Časopis DŘEVO&stavby 4/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Respektovat okolí, ale nesplynout s davem

Agáta Jankovská | Úterý, 07. červen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Originální spojení kompozice, barevného řešení a struktury materiálů použitých na vnějším plášti určuje výsledný vzhled domu víc než cokoli jiného. Architektonický výraz přitom nelze brát jen jako venkovní slupku. Vždy prostupuje napříč celou stavbou – odráží se v její dispozici, v interiéru a v detailech.

Přestože nároky na údržbu, cena či tepelně-izolační vlastnosti hrají při výběru důležitou roli, výtvarné hledisko je pro investora většinou rozhodující. Podle Ing. Ireny Truhlářové z ARCHCON atelieru by měl investor při volbě architektonického výrazu domu respektovat lokalitu a charakter okolí, ale nesplývat s davem. Každý dům si zaslouží osobitost – měl by vypovídat o osobnosti investora citlivě vedené zkušeným architektem.

K výslednému řešení je nejlepší se postupně dopracovat přes varianty. Investor obvykle mívá rámcovou představu o stylu, ale může mu chybět detailní představa o tom, co vše utváří charakter domu. A naopak, i klientovi s jasnou představou může architekt předložením variantních návrhů rozšířit obzor a pomoci vybrat to, co bude jeho osobnost odrážet nejlépe.

Pojďme se podívat na to, jak výtvarné řešení vnějšího opláštění dřevostaveb může zcela změnit charakter domu:

Přísně minimalistický design

Styl je vhodný pro ty, kdo mají odvahu zkoušet netradiční řešení a mají chuť i možnosti stvořit něco výjimečného, pro znalce a obdivovatele moderních trendů v architektuře. Řešení ovšem klade vysoké estetické nároky na projektanta, zejména po stránce designu. S využitím moderních materiálů nemusí být maximální estetický efekt vyvážen náročnou údržbou. Naopak. Velkoformátové obkladové desky v libovolné barevnosti či plechové obklady, ať už falcované nebo velkoformátové, se vyznačují dlouhou životností i vysokou odolností. Typické pro tento styl je použití omítky se speciálními efekty, například odlesky, grafickými motivy nebo hrou barev. V případě dřevěného obkladu lze využít kreativního ztvárnění, například kombinací směrů, barevnosti nebo materiálů, nebo se, opět v protikladu, držet strohého minimalismu s charakteristickým vertikálním směrem obkladu.

01 minimalismus

 

Výtvarnou kompozici fasády doplňují například truhlíky skryté za obklad nebo stínění textilními roletami, hliníkovými žaluziemi či posuvnými panely. Moderní je i zcela samostatné stínění, jakým je například napnutá plachta na kovové konstrukci.

Moderní dům ve městě

Požadavek na „udržovaný vzhled“ domu je někdy veden podvědomou snahou zapadnout do okolní městské zástavby. Zajímavou alternativou k materiálům s povrchovou úpravou, které bývají z důvodu nutné pravidelné údržby omezovány na přístupná místa, jsou obkladové desky, ve kterých je široký výběr z hlediska barevnosti. Převažuje však řešení s omítkou, které je cenově dostupné a minimalizuje požárně nebezpečný prostor, který v městské zástavbě většinou zasahuje na sousední pozemek.

02 moderni do mesta

 

Proto se u tohoto typu domu nejčastěji kombinuje omítka s dřevěnými prvky s jemnějším, hoblovaným povrchem a povrchovou úpravou. Dřevěný obklad může být zkosený, s mezerou nebo černým perem místo mezery a s ostěním a rohy na pokos, v tomto případě častěji bez povrchové úpravy. Pro domy v anglickém stylu lze použít například imitaci cihlových pásek, elastolith. Typická je dílčí symetrie oken. Charakteristickými prvky na fasádě jsou okenice, textilní rolety, markýzy nebo žaluzie, po fasádě se často pnou popínavé rostliny. U vchodu můžou být umístěny kovové detaily, například na zábradlí nebo markýze nad vstupem.

Moderní dům v přírodě

Přirozený vzhled materiálů a časem získaná patina bývá hlavním požadavkem investorů, kteří plánují svůj dům umístit do přírodního prostředí. Potřeba sepjetí s exteriérem a vznik prostor na pomezí interiéru a exteriéru, kde se velmi těsně stýkají materiály i funkce obou prostředí, následuje hned v zápětí.

Typickými materiály pro tento typ domu je bezúdržbový dřevěný obklad, například sibiřský modřín, cedr nebo thermowood s řezaným povrchem a hrubším, přírodním charakterem. Obvyklá je kombinace s kamennými prvky, zejména na fasádě, částech terasy, zídkách či v zahradní architektuře, nebo s kovem, zejména s materiály, které postupně patinují (měď, titanzinek) nebo jsou již předzvětralé (corten). Často jsou zde využity přírodní prvky, například nosné sloupy z neopracovaných kmenů. Přesahy střech bývají přiznané, zapojené do kompozice, a mohou plynule přecházet do krytých teras či garážových stání.

03 moderni prirodni

 

Při pohledu na fasádu obvykle spatříme stínění masivnějšími okenicemi ze stejného dřeva jaké je použito na fasádě, pasivní stínění přesahy střešní konstrukce nebo stínění vegetací. Kovové detaily mohou být inspirované vesnickými motivy.

Tradiční dům

S požadavkem, aby dřevostavba vypadala jako konvenční zděná stavba pouze s dřevěnými detaily a například dřevěnými okny ve stejném odstínu, se setkáváme u konzervativnějších investorů nebo tam, kde existují příliš svazující regulativy.

Dům pak charakterizují klasické přesahy střechy, archetypální, osově symetrické rozmístění okenních otvorů, okna jsou často členěná a většina jich je otevíraná. Osvětlení podkrovních prostor bývá zajištěno střešními okny. Převládajícím materiálem na fasádě je omítka pastelových odstínů doplněná například cihelnými pásky. Pokud je použit dřevěný obklad, pak většinou pouze lokálně, například v oblasti terasy, a nejčastěji mívá tradiční klínový profil.

04 tradiční

 

Moderního ducha a celkové odlehčení je možné do návrhu tohoto typu domu vnést například kovovými nebo skleněnými detaily, třeba na zábradlí nebo balkonu.

Návrhy řešení Ing. Irena Truhlářová, ARCHCON atelier

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Realizace”

  • +PLUS DŮM FischerHaus

    +PLUS DŮM FischerHaus

    K padesátiletému výročí založení společnosti FischerHaus byl veřejnosti představen vzorový +PLUS dům „GENERATION X“, který splňuje nejnáročnější kritéria na moderní velice…

  • Vaše nové pohodové bydlení: Dřevostavby a zděné domy na klíč od specialisty

    Vaše nové pohodové bydlení: Dřevostavby a zděné domy na klíč od specialisty

    Postavit si nový dům na klíč je dnes již jakýmsi standardem. Ne všechny firmy ale dokážou nabídnout dokonalý komfort výstavby spojený s výhodnou cenou. I proto se vyplatí přečíst si…

  • Na dřevostavbě šetřete chytře

    Na dřevostavbě šetřete chytře

    Ten, kdo při stavbě nového domu nemusí řešit finance, je opravdovým šťastlivcem. Pro nás ostatní, kteří vydání svých prostředků musí zvažovat poněkud obezřetněji, přijde vhod…

  • Pasivní dům – zbytečnost, nebo chytrá volba?

    Pasivní dům – zbytečnost, nebo chytrá volba?

    Je s podivem, že pasivní domy stále ještě rozdělují odbornou i laickou veřejnost na dva tábory – jedni je považují za zbytečně drahý extrém, který se nevyplatí, druzí je…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop