Tisk
Interiér bytu odhlučnil dřevěným akustickým panelem

Interiér bytu odhlučnil dřevěným akustickým panelem

Michal Babor | Úterý, 29. listopad 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Vrstvené masivní dřevo, které se běžně používá ke konstrukci moderních dřevostaveb, lze použít i do zděného domu. Majitelé nového bytu v Ostravě vsadili na výborné vlastnosti dřeva a výrazně zlepšili akustické parametry tradičního panelového bytu. Získali tak dokonalou pohodu a jedinečný přírodní design.

IMG 6205Příjemná prostorová akustika v současné architektuře představuje hlavní výzvu. „Moderní interiér obsahuje málo pohltivých materiálů, nenajdete v něm koberce, závěsy ani těžký nábytek, takže dřevěný akustický strop se ukázal jako ideální řešení naší představy zvukového komfortu," vysvětluje majitel bytu Jiří. „Vyzkoušeli jsme kromě stropu i opláštění jedné stěny v ložnici dřevěným panelem a musím říct, že výsledný efekt je ohromný v obou pokojích, zvláště ve srovnání s jinými místnostmi."

NOVATOP-ACOUSTIC MarilynePanely Novatop Acoustic zdokonalují akustické vlastnosti prostoru a pohlcují zvuk v širokém tonálním rozsahu, u většiny z nich dochází i k jeho rozptylu. Vyrábějí se z třívrstvé masivní desky smrkové nebo jedlové. Tvar profilu a podíl perforované plochy se u jednotlivých typů liší. Panely se už ve výrobě doplňují absorbérem a celková skladba se volí podle akustických požadavků projektu.

Jaké řešení konkrétně zvolil Jiří? „Na strop jsme nainstalovali dřevěný rošt 30 × 60 cm, který vytvořil vzduchovou mezeru a zároveň vyrovnal betonový strop. K němu jsme pak pomocí vrutů v drážkách připevnili akustický panel Novatop s profilem Marylin a dřevovláknitou izolací Steico tloušťky 20 mm. Montáž byla velmi snadná a rychlá. Podobnou skladbu má i obklad stěny v ložnici, která sousedí s dětským pokojem. Finální vrstvu tvoří v tomto případě třívrstvá deska bez perforace od stejného výrobce z jedle bělokoré, a to v pohledové kvalitě s jemnou, vyváženou strukturou bez suků."

PŘEČTĚTE SI: Dřevostavby z vrstveného dřeva (CLT)

thumb IMG 6278thumb IMG 6299IMG 6312

 

Všechny panely Novatop lze povrchově upravovat jako přírodní dřevo do různých odstínů, v tomto případě byl zvolen nátěr s bílým pigmentem pro maximální zachování světlosti prostoru. Vhodně zvolená kombinace dřeva, profilu, absorbéru a povrchové úpravy nabízí velmi široké možnosti při utváření moderního interiéru a dává architektům do rukou plně funkční designový prvek s vůní dřeva.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop