DŘEVO&stavby PROFIspeciál 2015
Tento článek vyšel v: DŘEVO&stavby PROFIspeciál 2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 0 Kč
Objednat časopis
Tisk
Zateplovací systém pro domy s dřevěným nosným rámem Cemix THERM P WOOD

Zateplovací systém pro domy s dřevěným nosným rámem Cemix THERM P WOOD

Komerční sdělení | Čtvrtek, 18. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Špičkový certifikovaný zateplovací systém Cemix THERM P WOOD řeší úskalí při zateplování objektů s nosnou konstrukcí z dřevěného rámu opláštěného velkoplošnými deskami (překližované, OSB, sádrovláknité, cementotřískové apod.), kdy je třeba systém upevnit přímo k těmto podkladům.

 

Skladba systému

Cemix THERM P WOOD využívá tepelně izolačních materiálů z pěnového polystyrenu (EPS). Lze použít jak klasický bílý EPS, tak speciální šedý typ s obsahem mikročástic grafitu s vyšší tepelně izolační účinností.

Specifickou záležitostí je upevnění EPS desek k podkladu. Podkladní desky vykazují relativně velké objemové změny a chemickou nekompatibilitu s běžnými cementovými lepidly. Proto je nutné použít speciální lepidlo Cemix Lepicí a stěrkovací hmotu ULTRA. Sádrovláknité a OSB desky je navíc nutno před použitím lepidla ošetřit speciálním adhezním nátěrem, který zajistí přídržnost lepidla a oddělí jej od materiálu podkladu, aby se zabránilo případným nežádoucím reakcím. Desky z EPS se po nalepení ještě kotví k podkladu mechanicky speciálními držáky (šroub + plastový talířek). Kotvení je možné provádět jak klasicky, kdy talíř lícuje s povrchem izolantu, tak zapuštěnou montáží s překrytím talíře EPS zátkou.

lepicí a stěrkovací hmota

 

Další skladba je obdobná jako u klasických systémů Cemix THERM. Základní vrstva je tvořena Cemix Lepicí a stěrkovací hmotou COMFORT vyztuženou síťovinou ze skleněných vláken. Pružnost a vysoká přídržnou hmoty dávají systému spolu se spolehlivým upevněním k podkladu dlouhou životnost.

Povrchovou úpravu systému tvoří řada tenkovrstvých fasádních omítek Cemix (silikonové, silikátové, silikonsilikátové, minerální nebo akrylátové). Omítky zajišťují ochranu systému před srážkovou vodou a účinky povětrnosti a mají také estetickou funkci. Výbornou volbou je např. Cemix Silikon-silikátová omítka COMFORT se samočistícími vlastnostmi a nízkým dopadem na okolní prostředí, díky nepřítomnosti biocidních látek v receptuře.

Pro trvanlivý zateplovací systém jsou důležité také kvalitní doplňky pro řešení detailů v podobě např. systémových lišt pro vyztužování hran, vytváření přechodů a napojení na okolní konstrukce nebo např. prostupy a krabice pro zabudování elektroinstalací atd.

Montáž systému

Obecně platí, že pro montáž zateplovacích systémů je bezpodmínečně nutné dodržovat technologický předpis výrobce a lze ji provádět pouze za stanovených teplot. Hmoty musí být během schnutí chráněny před srážkovou vodou a také před příliš rychlým vyschnutím vlivem slunečního záření nebo větru. EPS a plastové hmoždinky musí být chráněny před UV zářením. Podklad musí být v souladu s platnými předpisy a normami čistý, suchý, soudržný, únosný, bez prachu, separačních vrstev a volných částic Důležitá je jeho rovinnost, která má vliv na způsob nanášení lepidla na EPS desky. Na velmi rovinné podklady, jako jsou stěny opláštěné velkoplošnými deskami, se uplatňuje celoplošný způsob nanášení lepidla zubovým hladítkem.

U dřevostaveb je nutné důkladné odizolovat soklové partie od vlhkosti a pro zateplení použít soklový EPS. V oblasti soklu je také vhodné použít Cemix Mozaikovou omítku, která má větší odolnost proti vodě a mechanickému poškození Vhodná jsou opatření proti vnikání srážkové vody v oblasti oken a dveří za použití parapetních plechů, okenních napojovacích lišt apod. Další postup je již totožný s prováděním klasických zateplovacích systémů.

Cemix THERM P WOOD je ideálním řešením pro každého, kdo hledá funkční souznění tradičních dřevěných podkladů s moderní zateplovací technologií, která byla již několikrát oceněna odbornými cenami.

Více na www.cemix.cz.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Stavební chemie”

  • Sádrové omítky dobře vypadají a zajistí zdravé mikroklima v interiéru

    Sádrové omítky dobře vypadají a zajistí zdravé mikroklima v interiéru

    Sádrové omítky nabízejí nejen vysokou estetickou kvalitu, ale také možnost oprav bez narušení výsledného vzhledu. Dobře dýchají a mají pozitivní vliv na klima v interiéru. Použít…

  • ACOLOR: Ochrana dřeva doma i venku

    ACOLOR: Ochrana dřeva doma i venku

    Při výběru vhodných nátěrových hmot existuje samozřejmě mnoho kritérií, podle kterých se můžeme řídit. Snadná a rychlá opravitelnost nátěru by měla být jednou z prvních…

  • Dřevostavba a její lepidla

    Dřevostavba a její lepidla

    Lepidlům na přírodní bázi jako je např. kostní klih, albuminová či kaseinová, již dávno v běžné praxi odzvonilo – jsou velmi drahá na výrobu a především nejsou odolná vodě a…

  • BASF: Členění nátěrových hmot na dřevo

    BASF: Členění nátěrových hmot na dřevo

    Na českém trhu se dnes nabízí široké spektrum výrobků s různým použitím, poskytující dřevěným povrchům rozlišné charakteristiky a stupně vlastnosti ochrany. Nejčastěji se…

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop