S chytře navrženou dřevostavbou se čtyřčlenná rodina vešla do požadovaného rozpočtu 5 milionů korun

S chytře navrženou dřevostavbou se čtyřčlenná rodina vešla do požadovaného rozpočtu 5 milionů korun

Redakce | Čtvrtek, 24. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Na začátku je krásný sen o novém vlastním domě. Ten poté rychle vystřídá realita, kdy stojíte na prázdném pozemku a máte nepříliš konkrétní představy o stavbě, která by na něm měla vyrůst. Na konci pak stojí moderní dům s čistým designem, dokonale propojený se zahradou. Jen nedávno si tímto typickým vývojem prošla i rodina s malými dětmi z Polabí. Dnes si všichni užívají radost z nového bydlení.


Již realizovaná dřevostavba rozhodla

Když mladí manželé zvažovali, jaký dům by měl stát na jejich rovinatém pozemku v Lysé nad Labem, oslovila je již hotová dřevostavba realizovaná před několika lety společností Chytrý dům kousek odsud ve Staré Boleslavi. Vyhovovala jim jak velikost, tak i celkové řešení. Nebyli první. Dům 5+kk, s rozlohou 130 m2 se sedlovou střechou, na který navazuje terasa s pergolou, kryté stání pro dvě auta a nevytápěný sklad, zaujal i několik dalších zájemců.

Ačkoliv společnost Chytrý dům doporučuje jít cestou individuálního domu, který je šitý na míru konkrétnímu pozemku i klientovi, má velice dobré řešení i pro variantu typového domu. „Vždy se snažíme o nejoptimálnější individuální řešení na míru, nicméně tento proces je časově náročnější. Zároveň je při tomto postupu na začátku obtížnější odhadnout výslednou cenu domu, přestože se vždy držíme nějakého finančního rámce," vysvětluje Ing. Petr Filip, ze společnosti Chytrý dům, s.r.o.

Cesta typového domu je jednodušší a rychlejší, a navíc je cena známá dopředu. Tou se rozhodla vydat i mladá rodina s pozemkem v Lysé nad Labem. „Klienti sice požadovali drobné úpravy domu, nicméně výsledná cena domu zůstala v původních relacích a vešli jsme se do požadovaných 5 milionů korun," říká Ing. Petr Filip a dodává: „Od té doby jsme postavili několik dalších variant této dřevostavby a zdá se, že jsme našli optimální řešení domu pro určitou klientelu."

Chytry-dum-realizace-dum

Foto: Chytrý dům s.r.o.


Orientace dřevostavby na pozemku

Dům je posazen podélně, co nejblíže k severní hranici pozemku, aby byla jižní část zahrady co největší. Vstup do domu je umístěn od západu z přilehlé komunikace. V přízemí se nachází vstupní hala, pokoj pro hosty, koupelna s technickým zázemím a hlavní obytný prostor s kuchyní. Ta je spolu s jídelnou natočena směrem na východ, kde je také větší část terasy. Nachází se zde totiž intimní část zahrady, kde lze posedět ve stínu samotného domu.

„Otevřený prostor v přízemí, stejně jako terasu a dostupnost zahrady nejvíce oceňují děti," tvrdí majitel domu pan Biolek. Ve druhém nadzemním podlaží jsou tři pokoje, koupelna a šatna. Celý interiér domu působí vzdušně a světle, což evokuje pocit neomezeného prostoru. Přispívá k tomu masivní prosklení, které opticky propojuje dům se zahradou.

Chytry-dum-realizace-terasa

Foto: Chytrý dům s.r.o.


rocenka-pasivni-domy-2020

PASIVNÍ domy - jak se staví, jak se v nich žije...

  • Návrh a stavba pasivního domu
  • Technologie
  • Projekty a realizace
  • Zkušenosti

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi. Přes 220 stran informací pouze za 85 Kč

koupit časopis

 

Chytrá řešení v dřevostavbě fungují sama

Dům má kromě prakticky vyřešených dispozic rovněž chytrá řešení pro provoz. Hlavním zdrojem tepla pro vytápění a ohřev vody je tepelné čerpadlo vzduch/voda. Jeden zdroj tepla tak zajistí všechny energetické nároky domu a v létě může být využit pomocí podlahového topení i pro chlazení. Dřevostavba má také vzduchotechnickou jednotku s rekuperací tepla, která zajišťuje trvalý přísun čerstvého vzduchu a zároveň šetří provozní náklady. Fotovoltaický systém o výkonu 1,2 kWp pak bilančně vyrobí cca 30 % celkové elektrické spotřeby domu.

Chytrý řídicí systém dokáže synchronizovat provoz tepelného čerpadla s fotovoltaickým systémem, díky čemuž se čerpadlo spouští v době, kdy slunce vyrábí dostatek energie. Podíl „zelené" energie z fotovoltaického systému na provozu tepelného čerpadla je v celoroční bilanci 30%. Tím se zvedá efektivita provozu tepelného čerpadla a klesají provozní náklady domu. „V roce 2018 se celkové náklady na energie vešly do 13 tisíc korun, přičemž jen 5,5 tis Kč z této částky tvoří vytápění a ohřev teplé vody. Chod domu prakticky vůbec neřešíme, protože vše krásně funguje," usmívá se spokojený majitel.

Chytry-dum-realizace-uvodni

Foto: Chytrý dům s.r.o.


Další realizované dřevostavby touto firmou

Jana s Janem vyměnili panelákové bydlení za elegantní pasivní dřevostavbu, která je chráněná odolným pláštěm proti větru
 
Do staré stodoly vestavěli dřevostavbu a získali moderní domov s neopakovatelnou atmosférou
PD-2020
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop