Časopis DŘEVO&stavby 5/2013
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 5/2013
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Doma je doma

Doma je doma

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 18. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Po několikaletém pobytu v Anglii se Michaela s rodinou domů moc těšila. V malém bytě na okraji Prahy jim ale po návratu začalo být těsno a sen o vlastním rodinném domě tak nabral konkrétní rysy. O tom, jakou technologií bude postaven, se v rodině nediskutovalo – vždyť manželův strýc je předsedou představenstva v jedné z nejstarších ryze českých firem na trhu s montovanými nízkoenergetickými a pasivními dřevostavbami u nás.

 

Já i manžel pocházíme ze zděných rodinných domů. Před naším odjezdem do zahraničí jsme bydleli v bytě 2+kk, opět ve zděném domě v Radotíně. Byla tam krásná příroda a v danou chvíli to pro nás bylo ideální bydlení. Když manžel dostal nabídku práce v Anglii, příliš jsme neváhali. Odjeli jsme s tehdy tříměsíčním synem a v průběhu pěti let jsme si vyzkoušeli celkem tři cihlové domečky. Domů jsme se vrátili se dvěma dětmi a na to náš původní byt už nestačil. I když jsou domy v Anglii opravdu minimální, po bydlení se zahrádkou se mi stýskalo. Vždycky jsem věděla, že bych děti ráda vychovávala spíš na menším městě, kde bych se nemusela bát je vypustit samotné. Rozjeli jsme tedy hon na vhodnou stavební parcelu a za rok a půl od návratu jsme se stěhovali.

Dřevostavba VS domy 01

 

Malebné vesnické prostředí vyhrálo

Krajina kolem Radotína a obecně v údolí Berounky je úžasná, první pátrání proto začalo právě tady. Volných pozemků je v této lokalitě už ale celkem málo a ty hezké jsou samozřejmě náležitě drahé, takže jsme nakonec museli okruh rozšířit. Na pozemek jihovýchodně od Prahy, v malé vesnici poblíž střediskové obce, se mi upřímně ani nechtělo jet podívat. Když jsme ale s manželem přece jen sedli do auta a vyrazili na obhlídku, zamilovali jsme si to tady okamžitě. I když mi to zpočátku přišlo od Prahy daleko, teď už to tak vůbec nevnímám. Za 40 minut jsem v práci a to je myslím na Prahu dobrý čas. Funguje tu i místní komunita, takže tu máme bazén a rodinné centrum a ve městě kousek odtud pak výběr restaurací i kulturního vyžití. Původně chatová oblast se rozrůstá, přibývá tu rodinných domů a v okolí je tak dost mladých rodin. Naši kluci tu mají skvělou dětskou partu, se kterou se mohou prohánět po okolí.

Dům jako stavebnice

O technologii výstavby jsme nepřemýšleli. Manželův strýc vede společnost VS DOMY, která realizuje nízkoenergetické a pasivní montované stavby, a o výhodách dřevostaveb nás tak přesvědčuje už roky. Věděli jsme, že chceme dům energeticky úsporný a že chceme bydlet co nejdříve – a právě tyto dva nejdůležitější požadavky dřevostavby splňují nejlépe ze všech. Dodavatelská firma pak byla samozřejmě jasná volba, které po roce a půl bydlení rozhodně nelitujeme.

Dřevostavba VS domy 02

 

Procházeli jsme katalogy s typovými domy, nakonec jsme ale museli zapojit více vlastní invence. Pozemek je totiž trochu nešikovně přístupný z jihu, dům se proto musel zasunout co nejdál od vstupu, aby ustoupil zahradě, a vnitřní dispozice musela počítat s hlavním vstupem právě z této světové strany. Takových domů v katalogu moc nenajdete. Projektanti firmy VS DOMY ale vyslechli naše představy a požadavky a připravili pro nás dům, ve kterém se nám žije moc hezky. Projekt se začal řešit na podzim, pak se předvyrobily panely a v květnu firma začala na hotové základové desce stavět dům. Za měsíc jsme se mohli stěhovat.

Výstavba proběhla bez problémů

Celý proces výstavby našeho domu tak proběhl v takové rychlosti, že jsme pomalu nestačili ani vybírat zařízení. Všechno jsme si nechali dodat přes realizační firmu, abychom to měli snazší a také abychom sjednotili záruční doby a zjednodušili případné reklamace. Než se začalo vyrábět a stavět, museli jsme tak vybrat okna, dveře, kliky, dlažby a podobně. Jediné, co jsme si zajistili sami, byla základová deska. Stěhování pak paradoxně opozdila plynová přípojka, kterou za tak krátkou dobu nestihli dokončit. V průběhu výstavby jsme se nesetkali s žádnými problémy, jedinou vadou na kráse bylo obložení koupelny, které objednaný obkladač úplně zkazil. Firma se ale zachovala čestně, najala někoho jiného, obklady nechala strhnout a udělat znovu. Pak jsme byli s výsledkem naprosto spokojení. Čas od času se nám tu vyskytne nějaký drobnější problém, což je vcelku běžné v každé novostavbě, VS DOMY ale vše včas zařídí a vyřeší.

Dřevostavba VS domy 03

Dřevostavba je teplejší a útulnější

Bydlí se nám tady krásně. Oproti zděnému domu je tu takové teplejší a útulnější prostředí. V domě rodičů je v zimě vlhké chladno a průvan, neustále musíte hlídat, zda jsou zavřené všechny dveře a pokud odjedete na víkend, vracíte se do vymrzlého domu. Tady stačí i v těch největších mrazech na chvilku zatopit a v celém domě je příjemně. V zimě se tu tak spíš cítím jako v bytě než v rodinném domě. Díky předokenním žaluziím tu ani v létě není příliš velké teplo, pokud se nechají zatažené celý den, je tu i ve velkých vedrech chládek. V obývacím pokoji máme krbová kamna, která za chvíli vyhřejí celé spodní patro. Původně jsme si vybrali jiná, jako správní laici podle vzhledu, realizační firma nás ale upozornila, že mají pro náš dům příliš velký výkon a bylo by tu s nimi nesnesitelné vedro. Měli jsme pak tím minimálním výkonem hodně omezený výběr. Jiný rozdíl oproti zděnému domu necítím, jak máme klasicky omítanou fasádu a v interiéru sádrokarton, mnoho návštěv ani nepozná, že právě vešly do dřevostavby.

Foto Martin Zeman

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop