v souladu s přírodou je přístup, se kterým Chvátalovi velmi rezonují. Proto je oslovil materiál, jako je sláma v kombinaci s dalšími obnovitelnými materiály a šetrným, do velké míry soběstačným konceptem.

Dům respektuje své okolí, vyrábí vlastní elektřinu pomocí fotovoltaické elektrárny, šetří energii, efektivně hospodaří s vodou a během svého vzniku zatížil minimem odpadu.

slamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-pohled-1slamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-pohled-3slamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-pohled-4

slamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-interier-kuchyneslamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-interier-jidelnaslamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-interier-obyvaci-pokoj

slamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-interier-kuchyne-jidelnaslamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-interier-schody-a-chodbaslamacek-slameny-dum-v-pasivnim-standardu-dobrejovice-interier-pracovna

Svou bohatou zkušenost z cesty za zdravým bydlením rodina sdílí na webu, sociálních sítích i na přednáškách a během dnů otevřených dveří v rámci celorepublikové akce Dny pasivních domů. Předává tak dál cenné zkušenosti a podporuje zájemce o stavbu domu šetrného k okolí, svépomocnou výstavbu, pasivní domy nebo přírodní materiály.

Pokud i vás tento dům chytne za srdce, můžete pro něj hlasovat v soutěži Energy Globe.

Video o slamáčku | Web o domě

Tématem použití přírodních materiálů při stavbě dřevostaveb a harmonickým propojením s okolním prostředím se zabývá obor celostní architektura. Zajímavé čtení o celostní architektuře přináší článek Zdravé bydlení - 5 nejdůležitějších zásad celostní architektury.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop