Vláknocement namísto dřeva

Vláknocement namísto dřeva

Komerční sdělení | Neděle, 29. září 2019 |

Přidat na Seznam.cz

Vliv slunce, deště a mrazu je dobrým důvodem pro změnu plánu: i když projekt rodinného domu počítá s natíranou dřevěnou fasádou, není problém v průběhu výstavby domu použít namísto dřeva na fasádu a podhledy vláknocementové fasády James Hardie® se vzhledem dřeva. Silným argumentem při rozhodování o změně určitě budou robustní vlastnosti obkladových materiálů a také nízké náklady na údržbu.

Fasádní obklady HardiePlank® a Hardie Panel® jsou vyráběny trvale udržitelným způsobem a s nízkou spotřebou energie z kvalitního portlandského cementu, písku a celulózových vláken. Speciální formule přitom zabezpečuje specifické materiálové vlastnosti:

  • tyto fasádní obklady jsou mimořádně stabilní a odolné vůči nárazům,
  • nesmršťují se,
  • nebobtnají a netvoří se v nich trhliny, a to ani tehdy, když jsou mnoho let vystaveny extrémním klimatickým podmínkám.
  • Jsou velmi rezistentní vůči napadení řasami a houbami. Vlhkost a mráz, jakož i velké horko mají malou šanci, stejně jako hmyz nebo škůdci.
  • Oba typy, tj. obkladové desky i panely, navíc vyhovují požadavkům třídy reakce na oheň A2-s1, d0 a jsou nehořlavé.

Fasáda James Hardie na RD v obci Zbůch foto2


Jeden příklad za všechny!

Fasáda mateřské školy v dolnosaském městě Lengede. Podle původního projektu měly být fasády a stropní podhledy s překrývaným bedněním ze dřeva, popř. překližkových desek s barevným nátěrem. Nakonec bylo opláštění štítu a fasády realizováno z vláknocementových obkladů HardiePlank®, popř. HardiePanel®.

Fasáda JamesHardie na školce ve čtvrti Broistedt v Lengede foto1


„Když naši zákazníci slyší, že budou muset pravidelně provádět renovaci a že právě u dřevěných obkladů fasády se často tvoří trhliny a dochází k silnému zatížení povětrnostními vlivy, jako je slunce, vítr nebo déšť, potom si už mnozí nejsou jisti, zda chtějí skutečně dřevěnou fasádu", komentuje změnu projektu Michael Sperling, jednatel výrobce dřevostaveb, který novostavbu realizoval.

Fasádní desky James Hardie vypadají jako dřevo, jsou obdobně lehké, přitom ale robustní jako beton, a představují kombinaci výhod, díky kterým mají převahu nad běžnými fasádními systémy. Architekta a zástupce investora v roli technického dozoru nakonec přesvědčila realistická a přírodní dřevěná struktura, kterou vláknocementové desky James Hardie mají, a zejména to, že obklad mohl být realizován v antracitově šedé barvě, která se barevně hodila k laku nosníků. I přes vícenáklady ve výši cca 5 % obec v roli investora požádala o dodatečnou nabídku.

„Porovnali jsme náklady obou variant", říká architekt Frank Guder a dodává: „Z výsledku srovnání vyplynulo, že vícenáklady by se amortizovaly již při první renovaci." A tesařský mistr Michael Sperling to uzavřel trefně: „Nižší náklady na údržbu byly skutečně důvodem, proč se namísto dřeva použil vláknocement."


Info: www.jameshardie.com

drevostavba-dreveny-chodnik-slunolam-modre-nebe-fermacell-james-hardie

Fermacell
v dřevostavbách

Jak na technické řešení dřevostavby s využitím systémových prvků Fermacell?

Stáhněte si bibli dřevostavbařů!

Cílem publikace je představení problematiky návrhu konstrukcí dřevostaveb od základních požadavků jako je:

  • statika a stabilita,
  • požární bezpečnost,
  • ochrana proti hluku,
  • tepelná ochrana a
  • ochrana proti vlhkosti,

přes detaily až po provádění konstrukcí na bázi dřeva, včetně legislativy v ČR a statických výpočtů.

Publikace je určena pro projektanty, architekty, provádějící firmy, studenty, ale i laiky.

STÁHNOUT BIBLI DŘEVOSTAVBAŘŮ

 
DaS 5-2019
Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop