Pasivní a plusový dům, Hanka s Lucií se nám svěřily, jak se jim v domech doopravdy bydlí

Pasivní a plusový dům, Hanka s Lucií se nám svěřily, jak se jim v domech doopravdy bydlí

Ondřej Krejčí | Čtvrtek, 10. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Technických rad jak postavit pasivní dům, najdeme v publikacích a na internetu nepřeberné množství, s hledáním reálných zkušeností už je to trochu složitější. Většinou se navíc opět týkají spíše technických aspektů stavby. Z jakého materiálu dům postavit, čím vytápět... Ale jak takové domy vlastně fungují v každodenní praxi? Není nucené větrání hlučné? Můžeme otevírat okna? Nevadí interiéru vlhkost z pověšeného prádla a nepřehřeje trouba celý interiér? Na tyto otázky jsme se zeptali dvou dam, které bydlí s rodinami v rodinných domech od architektonické kanceláře Vize Ateliér, s.r.o. I když světem vládne genderová vyváženost, my tentokrát zabrousíme na tenký led společenské nekorektnosti, protože ženský pohled na věc přináší řadu zajímavých poznatků, které určitě využijí i pánové.

Hana

Žije s manželem a dětmi v energeticky plusovém rodinném domě. Jedná se o dřevostavbu z CLT panelů Novatop, součinitel prostupu tepla stěnou U = 0,11 W/m2K. Dům má teplovodní vytápění s akumulační nádrží, fotovoltaiku s bateriemi Solax a peletový kotel Easypell, větrání zajišťuje větrací jednotka s rekuperací Pichler-LG 250 a Drexel und Weiss-Bianco. Dům je schopný většinu roku samostatného provozu bez nutnosti čerpat energie ze sítě.

majitelka-Hana
Hana
majitelka energeticky plusového RD

Lucie

Žije s manželem a dětmi v pasivním rodinném domě s plochou střechou. Jedná se o zděný dům z vápenopískových cihel, který je založený na železobetonové desce položené na polštáři z granulátu pěnového skla. Hlavním zdrojem tepla na vytápění a ohřev teplé vody je tepelné čerpadlo Oschsner země-voda (plošný kolektor 2x70m) a větrán vzduchotechnickou jednotnou BRINK Renovent Sky 300. Dům má vybudovanou přípravu na fotovoltaiku. V případě instalace se posune z kategorie pasivní dům do kategorie plusový dům. Stínění domu je zajištěno stínícím slunolamem a kombinací venkovních žaluzií.

majitelka-Lucie
Lucie
majitelka pasivního RD

1. Potencionální investoři mají často obavu, že energeticky velmi šetrný dům bude vyžadovat změnu jejich životního stylu. Máte pocit, že by samotný energetický koncept vašeho domu významně ovlivnil provoz vaší domácnosti?

Hana: Ne, vůbec. Můj muž je stavební inženýr, takže dům je taková jeho hračka. Já jsem naprostý laik, nevyznám se v technologiích, ale určitě nevnímám, že by technický návrh domu negativně ovlivňoval naše bydlení. Užívám si zahradu, vybavení, prostor, je to skvělé pro děti... Když o tom ale teď přemýšlím, je pravda, že pro otužilce by náš dům asi nebyl ideální. Je tu docela teplo a člověk si na to rychle zvykne. I teď, se začínající zimou, máme v interiéru kolem 25 °C, což je dost. Není to úplně vhodné na spaní, na druhou stranu ráno je příjemné, že můžeme být v pyžamu a bosí. A v noci si koneckonců můžeme otevřít okno.

pasivni-RD-Hana

Lucie: Ovlivnil, ale v tom nejlepším slova smyslu. Předtím jsme bydleli ve staré řadovce, kde bylo vlhko a zima. V našem současném domě je příjemně, můžu tady chodit celý den v tričku. Ve starém domě jsem bez svetru nemohla být. Náš současný dům má místnosti orientované převážně na jih, takže jsou velkou část dne prosluněné. Díky tomu a díky velmi dobré izolaci stěn je tu stále kolem 23 °C, i když se v podstatě netopí. V létě je tu teplo až dost, ale přes noc se stihne dům trochu ochladit, pomáhá i stínění. Přesto bych asi dnes investovala do ochlazovací jednotky.

pasivni-RD-Lucie-zima

2. Jeden z hlavních mýtů o pasivních domech je nemožnost, respektive nevhodnost větrání okny...

Hana: U nás se větrá. Vzduchotechnika se určitě postará o potřebnou výměnu vzduchu a jeho kvalitu, ale mně je prostě s otevřeným oknem v interiéru příjemněji. Možná to není ideální z hlediska energetického provozu, ale je mi tak dobře. Nucené větrání je ale skvělé v zimě, protože máte doma čerstvý vzduch, a přitom nemusíte otevřít okno, nepřijdete o teplo. V tomto ohledu je to perfektní věc.

Lucie: Vím, že se to říká. V domě rozhodně větrat můžete. Pokud je vzduchotechnika zapnutá, nemáte ale tu potřebu. Nicméně subjektivně vám otevřené okno chybí, takže si ho občas otevřete. Kombinujeme obojí, není v tom žádný problém.

pasivni-RD-Lucie-terasa

3. Naplňuje řízené větrání vaše požadavky na kvalitu vnitřního prostředí? Například vlhkost vzduchu, subjektivní dojem z kvality vzduchu v prostoru, atd.

Hana: Vzduch jsme tu měli sušší, ale vyřešili jsme to pokojovými rostlinami a úpravou vzduchotechniky. Při využívání nuceného větrání mi chybí v létě průvan, ale to je spíše subjektivní. Perfektní je, že tu díky vzduchotechnice nic nepáchne. Každá domácnost má specifický odér, spíše nepříjemný. Tady hlavně ze začátku vonělo jen dřevo a i nyní návštěvy potvrzují, že je tu příjemný neutrální vzduch, žádné pachy.

pasivni-RD-Hanka-interier

Lucie: Máme nucené větrání s rekuperací a jsem z něj nadšená. V předchozím bydlení bylo daleko horší vnitřní klima. Na noc jsme zavřeli okna, aby neunikalo teplo, ale tím pádem byl v místnosti do rána naprosto vydýchaný vzduch. To je věc, kterou tady neznám. Není tu žádný zápach, je tu svěže, když přijdete domů, necítíte takovou tu obvyklou zatuchlinu.

pasivni-RD-Lucie-jidelni-stul

4. Ruší vás technologické zařízení domu?

Hana: Ne. Větrání je slyšet jen když běží na maximum a to je pouze občas při velké návštěvě nebo když chceme vyvětrat spálené topinky.

Lucie: Ne. Dům je velmi dobře izolovaný a technologické zázemí je mimo obytnou část.

5. Říká se, že v pasivních domech s řízeným větráním se méně práší. Je to podle vás pravda?

Hana: Neřekla bych. Respektive nevidím zásadní rozdíl oproti předchozímu bydlení.

Lucie: Nemyslím si. Z oblečení a textilií se práší pořád. Pokud nějaký rozdíl je, pak minimální.

6. V pasivním domě prý není vhodné věšet prádlo, protože odpařovaná vlhkost negativně ovlivní vzduch v místnosti kvůli vzduchotěsnosti stěn. Potvrdíte, nebo vyvrátíte toto tvrzení?

Hana: Negativně určitě ne. Je pravda, že vlhkost v místnosti stoupne, ale my jsme toho naopak spíše využívali kvůli suššímu vzduchu v zimě. Dokud jsme neměli v domě dostatek rostlin a výměník vlhkosti ve vzduchotechnice, naopak jsme takto vlhkost uměle zvyšovali.

Lucie: V předchozím domě jsme neměli sušičku, takže tu si nyní užívám a prádlo tak často nevěším na sušáku. Nicméně i tak, pokud je mokré prádlo v místnosti, vlhkost se nemění nějak zásadně. A to tady je kolikrát oblečení poměrně dost...

pasivni-RD-Lucie-obytny-prostor

7. Pasivní domy jsou citlivé na domácí spotřebiče, například na zapnutou troubu či sušičku, které můžou prostor ohřát, respektive přehřát. Vnímáte to, případně jak tyto věci řešíte?

Hana: Neřešíme. Nevím, jestli je v tomto tak zásadní rozdíl mezi „normálním" a pasivním domem. Když zapnete troubu, kuchyň se ohřeje, to je pravda, ale tak prostě otevřu okno a vyvětrám, případně vzduchotechnika sepne na vyšší výkon. Určitě mě to nijak neomezuje.

Lucie: Trouba v zimě prostor spíš příjemně dohřeje a v létě zas tolik nepeču. Stejně tak zapnutá sušička.

8. Je pro vás ovládání domu (vytápění, větrání) uživatelsky přívětivé nebo spíše náročné/obtěžující?

Hana: Nejsem zrovna technický typ, takže se ovládání spíše programově vyhýbám a nikdy jsem to vlastně pořádně nepotřebovala. Technické vybavení domu je doména hlavně mého muže, když je mi zima, řeknu mu, aby přitopil. V domě se ale topilo za poslední rok možná tak měsíc, není to skoro potřeba. Tudíž ovládání vlastně ani řešit nemusím.

Lucie: Naprosto jednoduché, respektive většina věcí je řešena automaticky, nemusím se o ovládání příliš starat. Samočinné nastavení režimů funguje bezproblémově. Nějaký manuální zásah probíhá třeba když smažím nebo peču a v domě je zápach z jídla. Stačí sepnout větrání na maximum a během chvilky je v interiéru zase příjemně. Případně otevřete okna a vyvětráte průvanem. Údržbu systému řeší spíše manžel, občas vysaje ve vzduchotechnické jednotce filtry. Měnili jsme je myslím jen jednou, ale je pravda, že tu bydlíme relativně krátce.

9. Máte nějaký poznatek ke konstrukci/vybavení vašeho domu?

Hana: Líbí se mi viditelná dřevěná konstrukce, máme několik pohledových stěn a stropů. Mám ráda vůni domu a velká okna.

pasivni-RD-Hanka-kuchyn

Lucie: Jak jsem zmiňovala, investovala bych do chladicí jednotky, s ohledem na tropická léta to bude asi stále aktuálnější. Jinak maximální spokojenost. Dům perfektně izoluje teplotně i akusticky, je tu příjemně.


rocenka-pasivni-domy-2020

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

PD 2020
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop