Jaké typy žaluzií se hodí pro dřevostavbu? Důležitý je tvar lamely i barva

Jaké typy žaluzií se hodí pro dřevostavbu? Důležitý je tvar lamely i barva

Komerční sdělení | Středa, 06. duben 2022 |

Přidat na Seznam.cz

Velkým trendem dnešních dřevostaveb jsou prostorné prosklené plochy. Taková velká okna s sebou nesou klady i zápory. Jediným mínusem je nežádoucí přehřívání interiéru a pohledy lidí zvenčí. Existuje však snadné řešení. Předokenní žaluzie, které patří mezi velmi oblíbený způsob venkovního stínění. Jaké typy žaluzií vybrat právě pro dřevostavbu?

Proč jsou venkovní hliníkové žaluzie skvělou volbou?


Jsou moderní, efektivní a v dnešní době nejpoužívanější způsob venkovního stínění. Venkovní hliníkové žaluzie skýtají mnoho výhod, které si i vy zamilujete. Nejenže se hodí na všechny typy domů, dokonce i dřevostavby, ale ochrání váš domov před zraky okolí a poskytnout maximální pohodlí.

DrevoaStavby.cz | Jaké typy žaluzíí jsou vhodné do dřevostavby

obr.: Předokenní žaluzie umožňují snížit teplotu v interiéru až o 10 °C. Zdroj: CLIMAX

Výhody venkovních hliníkových žaluzií


  • zvyšují ochranu proti vloupání
  • brání přehřátí interiéru
  • šetří tepelnou energii
  • slouží jako ochrana proti dešti, sněhu i silnému větru
  • působí jako zvuková bariéra
  • hliník je stabilní a odolný materiál
  • žaluzie mají dlouhodobou životnost
  • jsou téměř bezúdržbové

Typy žaluzií se liší tvarem lamel. Jak je vybírat?


Stále oblíbenější jsou u dřevostaveb francouzská okna, která propouští do místnosti obrovské množství světla. Ne vždy je však tolik světla žádoucí. Předokenní žaluzie jsou skvělým prvkem dřevostaveb, jelikož díky nim dokáže člověk velmi snadno regulovat dopad světla do domu a zároveň je umožněno i větrání. Žaluzie jsou označovány písmeny a čísly. Písmeno udává, jaký tvar mají lamely, číslo zase říká, jaká je jejich šířka. Tvar lamel má totiž vliv na manipulaci se žaluziemi. Jak vybírat venkovní žaluzie a podle čeho se řídit? Důležitá je nejen šířka, ale i nábal lamel.

DrevoaStavby.cz | Jaké typy žaluzíí jsou vhodné do dřevostavby

obr.: Regulovat světlo v domácnosti můžete i pomocí dálkového ovladače nebo chytrého telefonu. Zdroj: CLIMAX

  • Větší prostory – pro dřevostavby s velkými prosklenými stěnami jsou ideální venkovní žaluzie s lamelami C-80. Lamely jsou široké 80 mm a díky zahnutí do tvaru písmene C lze natáčet žaluzie z obou stran. Mají menší nábal než další typ žaluzie.
  • Menší prostory – pro stínění menších prostor se perfektně hodí žaluzie s označením C-60. Jejich šířka je 60 mm a lze je také natáčet oběma směry.
  • Nejnižší nábal lamel – žaluzie ext-50 jsou cenově dostupným a praktickým řešením pro stínění menších ploch jako jsou koupelny, chodby. Největší výhodou je nejnižší nábal lamel.
  • Vysoce stabilní proti větru – lamely T-80 mají moderní hranatý vzhled ve tvaru písmene T. Nízký nábal a dobré dovírání zajistí velkou odolnost vůči větru.
  • Dokonalé dovírání lamel – Z-90 Noval mají tvar lamel písmene Z se šířkou 90 mm. Spodní strana lamel je opatřena plastovým těsněním, díky čemuž dochází k tiššímu dovření. Mají menší nábal ve vytaženém stavu.

DrevoaStavby.cz | Jaké typy žaluzíí jsou vhodné do dřevostavby

obr.: Venkovní hliníkové žaluzie ve tvaru Z patří mezi nejoblíbenější. Zdroj: CLIMAX

Jaké barvy předokenních žaluzií se hodí pro dřevostavby?


U výběru žaluzií na míru se rozhodně zamyslete i nad barvou. Jsou v dostání v mnoha odstínech a někdy ty nejmodernější barvy nemusí splňovat vaše očekávání a potřeby. Světlejší barvy pomáhají mnohem lépe odrážet paprsky a v letních měsících tak bojují proti přehřátí interiéru. Jestliže dáváte přednost kvalitnímu ochlazení interiéru prostřednictvím venkovních žaluzií, volte určitě barvy jako jsou bílá, stříbrná, krémová.

Stínění je ideální řešit již v projektu domu


Venkovní stínění je možné nainstalovat do domu téměř kdykoliv. Ovšem hodně práce a starostí si usnadníte, když budete s venkovním stíněním počítat ve fázi projektu, než začnete stavět. Pokud s předokenními žaluziemi počítáte od začátku, pak jsou box a vodicí lišty schované. Vzhled domu je pak mnohem elegantnější a působí jednotněji. Dodatečná montáž předokenní žaluzie znamená, že provedení bude přiznané, tedy boxy i lišty jsou vidět.

DrevoaStavby.cz | Jaké typy žaluzíí jsou vhodné do dřevostavby

obr.: S venkovními žaluziemi je vhodné počítat už v projektu domu. Zdroj: CLIMAX

Předokenní žaluzie lze ovládat pohodlně na dálku


Velkou výhodou moderních předokenních žaluzií je ovládání na dálku. Díky malému ovladači s jednoduchým ovládáním si můžete nastavit žaluzie odkudkoliv v domě. Ještě vyšším levelem komfortu je ovládání stínění prostřednictvím chytrého telefonu a mobilní aplikace. I na dovolené daleko od domova si můžete žaluzie ovládat dle potřeb. Nikdo si tak nevšimne, zda jste doma nebo nikoliv.

CLIMAX | Výrobce stínící techniky→

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Okna, dveře, výplně”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop