Tisk
Dřevostavba s krbovými kamny: <small>jak vybrat ta správná?</small>

Dřevostavba s krbovými kamny: jak vybrat ta správná?

Michal Babor | Čtvrtek, 29. březen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Máte novou dřevostavbu a láká vás mít ve vlastním obýváku topení s fascinujícím otevřeným pohledem na oheň? Pak jsou pro vás ideální volbou krbová kamna. Krbová kamna jsou nápaditá, vkusná a dokážou i o polovinu snížit výdaje na vytápění.

Výtečná je také jejich účinnost - oproti krbům, jejichž účinnost se pohybuje kolem 15 procent, dokážou krbová kamna efektivně předat až 85 procent tepla do interiéru. Například Mountfield má v nabídce více než 30 modelů krbových kamen renomovaných českých výrobců, která zvládnou vytápění jedné místnosti i celého domu. Stačí si jen vybrat krbová kamna s výměníkem a napojit ho na stávající nebo nově zbudovaný systém ústředního topení.

Co musíte před výběrem vědět?

krbová kamna2Krbová kamna i krbová kamna s výměníkem mají vysokou výhřevnost a minimální spotřebu palivového dřeva. Před výběrem krbových kamen i krbových kamen s výměníkem je potřeba znát tah komínu a průměr kouřovodu, tedy otvoru ve zdi. Předem je třeba dobře rozvážit, jak velký prostor budete chtít vytápět. Co možná nejpřesnějším odhadem si ušetříte řadu nepříjemností. Pokud zvolíte krbová kamna nebo krbová kamna s výměníkem s poddimenzovaným výkonem, nebudete moci vytopit všechny prostory dostatečně. A pokud zvolíte krbová kamna s vysokým výkonem, přiděláte si zbytečnou práci při čištění prosklení ohniště.

Krbová kamna pro příležitostné vytápění

krbová kamna1krbová kamnaKrbová kamna vhodná jako doplňkový zdroj pro občasné přitápění v chladných dnech, zejména na jaře a na podzim, kdy není třeba spouštět celý hlavní vytápěcí systém. Často se využívají také jako přídavný zdroj tepla při déletrvajících teplotách hluboko pod nulou - například elektrické vytápění tak nemusí pracovat "na plné obrátky", protože druhým zdrojem tepla se stane teplo z krbových kamen.

Krbová kamna jako hlavní zdroj tepla v domě 

Krbová kamna s výměníkem zvládají vytápění více místností nebo domu. Lze je připojit do stávajícího, ale i nového teplovodního rozvodu. Vyplatí se, když jsou zároveň vybaveny systémem terciárního vytápění, který zajistí vyšší teplené výkony při nižší spotřebě paliva.

Moderní krbová kamna mohou nabídnout i víc než jen tepelný výkon. Kromě výtečných technických parametrů a precizního zpracování mají i dokonale propracovaný umělecký design.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop