Bungalov s vůní cedru jim poskytuje přesně to, co si přáli

Bungalov s vůní cedru jim poskytuje přesně to, co si přáli

Helena Petáková | Čtvrtek, 04. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Bydlení v bungalovu má dvě velké přednosti – nemusíte chodit do schodů a jste neustále, jak se říká, jednou nohou venku. Přízemní dům otevírají do okolní zahrady obvykle velké prosklené plochy, několik východů z obytných částí domu a na ně navazující terasy. Také majitelka domu, který jsme navštívili, zanedlouho po narození druhého potomka uvítala, že bude mít o svých dětech na zahradě snadný přehled.

Manžel má rád alpské dřevěné chalupy, já jsem se jen obávala velkých dřevěných kulatin. Drží se na nich prach a v interiéru není ani kam pověsit obraz. Procházeli jsme proto katalogy, časopisy, navštívili veletrhy a nakonec padla volba na tento typ domu – přízemní bungalov z hraněných klád. Doposud jsme bydleli v pěti různých patrových domech, kde jsme dostatečně poznali nepraktičnost neustálého běhání nahoru a dolů.


K přízemnímu domu patří velký pozemek

Po zkušenosti ze satelitního městečka, kde jsme měli parcelu přibližně 700 m2 a sousední domky nalepené ze všech stran dva metry od její hranice, jsme hledali prostorný pozemek. Získali jsme ho jednoduše přes realitní kancelář.

Jeho rozloha 3 000 m2 nám dává záruku dostatečného soukromí. Je v klidném prostředí mezi strání a rybníkem, ze strany silnice je oddělený zelenou hradbou vzrostlých stromů. Je to nádherné místo v přírodě na konci města a přitom s dobrou dostupností do centra. Jsme tady velmi spokojeni.

cedrovy-bungalov-navsteva-pozemek

obr.: Jižní terasa s rekreačním zázemím a venkovním krbem. Foto: Martin Zeman


Cedrové dřevo jako stavební materiál

O cedrovém dřevě jsme si zjistili, že je nejkvalitnější ze všech materiálů používaných na stavbu dřevěných domů. Je velmi oblíbený hlavně pro svou strukturu a vůni, ale má i další příznivé vlastnosti.

Ve srovnání se smrkem se cedr sesychá až o 75 procent méně a na výšce stěny se to projeví sesednutím pouze několik centimetrů, což už můžeme potvrdit. Má také výborné tepelné a protihlukové vlastnosti. Takže volba materiálu byla skvělá – v létě je u nás příjemně chladno a v zimě naopak teplo.

Trvanlivost cedru je zaručena i bez použití ochranných nátěrů a impregnace, protože cedrové dřevo netáhne vlhkost a je odolné vůči plísním, houbám a hmyzu. Proto jsme stěny bungalovu nechali vyniknout v jejich přirozené podobě bez povrchové úpravy.

A navíc, kdo by dům o zastavěné ploše 260 m2 neustále obíhal s barvou a štětcem! Působením povětrnostních podmínek je teď každá stěna trochu jiná, v polostínu tmavší, na slunci medově zlatá.


Když cedr není cedrem...

Když cedr není cedrem
 

Profesionální přístup stavební firmy

Hledali jsme tedy firmu, která staví z kanadského červeného cedru. První neměla dřevo na skladě a navíc chtěla poloviční zálohu na hrubou stavbu, ale dřevo by přivezli až za tři měsíce. To nám kolidovalo i s vyřizováním hypotéky. Přes internet jsme pak objevili firmu Dřevostavby Bartoš, která měla dřevo hned k dispozici a nezklamala ani na stavbě, odvedla velmi kvalitní a rychlou práci.

V pondělí přijel první kamion se dřevem (dřevo se muselo dvakrát překládat, protože příjezdová cesta kvůli blízkému rybníku byla samé bahno a nedalo se kde otočit), v úterý se složil druhý kamion a v pátek odpoledne byla hrubá stavba postavena včetně krovů (bez oken a dveří). Bungalov je postavený z více jak 1600 dílů dřeva. Základovou deska jsme měli hotovou v září 2007 a v listopadu 2008 jsme se už stěhovali.

cedrovy-bungalov-navsteva-houpacka

Foto: Martin Zeman

cedrovy-bungalov-navsteva-detail-dreva

obr.: Detail klasického rybinového spoje. na slunci získalo neošetřené dřevo medově zlatou barvu, spodní trámy zešedly působení ostřikující dešťové vody. Foto: Martin Zeman

cedrovy-bungalov-navsteva-bok

Foto: Martin Zeman


Ekologické vytápění bez dotací

Tepelné čerpadlo se dvěma 75metrovými vrty bylo velkou počáteční investicí. Museli jsme se obejít bez dotací, protože podle tehdejších tabulek na dřevěné stavby neodpovídal srub požadovaným parametrům. Celý dům vytápíme z podlahy, jen ložnice jsme vybavili radiátory.

Výhodou tepelného čerpadla také je, že v létě dům tak o šest až sedm stupňů dokáže zchladit. V zimě si ale hlavně užíváme romantiky u krbu. Díky tepelnému čerpadlu se nemusíme starat o zásobu dřeva a krb můžeme využívat opravdu jen pro radost.

cedrovy-bungalov-navsteva-obyvaci-pokoj

obr.: Ve vzdušném a také do zahrady otevřeném bungalovu je vhodné vzdát se na prosklených plochách tradičních málo průhledných záclon. Na cedrové stěně dominuje knihovna ze stejného materiálu. Foto: Martin Zeman

cedrovy-bungalov-navsteva-jidelna

obr.: Jídelní zóna s romantikou krbového vytápění pro zimní období. Foto: Martin Zeman


ico-cena-domu

Zajímá vás cena této dřevostavby?
Jaké jsou náklady na její provoz?
Jak dlouho trvala výstavba?

Odpovědi na tyto a další otázky vám nejlépe zodpoví dodavatel toho domu.

Získat více informací

 

Interiér dřevostavby podle vlastních představ

Vnitřní prostor bungalovu jsme nechtěli řešit příliš rustikálně, není to chata, ale obytný dům. Proto jsme volili víc stylů a materiálů – kůži, hliník, sklo, masivní dýhu. Prostředí odlehčuje moderní nábytek jednoduchých linií, tvarů a příjemných barev s minimem dominantních solitérů.

Aby mohl nábytek vyniknout, dvě vnitřní stěny jsou obloženy sádrokartonem. Sladili jsme také centrální světla s lampami i světelnými spoty, které lehce upozorňují na nástěnné obrazy a samotné dřevo, do barvy nerezu/hliníku jsme doladili například i vypínače.

O svém bydlení jsme měli celkem jasné představy a ty jsme si splnili. V bungalovu se nám žije s rodinou dobře, oceňujeme příjemné klima dřevěného domu i jeho příznivé propojení s okolní přírodou.

cedrovy-bungalov-navsteva-kuchyn

obr.: Kuchyně je otevřená do chodby a tím i do jídelního prostoru, průhledem také do obývací části domu. Foto: Martin Zeman

cedrovy-bungalov-navsteva-koupelna

obr.: Odvážná kombinace tmavě modré a bílé barvy dodává také koupelně moderní styl. Sádrokartonová stěna pod obklady je na roštu, který umožňuje cirkulaci vzduchu mezi sádrokartonem a dřevem. Foto: Martin Zeman


Jak se bydlí majitelům bungalovu nyní?

Návštěva dřevostavby po letech
 

Technické parametry

  • Spodní stavba: betonová základová deska
  • Stavební systém: srubová konstrukce
  • Krov: dřevěný – smrk
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac
  • Vstupní dveře: dřevěné
  • Okna: dřevěná eurookna, profil IV 92
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahy: dlažba, v ložnici PVC
  • Topení: tepelné čerpadlo, podlahové topení, v ložnicích radiátory; teplovzdušný krb
  • Pozemek: 3000 m2
  • Zastavěná plocha: 260 m2
  • Užitná plocha: 200 m2 (bez garáže)
  • Realizace: BARTOŠ dřevostavby s.r.o., www.bartos.cz

cedrovy-bungalov-navsteva-pudorys


mail-ico-poptavka

Toužíte po dřevostavbě, která nevyžaduje údržbu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost BARTOŠ DŘEVOSTAVBY s.r.o. realizuje dřevostavby podle individuálních přání zákazníka s maximálním možným využitím přírodních materiálů.

Svou první roubenku postavila v roce 1995, kdy se po pěti letech v oboru stavebnictví začala úzce specializovat právě na dřevostavby a upustila od klasické stavařiny.

Firma disponuje špičkovým obráběcím centrem určeným pro tento obor. Vyrábí skeletové domy z KVH, roubené sendvičové domy z lepené borovice a červeného západního cedru a panelové dřevostavby z vrstveného smrkového dřeva.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

SaR 3-2012
Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop