Praktickou přízemní dřevostavbu si nechali postavit podle vlastního návrhu

Praktickou přízemní dřevostavbu si nechali postavit podle vlastního návrhu

Lucie Němcová | Středa, 25. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé domu na otázku, jak jsou spokojeni v novém bydlení, odpovídají jednoduše: „Je to nádhera!“ Není divu. Nikam totiž nespěchali a s pomocí odborníků projekt vyladili téměř k dokonalosti. Autorem konceptu je sám pán domu, proto je stavba opravdu šitá na míru a celá rodina si teď užívá bydlení podle svých představ.

Dlouhá léta jsme bydleli v původní zděné zástavbě blízko náměstí. Malý domek ještě s klenutými stropy měl sice své kouzlo, ale funkčně nevyhovoval. V přízemí byly pouhé dvě místnosti a dlouhá chodba. Nejprve se přistavělo další patro, kde jsme žili s naším prvním synem Vojtou.

Byl to v podstatě byt 2+1. Jakmile jsme se dozvěděli, že čekáme Aničku, vybudovali jsme ještě obytné podkroví. Postupem času jsme si ale čím dál více uvědomovali, že do domu neustále investujeme (zateplení, nová okna), ale přitom pořád není podle našich představ. Třeba zahrada byla od domu odříznutá a díky tomu jsme ji téměř vůbec nevyužívali.

Na základě těchto úvah jsme se nakonec rozhodli pro nový dům a začali hledat vhodný pozemek. Prvně jsme koupili parcelu ve vesnici asi dva kilometry od města a první návrhy domu vznikali tam. Když jsme se ale dozvěděli o dalším přírůstku do naší rodiny, rozhodli jsme se zůstat blíž městu a plány ještě změnili.

Ze zděného domu do dřevostavby


První představy ani nebyly o dřevostavbě, ale o klasickém zděném domě. Začali jsme sbírat inspiraci z časopisů a internetu a postupně dospěli k názoru, že dřevostavba bude lepší. Úplně na začátku nás oslovily masivní dřevěné panely, od těch jsme ale později ustoupili kvůli vzhledu – chtěli jsme spíše neutrální bílý interiér.

Konstrukce je nakonec trámová vyplněná dřevovláknitou izolací. Hned po rozhodnutí o stavbě nového domu, jsem nadšeně začal vymýšlet koncept. Je to totiž můj koníček, dokonce uvažuji, že bych si tento obor ještě vystudoval.

Vytvářel jsem jednu variantu za druhou a vždycky hned konzultoval se ženou, která do návrhu vnášela zase svoje představy a praktické požadavky. Našim cílem byl maximálně účelný a praktický dům, nemáme rádi přeplácané prostory.

V žádném případě jsme po zkušenosti s předchozím domem nechtěli schody. Nosnou myšlenkou celého návrhu byla oddělená část ložnic a hlavní obytné místnosti, která přinesla výsledný půdorysný tvar písmene „l“. Ruch z obývacího prostoru neruší děti v pokojích a každý má svoje soukromí.

Dalším důležitým prvkem bylo propojení interiéru se zahradou. To se myslím podařilo velmi dobře, s obývacího pokoje lze přímo vstoupit na terasu, stejně jako ze všech dětských pokojů.

drevostavba-Biskup-konstrukce

obr.: V místě hlavního vstupu do domu je praktické kryté stání pro auto. K příjezdové komunikaci je dům otočen severní fasádou s menšími okny, ta chrání soukromí a zabraňují zbytečným ztrátám tepla. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Biskup-cela-terasa

obr.: Konstrukce pergoly je ocelová, aby ve výhledu z terasy nepřekáželo množství dřevěných podpor. Časem vzroste zahrada a pergola obroste krásně kvetoucí vistárií. Foto: Martin Zeman

Odborný dohled dodavatele a architekta


Jakmile se naše představa o výsledné podobně domu stala konkrétnější, začali jsme s hledáním firmy, která by nám ji pomohla zrealizovat. Po několika setkáních jednoznačně zvítězila společnost Dřevostavby Biskup, jednání s panem Jaroslavem Jiruškou si až do dnešních dnů nemůžeme vynachválit.

Spolupráce s touto firmou nás přivedla také k paní architektce Ireně Truhlářové a Ateliéru Archcon, jehož úkolem bylo zpracovat nám projekt ke stavebnímu povolení. Tehdy jsme paní architektce dodali variantu číslo dvacet jedna.

Nebýt jí, možná dnes chrlíme další a další varianty s číselným označením v řádu stovek, pořád jsme totiž něco zvažovali, předělávali a tak trošku se motali do kolečka. V jednu chvíli jsme dokonce chtěli celý koncept měnit a dům udělat jen v čistě obdélníkovém tvaru. To se naštěstí nestalo.

Paní Truhlářová nám pomohla si řadu věcí znovu ujasnit a přišla ještě s dalšími skvělými nápady, které si pochvalujeme hlavně teď, když v domě bydlíme. Zásah odborníka je prostě k nezaplacení. Vlastní fantazii jsme znovu dali prostor při vytváření interiéru, který jsme si navrhli zcela minimalisticky, přesně podle našich představ.

drevostavba-Biskup-kucyhn

Foto: Martin Zeman

drevostavba-Biskup-koupelna

Foto: Martin Zeman

drevostavba-Biskup-loznice

obr.: Ložnice poskytuje komfort v podobě vlastní malé koupalny a praktické šatny. Foto: Martin Zeman

Bezpochyby úsporná dřevostavba


Dům je v nízkoenergetickém standardu. Skladba obvodových stěn je difuzně otevřená, máme zde vzduchotechniku s rekuperací tepla a vytápíme pomocí elektřiny. V místech, kde je na podlaze použito marmoleum, je topná folie a tam, kde je dlažba, jsou využity elektrické rohože.

V technické místnosti máme takzvanou kompaktní jednotku, která obsahuje zásobník na vodu, rekuperační jednotku a tepelné čerpadlo vzduch-vzduch s účinností 114 procent. Každá místnost má svůj vlastní termostat a je možné nastavovat teplotu podle potřeby.

Doplňkovým zdrojem tepla je velký krb v obýváku, který v zimě místnost krásně vytopí. Do budoucna je také možnost stát se méně závislými na zdroji elektřiny pomocí fotovoltaických panelů. Orientace domu je pro to ideální.

Důležitým prvkem pro tepelnou pohodu zejména v létě, bude stínění pergoly na jižní straně, které zatím nemáme dořešené. V plánu jsou popínavé rostliny jako vistárie, ale možná i nějaká bílá plachta, která by ostré letní slunce alespoň částečně odstínila.

drevostavba-Biskup-obyvaci-cast

obr.: Barevné řešení interiéru manželé zvolili neutrální, aby mohli měnit barevné doplňky dle aktuálni nálady. Momentálně dávají přednost svěží zelené. Foto: Martin Zeman

drevostavba-Biskup-pohovka

Foto: Martin Zeman

drevostavba-Biskup-obyvaci-pokoj

Foto: Martin Zeman

drevostavba-Biskup-jidelna

obr.: Konstrukční řešení stropu bylo v určité fázi návrhhu změneno a v hlavní obytné místnosti přibyl středový vazník se sloupy. Velký minimalistický pojatý prostor opticky předělují a zútulňují. Foto: Martin Zeman

Zahrada, která nám slouží


Zahradu nám pomáhala navrhovat kamarádka podle stylu feng shui. Dokonce jsme měli mít jezírko, ale nakonec z něj dočasně sešlo kvůli bezpečnosti. Náš nejmladší František je živé dítě a riziko, že se něco stane, bylo přece jenom velké.

Celkové rozvržení zahrady zjemňuje ostré linie domu a terasy, aby energie mohly přirozeněji proudit. Rostliny jsou vybrány tak, aby kvetly průběžně během celého roku. Chtěli jsme zahrádku co nejméně údržbovou, ale zároveň užitečnou jak pro děti, tak pro nás. Děti si zde vyhrají a my si můžeme odpočinout.

Nejraději bychom zde ani nebudovali plot, ale jelikož jsou místní zvyklí si zkracovat cestu přes sousední louku a venčit na volno svoje psy, je pro náš lepší zde plot vybudovat, hlavně kvůli malému. Celé léto jsme se synem strávili na zahradě, to si opravdu moc užíváme. Mysleli jsme si, jak nám bude náš původní dům chybět, ale to se vůbec neděje. S novým domem začala nová krásná životní etapa.

drevostavba-Biskup-zadni-cast-domu

Foto: Martin Zeman

Komentář architektky


Náš ateliér do zakázky vstoupil ve chvíli, kdy investoři měli perfektně ujasněný koncept domu... A pak přišla jedna velmi dramatická chvíle, kdy chtěli stávající koncept smést ze stolu a začít úplně jinak. S tím se v procesu tvorby setkává snad každý architekt. Naštěstí nový nápad nebyl vhodný pro danou parcelu a neodpovídal vlastně ani původním požadavkům. Dostali jsme se tak paradoxně do situace, kdy jsme před investory obhajovali jejich původní návrh...což se nám nakonec podařilo.Z počátku to vypadalo, že budeme řešit pouze stavební část projektu, ale v průběhu prací jsme dostali příležitost ovlivnit také architektonické řešení a vtisknout domu osobitý styl. Pamatuji si první konzultaci v rodině investorů – vyzařovala z nich naprostá pohoda a pozitivní energie... a musím říct, že mě nepřekvapilo, když jsem stejnou atmosféru cítila i v nové domě.

ing-irena-truhlarova-architektka-archcon
Ing. Irena Truhlářová
ARCHCON atelier s.r.o.


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Komentář dodavatele


Krásný dům, jsem moc spokojen a jsem velice rád, že se naše cesty potkali a dokázali jsme společně postavit tento dům. Společně říkám úmyslně, protože investoři výborně spolupracovali při návrhu a přípravě. Stavba probíhala plynule bez zbytečného zdržování, jelikož v ateliéru odvedli pořádný kus práce a vše promysleli. Navíc vlastní doladění interiéru se investorům velice povedlo. Tento dům je krásným příkladem toho, jak je výhodné více pracovat na začátku v přípravě. Krásně si ho užijte!

Ing-Jaroslav-Jiruska-Drevostavby-Biskup
Ing. Jaroslav Jiruška
DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o.

Technické parametry


  • Zastavěná plocha: 186,1 m2 (dům), 34 m2 (parkovací stání)
  • Užitná plocha: 155,8 m2 (dům), 34 m2 (parkovací stání)
  • Spodní stavba: plošné založení na pasech z prostého betonu a ztraceného bednění
  • Stavební systém: lehký dřevěný skelet
  • Fasáda: dřevovláknitá izolace mezi sloupky a v předstěnách
  • Střecha: pultová střecha – dřevovláknitá izolace, v interiéru pohledové krokve, mezi krokvemi sádrovláknité desky; plochá střecha – polystyren, v podhledu dřevovláknitá izolace
  • Střešní krytina: hliníková krytina – falcovaná PREFA, antracit, plochá střecha – fóliová hydroizolace, kačírek
  • Okna: dřevohliník Internorm, trojsklo, zdvižně posuvná okna, velké procento fixního zasklení
  • Podlahová krytina: marmoleum / dlažba
  • Vytápění: elektrické fólie, elektrické rohože
  • Větrání a příprava TUV: kompaktní jednotka NILAN VP18K s aktivní rekuperací a zásobníkem TUV na 180 l
  • Skladba stěny - Směrem dovnitř: difuzně otevřená omítka – 10 mm, dřevovláknitá izolace pod KZS – 80 mm, dřevovláknitá izolace steicoflex / KVH 60 x 160 – 160 mm, OSB – 15 mm, instalační předstěna – 47,5 mm, SDK – 12,5 mm
  • Celková tloušťka stěny: 325 mm
  • Hodnota U: 0,16 W/m2K
  • Realizace: DŘEVOSTAVBY BISKUP s.r.o.

drevostavba-Biskup-pudorys

Vizualizace půdorysů: Dřevostavby Biskup s.r.o., Autor všech fotografií v textu: Martin Zeman

DaS 5-2013

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora


mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato moderní dřevostavba a chystáte se stavět? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop