Pasivní a nízkoenergetické domy aneb na co myslet při jejich stavbě?

Pasivní a nízkoenergetické domy aneb na co myslet při jejich stavbě?

Komerční sdělení | Čtvrtek, 22. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Trendem moderního stavitelství jsou pasivní a nízkoenergetické domy. Poradíme vám, co při jejich stavbě neopomenout.


Jak rozeznat nízkoenergetickou a pasivní dřevostavbu?

Co je pasivní dům a jak se vlastně odlišuje od nízkoenergetického? Oba typy musejí při svém provozu splňovat přísná kritéria energetických úspor. Základním rozdílem mezi pasivními a nízkoenergetickými domy je jejich roční spotřeba energie na vytápění.

Spotřeba nízkoenergetického domu se musí pohybovat mezi 15–50 kWh/m2 za rok. Aby stavba dosahovala standardů pasivního domu, musí být její spotřeba tepla na vytápění menší než 15 kWh/m2 za rok. To je ve srovnání se standardní zděnou novostavbou až desetkrát méně.


Koncept nízkoenergetických dřevostaveb

Jak ale nízké spotřeby energie v dřevostavbě dosáhnout? Klíčový je architektonický návrh stavby. Zapomenout ale nesmíte také na kvalitní izolaci, tvar domu, orientaci prosklených ploch nebo volbu materiálů. Ideálním materiálem pro výstavbu moderních pasivních a nízkoenergetických domů je dřevo. Umožňuje dosahovat výborných tepelněizolačních vlastností, a navíc je to ekologický materiál.

Optimálním tvarem energeticky úsporného domu je kvádr orientovaný delší stranou na jih. Díky tomu maximálně využijete energii ze slunce. Abyste do dřevostavby zajistili přívod čerstvého vzduchu a zároveň zamezili ztrátám tepla, je nutné použít rekuperaci vzduchu. Rekuperační jednotka využívá teploty vzduchu odsávaného z interiéru k ohřevu nebo ochlazování vzduchu zvenku. Díky tomu se udržuje stálá teplota v celém domě.

Climax VENKOVNI ROLETY 8 2018(1)

obr.: Venkovní okenní rolety s přiznaným boxem ušetří náklady. Zdroj: Climax.cz


Bez stínění se v pasivní dřevostavbě neobejdete

Protože energeticky úsporné dřevostavby získávají velké množství tepla ze slunečních paprsků, je také potřeba správně navrhnout prosklené plochy. Zatímco v zimě je slunce jako zdroj tepla vítáno, v létě se pasivní a nízkoenergetické dřevostavby neobejdou bez stínění oken, aby nedocházelo k přehřívání interiéru. Dodatečné ochlazování pomocí klimatizace by totiž přineslo třikrát vyšší náklady než vytápění.

Climax žaluzie_Z 70_2019 8 (4)

obr.: Předokenní žaluzie zastíní i velké prosklené plochy domu. Zdroj: Climax.cz


Žaluzie umožní nízkoenergetické dřevostavby stínit, ale i větrat

Nejspolehlivější ochranou před horkým letním sluncem je venkovní stínění, které sluneční paprsky zastaví ještě před okny. Předokenní žaluzie dokážou v létě snížit teplotu v dřevostavbě až o 10 °C. Jejich lamely lze naklápět, takže můžete do domu pustit jen potřebné množství světla a zároveň větrat.

Lamely žaluzií můžete vybírat ze široké škály barev. Vyrábějí se také různé šířky a tvary lamel. Lamely typu Z do sebe díky svému tvaru dobře zaklapnou, takže zajistí úplně zatemnění místnosti. Po vytažení navíc zakrývají jen malou plochu okna.

Lamely typu C se při stažení vzájemně nedotýkají a oproti jiným typům je můžete naklápět na obě strany. Tento zahnutý tvar lamel má například žaluzie C-80 Vental, jejíž lamely jsou navíc uchycené v kovových háčcích. Díky tomu nehrozí, že se nechtěně přetočí.

Climax žaluzie_UZ-90 Noval

obr.: Venkovní žaluzie Z-90 Noval udržují příjemnou teplotu i během léta. Zdroj: Climax.cz

Climax venkovni zaluzie C-80 Vental

obr.: Venkovní žaluzie C-80 Vental s kovovými háčky proti přetáčení lamel. Zdroj: Climax.cz


Pro pasivní dřevostavbu volte venkovní rolety

Nízkoenergetické dřevostavby mají sice dobré tepelněizolační vlastnosti, ale aby váš dům dosahoval pasivního standardu, vyplatí se pořídit si venkovní zatemňující rolety. V zimně totiž dokážou snížit náklady na teplo až o 30 % a v létě spolehlivě ochrání před horkem.

Ještě lepší tepelné izolace dosáhnete, pokud si roletu necháte namontovat do skryté podomítkové schránky už během stavby domu. V případě hotových domů se roleta umístí do viditelného boxu nad oknem.

Kromě toho, že venkovní rolety chrání před sluncem, fungují také jako zvuková izolace. Do rolety navíc můžete začlenit síť proti hmyzu. Takže váš spánek nenaruší hluk zvenku, otravné mouchy ani komáři. Hliníkové lamely venkovních rolet se vyrábějí v mnoha barevných odstínech.

Na výběr jsou také lamely v provedení, které imituje dřevo. Nebudou tak narušovat přírodní vzhled vaší dřevostavby. Box, do něhož se lamely rolet navíjejí, může mít hranatý, kulatý nebo zkosený tvar. Jak tvar, tak i barvu boxu a vodicích lišt tak můžete snadno sladit s rámem okna.

Climax VENKOVNI ROLETY 2018 9  (4)

obr.: Venkovní okenní rolety v podomítkovém provedení pro lepší izolaci oken. Zdroj: Climax.cz

Climax VENKOVNI ROLETY 7 2018 (35)

obr.: Venkovní rolety do oken s integrovanou sítí proti hmyzu. Zdroj: Climax.cz

Venkovní a vnitřní žaluzie do oken na míru→

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop