Originální dům kulatého tvaru je naučil lépe vnímat denní světlo a efektivněji ho využívat ve svůj prospěch

Originální dům kulatého tvaru je naučil lépe vnímat denní světlo a efektivněji ho využívat ve svůj prospěch

Redakce | Pondělí, 23. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Architektonické studio Kjellgren Kaminsky z Göteborgu přichází s první švédskou sérií pasivních domů nabízených k opakované výstavbě. Cílem autorů bylo navrhnout ekologicky nezávadnou budovu, která by přitom byla dosažitelná pro všechny zájemce.

Vila Nyberg byla postavena jako první dům této řady. Je situována v Borlänge v centrální části Švédska a její podoba byla přizpůsobena požadavkům rodiny, která ji nyní obývá.

Dům je sestaven z prefabrikovaných stavebních částí originální podobu si však získává svým kulatým tvarem, jehož význam není pouze estetický. Kulatost domu totiž redukuje místa napojení ve stěnách domu a tím eliminuje vznik tepelných mostů.


Švédský rekord u pasivního domu

Pro pasivní domy je nejdůležitější dokonalé zaizolování budovy, aby byla schopna vystačit s energií, kterou vydávají její obyvatelé a nejrůznější domácí elektrická zařízení. Je-li tepelná izolace domu provedena důsledně, ukáže Blower door test, při kterém se v budově vytváří přetlak nebo podtlak, přičemž se měří ztráta tlaku v domě a zjišťují se případné netěsnosti. Neprůvzdušnost objektu výrazně redukuje úniky tepla a představuje tak důležitý rys pasivního domu.

Když se tento test neprůvzdušnosti prováděl u vily Nyberg, způsobily výsledky měření nebývalé překvapení. Hodnota 0,038 při 50 Pa totiž znamenala nový švédský rekord! Švédský standard pro pasivní dům má přitom hodnotu 0,3 a dosavadní nejlepší měření skončilo na hodnotě 0,07. S takto úžasnými technickými parametry bylo možné provést simulaci spotřeby energie, která bude pro vytápění představovat pouhých 25 kWh/m3 za rok.

vila-nyberg-1

vila-nyberg-nakres

vila-nyberg-kulata-stavba


Cesta za světlem

Dům je situován u jezera na okraji lesa. Obývací pokoj a kuchyně, které dohromady tvoří jeden velký otevřený prostor, se otevírají směrem k jezeru. Dvěma chodbami, vedoucími podél atria ve střední části domu, je tento prostor spojen s ložnicemi. Ty se nacházejí spolu s koupelnami v soukromé části, která je umístěna na druhé straně domu – z té vedou pouze menší okna s vyhlídkou na les.

vila-nyberg-titulni

vila-nyberg-pudorys

vila-nyberg-v-lese

vila-nyberg-interier

vila-nyberg-interier-okno

vila-nyberg-pruchod

vila-nyberg-interier-2

Pobyt obyvatel v jednotlivých částech domu se však neřídí striktně dnem a nocí, ale tím, kde zrovna dopadá příjemnější denní světlo. V průběhu dne se členové rodiny přesouvají z pokoje do pokoje, tak jako se sluneční světlo pohybuje kolem jejich kulatého domu – to je naučilo lépe vnímat světlo a efektivněji ho využívat.

vila-nyberg-prirovnani

A jak se zde vlastně rodině žije?

Nejlépe to vyjádří slova samotného majitele: „Podzim končí, ale na slunci je stále teplo. Je neděle ráno a já si čtu noviny v kuchyni – odtud mám přehled o celém domě. Když se podívám do atria, vidím dveře vedoucí do ložnic na druhé straně domu, kde naše děti ještě tvrdě spí."

Poetická dimenze architektury

Základní koncepce vily Nyberg vychází z idey, že 24 hodin v životě člověka je rozloženo do několika stále se opakujících úseků, v jejichž průběhu člověk prochází domem a mění tak svůj životní prostor podle činnosti, které se právě věnuje. Díky tomu bylo možné také dům orientovat na pozemku tak, aby slunce proudilo do domu v době, kdy si ho jeho majitelé mají možnost užít.

Frederik Kjellgren a Joakim Kaminsky se ve svém Götteborgském studiu věnují architektuře v jejím nejširším pojetí – od nábytku až po urbanismus. Vždy však na první místo kladou zájmy svého klienta a snaží se jej poznat velmi podrobně. „Na konci pak může vzniknout funkční a trvale udržitelná architektura s poetickou dimenzí," vysvětluje Frederik.

architekti-kjellgren kaminsky
Frederik Kjellgren a Joakim Kaminsky
architekti

Připravil: Ondřej Zaorálek

Foto: KKA


Mohlo by vás zajímat...

Domy ve tvaru polokoule se řadí mezi ty nejúspornější. Konstrukčně přinášejí řadu výhod
DaS 2-2011
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop