Na břehu rybníka v Jižních Čechách si postavili víkendovou dřevostavbu

Na břehu rybníka v Jižních Čechách si postavili víkendovou dřevostavbu

Dagmar Šimonová | Neděle, 29. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Hanka s Miroslavem si jižní Čechy oblíbili natolik, že si na břehu jednoho z rybníků na Třeboňsku postavili menší dům. Od Prahy, kde bydlí na stálo, je to sice kus cesty, oba ale rádi takovou daň platí. Milují cyklovýlety po blízkém i vzdálenějším okolí a rádi si do svého víkendového domu zvou přátele. A protože mají úspornou dřevostavbu, místo štípání dřeva a nekonečné údržby mohou nerušeně relaxovat.

Do zdejšího kraje jsme se poprvé podívali s naším pražským sousedem. Trefili jsme se do krásného období roku, zrovna rostly houby a zdejší krajina nám přišla perfektní pro cyklistické výlety, které rádi podnikáme. Není proto divu, že jsme si to tady zamilovali.

Koupili jsme si maringotku, do které jsme jezdili na víkendy, později menší chatu a nakonec nám jeden z místních usedlíků nabídl pozemek přímo na břehu jednoho z místních rybníků. Řekli jsme si proč ne a začali přemýšlet, co bychom měli na takovém krásném místě vybudovat. Jednoznačně jsme oba byli pro dřevostavbu s dřevěným obkladem na fasádě, protože jsme se shodli, že takový dům by se sem hodil. Nejsnazší tedy bylo vyrazit na veletrh Dřevostavby v Holešovicích a podívat se, jaké máme vlastně možnosti.

Návštěva veletrhu rozhodla

Když jsme vešli do výstavní haly a uviděli dům Futura Freestyle od ateliéru Prodesi | Domesi ve skutečné velikosti, byli jsme oba nadšeni. Líbila se nám velikost, styl i způsob založení se vzduchovým polštářem pod přízemím. Tak trochu jsme se báli, aby se rybník při velkých deštích nerozlil a řešení postavit dům „na nožičky“ nám přišlo ideální.

Obava byla mimochodem lichá, protože soustava třeboňských rybníků funguje a kromě komárů, kteří se po letošních povodních přemnožili, jsme o velké vodě vůbec nevěděli. Myslím, že vystavení domu na veletrhu byl hodně chytrý tah, protože díky tomu jsme o žádné jiné dřevostavbě ani neuvažovali a nezdržovali jsme se návštěvou jiných vzorových domů.

Hodně důležitý byl samozřejmě i přístup celé firmy a pana architekta Horáka, se kterým jsme hned ten první den mluvili. Ujal se nás, odpovídal na všechny otázky a plně se nám věnoval – kéž by to tak fungovalo všude! Podepsali jsme smlouvu a pak šlo všechno ráz na ráz. I když to tenkrát opravdu probíhalo rychleji, než jsem čekala, s odstupem času mohu říct jen to, že to bylo dobré rozhodnutí.

dum-na-brehu-rybnika-terasa

obr.: Víkendový dům měl sloužit především k relaxaci – a tak se také stalo. Majitelé si v něm dosyta užívají svých koníčků, jako jsou cyklistické výlety, hudba nebo chov holubů. Foto: Martin Zeman

Stavební dozor si nás našel sám

V únoru jsme tedy na výstavě vybrali dům, do dubna probíhaly úpravy projektu a jeho schvalování, pak se vybetonovaly patky, a když beton uzrál, začalo se stavět. Celý dům byl hotový za čtyři měsíce a na podzim téhož roku jsme sem tak mohli začít jezdit a zařizovat interiér a doladit terénní úpravy.

Myslím si, že nejsme příliš nároční klienti, kromě nějakých změn v typovém projektu jsme nechali Domesi celkem volnou ruku. Přesto jsme se rozhodli pro vlastní stavební dozor, i když zřejmě méně tradiční cestou než většina klasických stavebníků. A nelitujeme. Pro laika, který nemá se stavařinou žádné zkušenosti, je to přínos.

Na jedné oslavě narozenin jsme se poznali s architektem Janem Špačkem z Českých Budějovic. Když se dozvěděl, odkud jsme, zeptal se, zda nevíme, komu tenhle dům patří. Jezdil kolem na kole a pozoroval, jak roste. Prozradili jsme mu, že je náš a slovo dalo slovo a on se přijel jednoho dne podívat přímo na stavbu. Měl naši plnou důvěru, a proto jsme mu také dali volnou ruku.

Důkladně prošel celý dům od základů až po střechu a našel pár drobností, které následně realizační firma opravila. Ačkoli na stavbě „hartusil“, v soukromí nás uklidnil, že stavba probíhá tak, jak má a ať se ničeho nebojíme.

dum-na-brehu-rybnika-plot-u-domu

obr.: Víkendový dům měl sloužit především k relaxaci – a tak se také stalo. Majitelé si v něm dosyta užívají svých koníčků, jako jsou cyklistické výlety, hudba nebo chov holubů. Foto: Martin Zeman

Drobné změny v projektu domu prospěly

Projekt Futura Freestyle je klasický typový projekt připravený k úpravám podle potřeb stavebníků. Nechali jsme k domu vybudovat terasu, ze které se dá vystoupit přímo na zahradu, v patře jsme nainstalovali malou infrasaunu a přidali jsme komín a kamna na dřevo. Elektrické přímotopy, které byly v základu, jsme si sice nechali namontovat, ovšem za dva roky provozu jsme je ještě ani jednou nepustili.

Původně dřevěnou fasádu jsme nakonec kvůli místnímu stavebnímu úřadu museli změnit na omítanou a zpětně musím přiznat, že s takovým rozhodnutím nemohu než souhlasit. Dům tak mnohem lépe zapadl mezi místní stavení. Podcenili jsme podlahovou krytinu v přízemí, která je dost namáhaná a abychom ušetřili, volili jsme měkké jehličnaté dřevo. Dnes vím, že bych si raději připlatila.

dum-na-brehu-rybnika-profil.domu

obr.: Původně dřevěnou fasádu museli majitelé kvůli stavebnímu úřadu změnit na omítanou. Teď se jim líbí mnohem více, protože díky ní dům skutečně lépe zapadl mezi místní stavení. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-hlavni-mistnost

obr.: Kuchyňská linka měla být původně na míru. Napjatý rozpočet si ale nakonec vyžádal skromnější řešení. Kuchyni se všemi spotřebiči nakoupila Hanka v bazaru za velmi rozumnou cenu a dodnes nelituje. Nejen, že bezchybně plní svojí funkci, ale hodí se k domu i stylově. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-obyvak-krbova-kamna

obr.: Firma nabízela majitelům i možnost vlastních schodů, jim se ale ocelové schodiště zamlouvalo. Technicistní prvek se k modernímu domu prostě hodí. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-predek-domu

obr.: Chodníček, který se po pozemku vine, je dílem místního řemeslníka z kamene z lomu nedaleko. práci místních lidí so ostatně nemohli Mirek s Hankou vynachválit. Ať už při stavbě vlastního domu nebo při dodělávkách. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-zahradni-domek

obr.: K domu přibyl ještě malý zahradní domek, který slouží k uskladnění zahradního náčiní a jiných věci. Foto: Martin Zeman

Vylepšovalo se i po dokončení stavby

Protože prostor v přízemí se hodně přehříval, instalovali jsme ve spolupráci s architektem Pavlem Horákem markýzu na ocelové konstrukci. Když se v létě roztáhne a udělá se v domě ten správný průvan, je tu krásně i v těch nejteplejších dnech. Když odjíždíme, nechávám už v horním patře otevřenou ventilaci, aby se mohl dům přes noc trochu vychladit. A pomáhá to.

Dodatečně jsme také dodělávali dva solární panely, které zajišťují neustálé temperování v zimě a dostatek, mnohdy nadbytek, teplé vody. Vyhřívají podlahu v dolní koupelně a jeden žebříkový radiátor v patře. Díky nim můžeme bez problémů nechat zapnutou vodu i v zimě a nikdy nezamrzne.

V kombinaci s pasivními solárními zisky z velkých oken se tady tak nikdy nestane, že by teplota uvnitř klesla na nulu. A to i když jsou dlouhé a vytrvalé mrazy a my tady nejsme.

dum-na-brehu-rybnika-dum-s-oplocenim

obr.: Dodatečně namontované solární panely zajišťují neustálé temperování v zimě a dostatek teplé vody. Díky nim se v domě nikdy nestane, aby teplota uvnitř klesla na nulu. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-pokoj-v-patre

obr.: Ložnice v patře často využívají hoste, kteří do klidného jihočeského kraje jezdí nabrat síly a odpočinout si. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-pohled-na-dum-zepredu

obr.: Na moderní dům si nakonec zvykli i místní obyvatelé. Přestože je zpočátku dráždil, teď už na něj majitelé slyší jen samou chválu. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-loznice

obr.: Ložnice je zařízena naprosto jednoduše ve stylu víkendového přespání. Foto: Martin Zeman

dum-na-brehu-rybnika-pracovna

obr.: Pracovnu využívá především Miroslav. Je to jeho koutek, kam si může zalézt a věnovat se svým koníčkům. Foto: Martin Zeman

Západy slunce se nikdy neomrzí

Jsme pořád nadmíru spokojeni. Časem se sem plánujeme přestěhovat na stálo. V Praze bydlíme už 30 let a líbí se nám tam, jsme na dobrém místě, blízko tramvaje, kousek od práce, máme výborné sousedy, tady je zase úžasná volnost. Doprava do Prahy se zlepšuje, nedávno zase zprovoznili novou část dálnice.

A vesnice s mladým starostou funguje, pořádají se tady bály, v nedalekém městečku je divadlo i kino, taky občas zajedeme do Třeboně. Vlastně tu žijeme víc kulturně než v Praze. Myslím si, že i místní už si na náš dům zvykli. Zpočátku je trochu dráždil, ale teď na něj slyšíme jen samou chválu.

Úžasný je výhled z velkého okna ve štítě, kam vidíte z druhého patra. Západy slunce jsou tu jako malované. Jedním z našich přání byl bezúdržbový dům, kde nebudeme muset trávit víkendy natíráním a úklidem a to se myslím povedlo na výbornou. Dva roky sem zatím jezdíme jen relaxovat, a že takový odpočinek opravdu stojí za to!

dum-na-brehu-rybnika-pohled-z-louky

Komentář architekta

Spolupráce s tímto investorem měla od počátku příjemnou dynamiku. To dokládá i fakt, že stavba byla předána na konci stejného roku, ve kterém měla na veletrhu Dřevostavby premiéru naše "Freestylka". Byla to tedy zároveň jedna z prvních realizací tohoto domu. Klienti od počátku věděli, co chtějí, a měli připravený nádherný pozemek v jedinečné krajině, kde byla radost stavbu připravovat i stavět.

Přestože většina domů tohoto typu slouží k trvalému bydlení, a tak byly i navrhovány, jak je vidět, může dům bez problému sloužit i jako víkendové bydlení. Mile nás překvapil přístup při zařizování domu. Například zvolená tradiční kachlová kamna se skvěle hodí do moderního interiéru a příjemně ladí k převládajícímu dřevu.

Děkujeme investorům za konstruktivní a vstřícný přístup po celou dobu spolupráce a přejeme co nejvíce volného času stráveného v jejich domě!

ing-arch-pavel-horak-prodesi
Ing. arch. Pavel Horák
Prodesi | Domesi, s.r.o.

dum-na-brehu-rybnika-okno-ve-stitu

obr.: Z velkého okna ve štítě je nádherný výhled na rybník. jediné, co Hanku děsí, je případné mytí. Zatím to nebylo potřeba, ale časem budou muset majitelé vymyslet jak na to. Foto: Martin Zeman

Komentář majitelů

Už dva roky trávíme většinu volného času v našem domě na jihu Čech. Při každém pobytu se vždy ujišťujeme, jak dobře jsme se rozhodli, že jsme postavili dřevostavbu od firmy Prodesi|Domesi. Za obrovskou devizu považujeme hlavně rychlost a výbornou realizaci stavby, dále pak dostatek světla a tepla v našem domě. Nesmíme také zapomenout na nízké spotřeby energií, které nás velmi překvapily. Jsme opravdu velice spokojeni.

dum-na-brehu-rybnika-majitele
Hanka s Miroslavem
majitelé dřevostavby

dum-na-brehu-rybnika-pamatnik

Komentář redaktorky

Opustit ruch velkoměsta a zavítat do klidného koutu jižních Čech byla vítaná změna. Na okraji malé vesnice, přímo na břehu rybníka, vypadala Futura Freestyle klidně a usmířeně, jako by tady stála už dlouhá léta. Majitelům se podařilo vykouzlit příjemnou a přátelskou atmosféru, kterou často vyhledávají i jejich rodinní přátele – s jedněmi, kteří se zrovna loučili po delší návštěvě, jsme se také potkali.

Je radost vidět, jak se spojí genius loci, dobrý projekt a energičtí majitelé a vznikne tak stavba, která dělá radost všem okolo. Nelze než jim popřát, aby dům využívali dlouho a se stejným nadšením jako doposud a realizační a architektonické firmě víc takových klientů, kteří mají jasno v tom, co od života chtějí.

Dagmar Šimonová


Technické parametry

  • Velikost pozemku: 960 m2
  • Zastavěná plocha: 92,35 m2
  • Terasa: 26,7 m2
  • Užitná plocha: 115,4 m2
  • Spodní stavba: betonové patky a žárově zinkované sloupky
  • Stavební systém: systém Novatop, CLT panely (křížem lepené dřevo)
  • Tepelné izolace: minerální izolace Orsil Orsik
  • Fasáda: kontaktní zateplovací systém s omítkou
  • Střecha: příčné rámy a žebrované elementy s podhledem z biodesky
  • Střešní krytina: betonová taška (Bramac Tegalit)
  • Okna: plastová s probarvením RAL
  • Zasklení: dvojsklo
  • Podlahová krytina: 1NP – lakovaná biodeska, keramická dlažba; 2NP – laminát + keramická dlažba
  • Vytápění: elektrické přímotopy, kamna na dřevo, solární panely
  • Skladba stěny směrem z interiéru: 84 mm CLT pohledový panel, 180 mm minerální izolace, stěrková omítka
  • Celková tloušťka stěny: 275 mm
  • Hodnota U: Stěna 0,24 W/m2K; střecha 0,20 W/m2K
  • Projekt a realizace: Prodesi | Domesi, s.r.o.

dum-na-brehu-rybnika-pudorys-1NP

dum-na-brehu-rybnika-pudorys-2NP


mail-ico-poptavka

Je vaším snem podobná víkendová dřevostavba? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Architektonický ateliér a realizační společnost Prodesi | Domesi specializující se výhradně na dřevostavby. Provede vás celým procesem stavby od první skici přes projektovou přípravu, až po předání klíčů od dokončené stavby. Mimo individuálních projektů nabízí také typové domy. Společnost funguje na trhu od roku 2002 a má na svém kontě více než stovku realizovaných dřevostaveb.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

Foto: Martin Zeman
Redakčně upraveno pro web

DaS 4-2013
Vaše komentáře (3)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop