Kliky, kování i okenní kličky, nepodceňujte výběr těchto komponentů u masivní dřevostavby

Kliky, kování i okenní kličky, nepodceňujte výběr těchto komponentů u masivní dřevostavby

Redakce | Středa, 16. září 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Stavbu máte úspěšně za sebou, teď se ještě nastěhovat, upravit zahradu a vyřešit detaily. Tu a tam nějaký obrázek, vhodně umístěná pokojová rostlina, solitérní svítidlo nebo třeba kování. Většinou o klikách, kování či okenních kličkách rozhodujeme už při výběru oken a dveří, na druhou stranu i v budoucnu je lze snadno vyměnit – až třeba bude čas či chuť řešit drobnosti.

Také v případě dřevostaveb z masivního dřeva platí, že výběr kování by měl respektovat architektonický styl stavení. K roubenkám se budou nejlépe hodit rustikální kliky a kování za předpokladu, že v podobném stylu bude laděno i další interiérové vybavení.

Stále častěji se v rámci redakčních návštěv setkáváme s originálními výrobky kovanými ručně ze železa, které vyniknou v interiérech laděných do starých časů. Dobrou volbou však může být i ucelená řada výrobků od specializovaného dodavatele, v níž může být zahrnuto například dveřní a okenní kování, balkonové kliky nebo úchytky na posuvné dveře.

Rozetové, nebo štítové kliky?

Rozetové kování tvoří dva kusy – klika a obložka pro otvor na klíč, tak zvané rozety. Při výběru není třeba měřit rozteč, výhodou je také to, že se dá použít pro atypickou rozteč. Rozety se vyrábějí hranaté, kulaté i oválné a z různých materiálů.

Štítové kování je jednodílné a je obvyklejší. Vybrat si můžete štíty oválné nebo hranaté, některé mohou mít i nepatrně jiný tvar. Štítové kování rovněž najdete v mnoha površích a ve dvou základních roztečích 72 a 90 mm.

kliky-a-kovani-zdobena-klika

obr.: Ukázka rozetových dveřních kování – kovářských výrobků zhotovovaných ručně na míru konkrétnímu zákazníkovi. Foto: Martin Zeman

Rovná, nebo tvarovaná klika?

Klika by měla uživateli vyhovovat nejen po stránce designu, ale i tvaru. Kliku si při výběru osahejte, vyzkoušejte, jak padne do ruky, zda někde netlačí nebo nemá ostré hrany. Příliš zdobné a složitě tvarované kliky jsou dnes už poněkud out, pokud se nejedná o originální kovářské výrobky prezentující mistrovskou ruční práci.

kliky-a-kovani-porcelanova

obr.: Porcelánová klička pro eurookno se zdobením se hodí zejména do rustikálně vybavených interiérů. Foto: Martin Zeman a Sekar

Moderní, nebo retro klika?

Záleží samozřejmě na interiérovém stylu i vlastních dveřích. Moderní kování se hodí k moderním dveřím, naopak repasované historické dveře nebo záměrně hrubé truhlářské výrobky snesou styl zdobnější. Designovým kouskem se může stát i renovovaná klika či celé kování objevené v bazaru.

kliky-a-kovani-dalsi-zdobena.klika

obr.: Ukázka rozetových dveřních kování – kovářských výrobků zhotovovaných ručně na míru konkrétnímu zákazníkovi. Foto: Martin Zeman

Plast, nebo kov?

Pokud nejste zrovna v hmotné nouzi, doporučujeme zvolit určitě kov. Plast sice nestudí do ruky, ale nikoho ještě nezačaly zábst ruce od toho, že otevřel dveře. Kovové kliky jsou bytelnější a působí solidně a bezpečně. Jsou také odolnější proti povrchovým poškozením. Za standard se dnes považují nikl, chrom či mosaz, z nichž poslední jmenovaný kov se svým vzhledem hodí speciálně do roubenek.

kliky-a-kovani-netradicni-klika

obr.: Kdo si nevybere z bohaté nabídky dodavatelů dveřního a okenního kování, může se obrátit na zručného kováře a nechat si zhotovit skutečný originál, třeba podle vlastního návrhu. Foto: Martin Zeman

Článek připravil: Martin Klíma


srubyaroubenky-casopis-titulka-3-2020-200x238-tinified

Tento článek vyšel v časopisu sruby&roubenky 3/2020

Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 69 Kč

koupit časopis

 

SaR 3-2020

 

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop