Tipy na úsporné bydlení v domě po roce 2022

Tipy na úsporné bydlení v domě po roce 2022

Komerční sdělení | Pondělí, 06. prosinec 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Požadavky na novostavbu rodinného domu se po roce 2022 budou zpřísňovat. To sebou samozřejmě přináší nutnost optimalizovat návrh domu již v počátečních fázích projekčních prací. V-systém elektro nabízí mix technologií, které jsou pro novostavbu po roce 2022 naprostou nutností.

Radikální změny požadavků na výstavbu rodinných domů od 1.1. 2022 znovu „míchají kartami" při volbě mixu technických systémů. Týkají se zpřísnění požadavků na tzv. energii z neobnovitelných zdrojů a úzce souvisí se změnami na trhu energií, které sledujeme každý den. Jedná se až o 50 % zpřísnění oproti požadavkům v roce 2021. Míra zpřísnění závisí zejména na ztrátách objektu – čím menší jsou výsledné ztráty objektu (potřeba na vytápění), tím menší je i zpřísnění požadavků. Z toho vyplývá požadavek na projektanty a architekty, jehož výstupem je:

1. Skvěle promyšlený návrh domu po roce 2022 s V-systém


Na začátku plánování výstavby rodinného domu je potřeba vyladit projekt tak, aby provozní náklady objektu byly co nejmenší. Alfou a omegou úspor a komfortu je skladba konstrukcí domu (návrh tlouštěk a materiálu izolantů). Základem je pasivní či nulový objekt s optimální vlhkostí interiéru a konstrukcí, s maximálním prostorem pro využití pasivních zisků a s požadavkem na minimalizaci letního přehřívání.

Promyšlené natočení objektu vůči světovým stranám, velikost oken a jejich orientace, tvar objektu a například i to, zda je objekt jednopodlažní nebo dvoupodlažní – to vše má vliv na budoucí náklady a jsou to parametry, které nejde změnit. Tyto principy jsou známy jako zásady výstavby pasivních domů. Dodržování těchto zásad pomůže snížit množství technologií, které je potřeba v objektu instalovat pro splnění podmínek PENB 2022.

DrevoaStavby.cz | Principy pasivní výstavby

 

Konzultace s V-systém už ve fázi návrhu je pro stavebníka nejpřínosnější. Naši energetičtí a dotační specialisté jsou připraveni optimalizovat každý dům nejlépe ve fázi projektu a navrhnout optimální mix technologií pro stavebníka, aby byl v souladu s požadavky PENB a zároveň splňoval podmínky NZÚ pro získání dotace.

Nezávazná poptávka na technologie od V-systém→

2. Zajištění zdravého prostředí a komfortu


Každý dům je potřeba efektivně větrat a jednoduchá logika říká, že čím více je dům zateplený, tím více je řízené větrání s rekuperací nutností. Proto do každého domu (bez ohledu na zdroj tepla) vždy navrhujeme řízené větrání s rekuperací.

DrevoaStavby.cz | Princip centrálního řízeného větráníDrevoaStavby.cz | Systém řízeného větrání s rekuperací tepla od V-system

 

Rekuperační jednotka od V-systém zajistí:

  • pravidelný přísun čerstvého vzduchu
  • odvod znehodnoceného vzduchu z objektu
  • snížení koncentrace CO2 a těkavých látek (VOC)
  • odfiltrování prachu, pylů apod. z vnějšího ovzduší

Kromě všech výhod pro zdravé vnitřní prostředí instalace řízeného větrání s rekuperací zásadně pomáhá k dosažení splnění požadavků na novostavby po roce 2022. Díky rekuperačnímu výměníku dojde k předání tepla z odváděného vzduchu do čerstvého vzduchu, čímž dojde ke snížení tepelných ztrát zhruba o třetinu.

DrevoaStavby-V-system-rekuperacni-jednotka

Vzduchotechnické jednotky FLUO od V-systém se vyznačují téměř bezhlučným provozem, efektivním rekuperačním výměníkem (účinnost min. 86 %) a nízkou provozní spotřebou díky EC motorům.

Nezávazná poptávka na řízené větrání s rekuperací→

3. Teplo od podlahy, které zajistí elektrické topení


Po zohlednění vhodného způsobu větrání navrhujeme hlavní zdroj vytápění – elektrické podlahové vytápění – topné kabely, které jsou díky legislativnímu tlaku na minimalizaci ztrát objektu nejlogičtější variantou a zároveň oblíbenou volbou stavebníků. Navíc je možné je instalovat do libovolné skladby podlahy a jejich výkon je velmi snadno přesně regulovatelný s minimální časovou prodlevou.

Proč vytápět elektrickými topnými kabely od V-systém?

  • téměř 100 % účinnost systému (bez ztrát centrálního zdroje a rozvodů)
  • životnost na úrovni životnosti stavebních konstrukcí domu
  • bezporuchový provoz (žádný nežádoucí únik topné vody)
  • žádné servisní náklady
  • nízké pořizovací náklady

DrevoaStavby-V-system-elektricke-podlahove-vytapeni kopie

V-systém dává na své elektrické topné kabely doživotní záruku. Je pro nás samozřejmostí propracovaná technická dokumentace nad rámec zákonných požadavků, konzultace nebo i instalace na místě, uvedení do provozu a zaregulování.

Nezávazná poptávka na elektrické podlahové vytápění→

4. FVE jako nejrozšířenější technologie pro moderní rodinný dům


Malá fotovoltaická elektrárna (do legislativního limitu 10 kWp) je obnovitelným zdrojem energie s minimálními požadavky na údržbu během své životnosti, která mezi jinými zdroji obnovitelné energie nemá konkurenci. Slouží pro pokrytí spotřeby elektrické energie kdekoli v domě – ať už jde o provoz domácích spotřebičů, osvětlení, přípravy teplé vody i řízené větrání, přetoky lze využít pro nabíjení elektromobilu.

Hlavní důvody pro pořízení fotovoltaické elektrárny od V-systém:

  • snížení závislosti na distribuční síti a na cenách za elektrickou energii
  • významné snížení provozních nákladů a úspora financí za energie
  • životnost FV panelů je delší, než živostnost většiny spotřebičů a technických systémů (záruka na pokles výkonu 25 let)
  • budoucí možnost využití energie z FVE pro nabíjení elektromobilu
  • záložní zdroj energie v případě ukládání energie do baterií
  • obnovitelný zdroj energie, který pomůže ke splnění požadavků PENB
  • ekologický zdroj, který vyrábí energii přímo v místě spotřeby

DrevoaStavby-V-system-fotovoltaicka-elektrarna-na-strese-pasivniho-domu

FVE – fotovoltaická elektrárna v domě nejsou jen panely na střeše. O FVE přemýšlíme v kontextu potřeb stavebníka a uživatele domu, proto je každá FVE jiná. Domy přizpůsobené požadavkům na instalaci FVE je dobré plánovat od počátku, pomůžeme jak s optimalizací domu pro instalaci FVE, tak s jejím zapojením do logiky spotřeby jednotlivých technologií.

Nezávazná poptávka na fotovoltaiku→

5. Ideální mix technologií do domu po roce 2022 od V-systém elektro


Kombinace elektrického podlahového vytápění, řízeného větrání vzduchotechnickou jednotkou s rekuperací a fotovoltaické elektrárny je vhodná pro všechny typy novostaveb, pro všechny konstrukční systémy a způsoby výstavby. Aplikovali jsme jej jak ve zděných objektech z různých stavebních systémů, tak u dřevostaveb. Obzvlášť u dřevostaveb rozhodně doporučujeme instalovat vzduchotechnickou jednotku s rekuperací kvůli vyrovnání vlhkosti.

Nezávazná poptávka na mix technologií od V-systém→

logo-v-system-elektro

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop