Typový srubový dům, který si vybrali si už vyrobený nechali přivézt na pozemek

Typový srubový dům, který si vybrali si už vyrobený nechali přivézt na pozemek

Helena Petáková | Čtvrtek, 08. duben 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavbu paní Kateřiny asi málokdo na první pohled nazve srubem. Prosklený dům velkoryse otevřený do okolní krajiny má do klasické představy o stavbě z masivních kulatin hodně daleko. Stěny jsou však poskládané z lepených smrkových trámů, které přes rohové spoje vyčnívají ze stěny ven a splňují tak základní charakteristiku srubové stavby. Nejen vnější vzhled, ale i vkusně a nápaditě vytvořený interiér, za přispění zkušené designérky, vytváří z domu moderní bydlení pro mladou rodinu.

Tenhle pozemek je pro srub ten pravý


Pamatuji si na pocit, když jsme se poprvé zastavili na našem současném pozemku - takový ten pocit, že je člověk doma. Místo mě oslovilo a moc jsem o ně stála. Na změnu územního plánu jsme ale pak čekali tři roky a riskovali jsme, že buď získáme hodně drahou louku, nebo stavební pozemek za docela rozumnou cenu. Překážek byla spousta, ale dopadlo to dobře.

V té době jsme ještě vůbec nevěděli, jaký dům zde chceme postavit. Kromě zděných domů jsme obhlíželi i vzorové montované dřevostavby, jejichž výstavba už začala zaznamenávat boom. Nakonec jsme se přes známé dostali ke katalogu rakouské společnosti ELK, kde jsme objevili tento typový srubový dům.

Zajeli jsme se na něj podívat do Mannheimu, kde mě nadchnul teplem, které vyzařovalo z jeho dřevěných stěn, i stavební technologií. Dokonale splňoval naše představy o prostorném domě pro čtyřčlennou rodinu, s výhledy a spoustou slunečního světla, které bude interiér přirozeně osvětlovat i prohřívat.

srub-pozemek

obr.: Velkorysá, většinou neotevíravá okna přivádějí do obytných místností sluneční světlo a teplo hlavně během dopoledne. Ze západu chrání dům před přehřátím přesahy střechy a také venkovní zastiňovací rolety. Foto: Martin Zeman

srub-zepredu

Foto: Martin Zeman

Po roce jsme se do srubu stěhoval


V červenci 2010 jsme poprvé kopli do země. Nejprve jsme uvažovali o rovné základové desce, ale svažitý terén bychom museli stejně dorovnávat zavážkou, proto jsme z jedné třetiny dům podsklepili a získali tak užitečný prostor pro technické zázemí.

Pak přivezla firma ELK na několika kamiónech už vyrobený dům, na základové desce si montážní dělníci označili jednotlivé stěny písmeny, která odpovídala i složeným balíkům, a jeřábem poskládali místnosti. Šlo to rychle, za pár týdnů byl náš srub pod střechou.

K předání došlo někdy na konci ledna, a protože jsme si od ELKu koupili stavbu ve stavu hotové montáže, další půlrok jsme za pomoci místních řemeslníků dokončovali podlahy s vytápěním, dveře, koupelny, kuchyň... a většinou jsme byli s odváděnou prací velmi spokojeni. První týden v červenci 2011 jsme se už stěhovali.

srub-pohled-na-cely-dum

Foto: Martin Zeman

Hlavně plusy, pár mínusů


Srub obýváme dva roky. Stěny jsou sice z lepených vysušených trámů, přesto si za tu dobu sedly asi o dva centimetry, takže nyní musíme nechat opravit truhlářem dveře v kuchyni a pracovně. Stejně tak na dvou místech pod podkrovními koupelnami, kde je asi více rozvodů, se nám z nezaslepených spár stropu, jakmile dům ještě občas zapracuje, trochu sype písek. To jsou ale spíš úsměvné záležitosti, které se dají lehce napravit.

Dispozičně jsme s domem velmi spokojeni. Změny oproti typovému projektu se týkaly jen horní galerie, kde byl částečně hluchý prostor, proto jsme ji rozšířili asi o metr, aby děti měly dostatek místa pro hraní. Také v kuchyni jsme posunuli okno asi o třicet centimetrů a místo sauny, kterou letos vybudujeme ve sklepě, jsme si nechali postavit spíž.

Náročné však pro nás bylo rozmyslet si ještě před zahájením stavby všechny rozvody a zásuvky. Musíte mít dopředu hotovou představu o kuchyni, koupelnách a dalších místnostech, protože firma ve výrobní hale připraví už předvrtané trámy s instalačními prostupy a dodatečně není šance něco měnit.

Skladba obvodové stěny je sendvič – na venkovní dřevěné hranoly navazuje deset centimetrů minerální izolace, pak je parozábrana a vnitřní obvodový plášť místnosti tvoří palubky ve stejné šířce, jakou mají hranoly. Takto zateplený obvod zvyšuje tepelnou izolaci domu, což se nám projevilo na velmi nízkých nákladech na provoz.

Tepelné čerpadlo vzduch-voda stačí dům vytopit a záložní elektrokotel se nezapne za celou zimu. Platíme jen měsíční zálohy za elektřinu 4 500 Kč a vodné, protože máme také vlastní čističku odpadních vod, takže náklady na celý velký dům se blíží poplatkům, které jsme hradili v našem původním zděném bytě.

Co jsme však špatně zvolili, je venkovní nátěr. Nevím, kde se stala chyba. Měl to být trvanlivý nátěr, který se dobře vsakuje, nám se ale loupe a tak do dvou let musíme srub obrousit a znovu natřít. Při reklamaci si mezi sebou předávali vinu dodavatel barvy s natěrači - pravděpodobně dřevěné stěny nebyly ještě dostatečně suché. Kdyby nám tak uměl někdo poradit, jakou barvu příště zvolit...

srub-jezirko


Pískovec probarvený od bílé do žluté barvy je z místního lomu. Zkrášluje okolí domu ve skalkách i jako obkladový kámen zpevňujících zdí.


srub-rybnicek

Foto: Martin Zeman

Na stejné notě


Do interiéru jsme si vybrali dva odstíny dřeva. Přírodním nátěrem jsme zdůraznili kulaté stropní trámy, kde počítáme s přirozeným žloutnutím dřeva, na stěnách jsme použili jednu vrstvu běleného nátěru. Základní představy o vybavení interiéru jsme také měli - nechtěli jsme do prostoru dávat rustikální nábytek nebo kachlová kamna, jak bývá ve srubovém domě zvykem, ale uvažovali jsme o odlehčujících moderních prvcích.

Jen jsme je neuměli poskládat do jednoho celku a také jsme už byli unavení z předchozí stavby a střídání řemeslníků. Oslovili jsme proto designérku Radku Votavovou a na naši spolupráci nedám dopustit!

Nejprve jsme s ní konzultovali výběr podlahy a dveří, ale padli jsme si tak do noty, že jsme jí dali volnou ruku a ušetřilo nám to spoustu času. Nebyla jsem v jediném obchodě, kde bych vybírala světla nebo nábytek. Brouzdala jsem jen po internetu a své nápady, co by se mi líbilo, jsem předávala designérce.

Radka pak přinesla návrhy s doporučením, co kde sama našla nebo viděla, a já jsem většinou řekla - to je ono! A takhle jsme pokračovali dál, mně to velmi vyhovovalo a myslím si, že se interiér hodně podařil. Opakuje se v něm několik barev, tvarů a materiálů, které spojují dům do jednoho celku, a asi jsme volili správně, protože také rodiče a návštěvy se u nás cítí útulně.

srub-uvodni

Foto: Martin Zeman

srub-se-snezkou-na-dohled-vstup-do-domu

obr.: Červené vchodové dveře jsou součástí typového domu společnosti ELK. Šikovná designérka zopakovala jejich barvu a geometrický kruhový motiv také na několika místech interiéru. Foto: Martin Zeman

Rakouský styl


Dost lidí nás na počátku od dřevostavby zrazovalo, že bude pracovat a sedat si, že není v našich podmínkách dostatečně vyzkoušená. Představte si ale takový prosklený dům ze zdiva – bude to tu působit studeně jako v bance! A do svahu na našem pozemku bychom tak vysoký zděný dům ani postavit nemohli.

Uvědomuji si, že do typické podkrkonošské zástavby tento styl nepatří. Pozemek ale máme na okraji města, kde svou architekturou náš srub tolik neruší. Naopak výhodou pro nás je například jeho třicetistupňová střecha, která vytváří v podkroví dostatečnou výšku k bydlení, takže se nikde nemusíme krčit. V našem dřevěném domě se nám všem bydlí krásně!

srub-interier-obyvaci-pokoj

obr.: Kromě výhledů, které se z domu otevírají na všechny strany, je pro obytné prostory typická kombinace dřeva, skla a kovu. Plovoucí laminátová podlaha, vhodná nad podlahové vytápění, imituje kámen. Vše propojují červené doplňky, obrazy od jednoho autora a bohatá zeleň pokojových rostlin. Foto: Martin Zeman

srub-interier-kuchyn

obr.: Červená světla typu „zákazu vjezdu" nejprve majitelka odmítala. Nakonec si je oblíbila – navazují na vchodové dveře a objevují se na více místech interiéru. Foto: Martin Zeman

srub-interier-kuchyne

obr.: Kuchyňská linka je ve vysokém lesku, protože místnost má nejmenší přístup přirozeného světla. Na míru ji vyrobil podle návrhu majitelů místní truhlář a díky tomu zbyly prostředky i na kamennou desku. Foto: Martin Zeman

srub-interier-loznice

obr.: Manželskou postel designérka nezasadila až do nízké šikminy ložnice, špatně by se na ní spalo. V záhlaví tak vznikla užitečná šatna. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Spodní stavba: betonová základová deska, z 1/3 podsklepená
  • Stavební systém: srubová konstrukce, lepené čtyřhranné smrkové trámy s drážkou a perem, 180 mm / 190 mm
  • Krov: dřevěný - smrk
  • Střešní krytina: betonová taška Bramac, Tegalit
  • Vstupní dveře: dřevěné
  • Okna: dřevěná okna s hliníkovým opláštěním
  • Zasklení: izolační trojsklo
  • Podlahy: dlažba, laminátová plovoucí podlaha
  • Topení: tepelné čerpadlo, podlahové topení, podlahové konvektory; krbová vložka
  • Pozemek: 7500 m2
  • Zastavěná plocha: 150 m2
  • Celková užitná plocha: 221 m2 (1.NP 127 m2, 2.NP 94 m2)
  • Realizace: ELK s.r.o., www.elk.cz

srub-pudorys

SaR 4-2013
Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop