Časopis DŘEVO&stavby 3/2015
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 3/2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
POJĎTE DÁL: <small>Dva domy v jednom </small>

POJĎTE DÁL: Dva domy v jednom

Lucie Němcová | Čtvrtek, 24. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Dřevostavby nepatří pouze na venkov. Jsou naprosto plnohodnotným systémem výstavby městských domů a nabízí řadu výhod, kterými může jiné způsoby dokonce předčit – ať je to tloušťka obvodových stěn nebo rychlost výstavby. Vydáme se nyní na návštěvu do Prahy, kde je v husté zástavbě skryt sympatický dvojdům pro rodiny dvou bratrů…

 

Praha je pro nás s veškerou dostupnou infrastrukturou ideálním místem k životu. Na pozemku, kde dnes stojí nová dřevostavba, býval zděný rodinný dům, kam se vešla celá naše rozvětvená rodina. Po smrti manželovy maminky jsme však začali uvažovat o změně a jako nejlepší řešení se ukázalo dům zbourat a postavit na jeho místě nový objekt dvojdomu. Čekala nás však zdlouhavá cesta, plná různých průtahů a byrokracie, což celý proces o řadu měsíců protáhlo. Na parcelu uprostřed původní zástavby se totiž vázala spousta regulativů a my přišli s návrhem zcela atypickým. Schválení projektu tedy nakonec vyžádalo šest výjimek týkajících se hranice pozemku, jeho dělení, zastavěné plochy, připojení komunikace, garáže a podobně.

Malý pozemek, velké plány

vchodNaše představy o novém bydlení byly jednoduché – příjemné místo pro život rodiny s dětmi. Protože jsme květináři, důraz byl na přítomnost rostlin a zahradu. Chtěli jsme i přes malý pozemek maximalizovat její plochu. Dřevostavba pro nás znamenala úsporu podlahové plochy díky menší tloušťce stěn, lepší tepelně technické vlastnosti, rychlejší realizaci a hlavně teplejší a domáčtější prostředí, které má blízko k přírodě, na rozdíl od tradičních cihlových domů. V porovnání s předchozími zkušenostmi s bydlením ve zděném domě je komfort naprosto o něčem jiném.

Obývací část je orientovaná na jih a navazuje přímo na terasu. Venku trávíme většinu roku a dveře i okna zůstávají málokdy zavřená. Přepážka mezi terasami krásně zajišťuje soukromí, zanedlouho přibude také plot oddělující jednotlivé zahrady. Parcela není velká, ale když jsme objednávali trávník a zadávali číslo 120 metrů čtverečních jen pro naši část zahrady, uvědomili jsme si, že to není vůbec špatné a celý projekt dopadl nad naše očekávání.

Efektivně, jednoduše a úsporně

Řešení domu se v průběhu realizace ještě měnilo ve prospěch zjednodušení a následných časových a finančních úspor. Zavrhli jsme rekuperaci, která ve mně vzbuzovala dojem, že nebudu moci větrat, namísto vytápění vzduchem je zde pouze podlahové elektrické ve spodním patře, krb s rozvody pro ohřátý vzduch do horního patra a infra panely v místnostech druhého podlaží. Výpočtová hodnota spotřeby za elektřinu je 2500 Kč měsíčně, skutečné výsledky uvidíme na podzim, kdy přijde vyúčtování. Zatím máme zjištěno, že nás dřevo přes zimu vycházelo přibližně na 500 korun měsíčně. Na večer postačila tři čtyři polínka a o teplo i atmosféru bylo postaráno.

010203

 

Dům je nízkoenergetický s difuzně otevřenou skladbou stěny, která neuzavírá a propouští páry z interiéru. Objekt je také připraven na zapojení solárních kolektorů pro ohřev teplé vody, na které bychom rádi získali dotaci. Společná stěna pak snižuje ztráty domu. Oba domy jsou jinak úplně odděleny. Jde o dva samostatné požární úseky a mezi oběma obvodovými stěnami je dostatek izolace, takže akustika funguje na jedničku. Dispozice jednotlivých domů se pak v některých detailech liší, každý z nás měl přece jen trošku jiné požadavky. Zvenku je však dům řešen jednotně, aby působil celistvě a nenarušoval kompaktnost místní zástavby.

Síla je v detailech

Dali jsme si záležet s výběrem zařízení, které je složeno převážně z originálních kousků vyrobených na míru, často českého původu, nebo získaných v bazarech. Jídelní stůl má například desku z teakové podlahy, obklady v koupelně a kuchyni jsou původem ze Španělska, nadšeni jsme také ze sedací soupravy na míru s velkými úložnými prostory a malou knihovnou.

070506

 

Po strastiplné cestě se tedy nemůžeme nabažit téměř hotového bydlení a užíváme si jej plnými doušky. Neustále nás mile překvapuje, jak celý koncept a řada detailů skvěle fungují. Od promyšlených úložných prostor, přes šikovně řešené zábradlí v horním patře, které funguje jako truhlík pro rostliny a knihovna v jednom, po praktické automatické žaluzie a pergolu. Právě tyto zdánlivé drobnosti povyšují bydlení na úplně jinou úroveň.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop