Tisk
Falunská červeň na fasádě dřevostavby: <small>odvážná i elegantní</small>

Falunská červeň na fasádě dřevostavby: odvážná i elegantní

Michal Babor | Čtvrtek, 02. červen 2011 |

Přidat na Seznam.cz

I na našich novostavbách i chalupách se objevuje typická červená fasádní barva. Něco mezi rezavou, hnědou a červenou, jedinečný odstín. Můžete ji vidět na Šumavě, v Krkonoších... čím více na sever, tím je častější, ve Švédsku je jako doma. A to doslova – doma tady také je.

Barva z železitého odpadu

sv3Je to falunská červeň (Falu Rödfärg, angl. Falu Red) a jak název napovídá, má co do činění s městem Falun. Kolem falunských dolů se barva vyráběla průmyslově od roku 1764 z železitých odpadů měděné hutě. Její rezavočervený odstín jí propůjčuje obsah železa. Jako vedlejší produkt těžby mědi se velmi osvědčila jako odolná barva fasád domů kolem, později v celé Skandinávii a potom ještě dále, dnes ji najdeme v Kanadě, Litvě i u nás. Barva dlouho a dobře drží, snadno se aplikuje a propůjčuje podkladu dobrou ochranu. Domy vypadají výrazně, krásná je zejména v kombinaci s bílou, což je zejména pro Švédsko typické.

Pro dřevostavby, chalupy i chaty

sv1Mimo Švédsko je barva také známá jako „švédská červeň", výrobci barev obvykle volí tento název. Vyskytuje se jako olejová barva na dřevěné fasády, s její pomocí se dá vykouzlit přitažlivá chata, pod jejím nátěrem vynikne chalupa, stará i nová roubenka. Barva zvýrazní i novostavbu na bázi dřeva.

Je to odstín, který výborně zapadne do zelené krajiny, neruší okolí. Kombinovat je ideální s bílou, ale jde to odvážně i třeba s bleděmodrou...

Vynikne hlavně v kombinacích

sv4Barva obsahuje minerální plniva, minerální pigmenty, lněný olej, pšeničnou mouku, síran železnatý. Neodlupuje se, je odolná a lehce se obnovuje. „Švédského" vzhledu se dosáhne kombinací s jasně bílou barvou na okenních rámech, dveřích a případně okenicích..

A pokud se vám nechce mít celý dům červený, oblečte do falunské červeně jenom vstupní dveře, dřevěná okna, okenice nebo třeba zábradlí či plaňkový plot. I malá plocha zajistí velký efekt.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Stavební chemie”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop