Sruby & roubenky

Na cestě za kvalitní dřevostavbou

Rekonstrukce

Tisk
Pohádka o kokořínské roubence

Pohádka o kokořínské roubence

Dana D. Daňková | Středa, 23. květen 2018 |

Byla, nebyla v Kokořínském údolí jedna dlouhodobě opuštěná, malinká roubená chaloupka ve velmi špatném stavu. Nikdo ji nepotřeboval, nikdo ji nechtěl. Vlastně to vypadalo, že je úplně zbytečná. Jenže není vždy všechno tak, jak to vypadá: Každá věc má svého kupce a totéž platí i pro roubenky.

Jakákoli rekonstrukce starého domu připomíná pohádku s dobrým koncem. Je zachován genius loci, příběhy bývalých majitelů žijí dál v práci, kterou vložili do půdy či do stavby. A k rekonstrukci přistupují většinou takoví investoři, kteří mají k minulosti místa úctu, chtějí ji zachovat a dále na ni navazovat.

Rekonstrukce roubenky proběhla v kraji předků

Michal a Jitka neměli v úmyslu koupit chalupu za každou cenu, prioritou totiž v jejich případě nebyla nemovitost, ale místo, zmíněné Kokořínské údolí. „Naše rodina zde má své chalupářské kořeny, žijí a podnikají tady i naši příbuzní," vypráví Michal. „Důležité pro mě bylo také vrátit se do krajiny svého dětství a velmi jsem si přál, aby se toto místo stalo důležitým i pro moji ženu a mé syny." Poloroubenka, kterou v roce 2011 koupili, nesplňovala sice nároky na bydlení, vyhovovala však prioritní podmínce manželů – nacházela se v místě, po kterém toužili...

01 únor 2018 (2)_rekonstrukce_roubenky

„Výhodou byla i skutečnost, že jsme předchozí majitele znali, byli to chalupáři, kteří chaloupku využívali od konce čtyřicátých let, a jejich syn se rozhodl nemovitost prodat. Historie stavby sahá až do roku 1898, jak dokládá vytesaný letopočet nad sklepem. Chalupa se nachází v bývalých Sudetech, o původních obyvatelích tedy nic nevíme. Jedinou osobní památkou na ně je několik letitých dřeváků, které jsme našli ve staré peci."

V roubence z 19. a 21. století

Nově postavená chalupa není zcela přesnou kopií té původní, nebylo to ani možné – předchozí stavba byla velice malá, navíc postavená přímo na skále bez základů, neměla sociální zázemí. V patře byla výška stropu 170 cm a technický stav byl tak špatný, že pouhá oprava nedávala smysl.

02 img154 2_puvodni_stav_roubenky05 DSC_2076_sklepeni_roubenka07 Podzim 2017 (1)_roubenka_rekonstrukce_pohled

„Náš další postup byl od počátku jasný," pokračuje Michal. „Postavíme nový dům, respektující místní stavební architekturu i materiály, jenž současně poskytne moderní bydlení, odpovídající dnešním standardům. Mělo jít o propojení 19. a 21. století a vzhledem k tomu, že objekt nebyl památkově chráněn a jednalo se o novou výstavbu, doufali jsme, že toto propojení bude možné."


Otázka pro majitele

Jak jste spokojeni se stavbou? Udělali byste dnes něco jinak?

Technicky a konstrukčně bychom opravdu nic neměnili. Jen jsme ještě oproti původnímu plánu adaptovali půdu pro letní bydlení. Jako problém vidím třeba poměrně náročný systém vsaků pro dešťovou vodu, který jsme realizovali a jenž je již po třech letech nefunkční. Někdy je méně více...


Vzhledem k tomu, že se chalupa nachází v chráněné krajinné oblasti, bylo nezbytné respektovat požadavky úřadů. „Musím konstatovat, že jednání s nimi probíhalo velice dobře a bez větších problémů. Patrně k tomu pozitivně přispělo i naše rozhodnutí maximálně zachovat původní ráz chalupy."

13 PC270294_roubenka_interier_rekonstrukce

Z kritérií při výběru spolupracovníků upřednostnili Michal s Jitkou dvě základní. „Zásadní byly pro nás dobré reference a dlouhodobé zkušenosti s tímto specifickým druhem staveb, který kromě architektonické a projektové přípravy následně vyžaduje také kvalitní stavební provedení s velkou dávkou improvizace a kreativity. Ke dvěma výše uvedeným požadavkům sám ještě přidávám další dvě z mého pohledu důležité vlastnosti – lásku k řemeslu a lásku k roubenkám."

16 únor 2018 (5)_rekonstrukce_roubenky
Chalupa k celoročnímu bydlení

Nový dům měl v co nejvyšší míře respektovat genia loci původní stavby. Bylo však také nutné ho zvětšit tak, aby zajistil zázemí pro všechny členy rodiny a vytvořil i prostor pro ateliér staršího syna. Podmínkou byl také vysoký standard odpovídající nárokům na moderní bydlení – kuchyně, sociální zázemí, způsob vytápění, veškeré instalace i čistička odpadních vod musely tento požadavek splňovat. Obecně však investoři ctili klasické materiály – dřevo, cihlu, kámen, hlínu a kov. „Dlouho jsme přemýšleli, zda pro vnitřní stěny zvolit hliněné omítky. S odstupem času musím říci, že to bylo dobré rozhodnutí," potvrzuje Michal. Z původní chalupy zůstala zachována pouze černá kuchyně a nádherný pískovcový komín, jejž se Michal s Jitkou rozhodli zachránit i přesto, že jeho oprava vyžadovala ohromné úsilí. Jak dokazuje výsledná stavba, jejich přístup přinesl své ovoce.

Technické údaje

Zastavěná plocha: 90 m²
Užitná plocha: 170 m²
Projekt: Ing. arch. Petra Zajíčková, Ing. Alois Flesar
Realizace: Roman Střihavka

Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Rekonstrukce”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

Partneři projektu

  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner
  • Banner