Originální dřevostavba u rybníka je postavena z vrstveného dřeva

Originální dřevostavba u rybníka je postavena z vrstveného dřeva

Michal Babor | Čtvrtek, 12. srpen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Tato dřevostavba je první stavbou v Česku, která byla postavena z vrstveného dřeva.

Oba pocházíme z venkova – manžel od Strakonic, já ze severu Čech. Dětství jsem prožila s rodiči ve starém dřevěném doku, ale vůbec mě nenapadlo, že by moderní dřevostavba mohla mít jiné vlastnosti, a tak jsem samozřejmě v době, kdy jsme se chtěli z vinohradského bytu odstěhovat do nového domku, uvažovala o domě zděném. Ale nakonec bylo všechno jinak...

Splněný sen o pozemku


Asi před deseti lety jsem tady, v podbrdském městečku kousek za Prahou, byla na divadelním představení. Vzpomínám si, že jsem měla čas i na návštěvu okolí a moc se mi tady líbilo. Ale na každodenní dojíždění do zaměstnání v Praze mi to přece jen připadalo daleko.

A tak padla volba na pozemek na předměstí hlavního města, proběhla i koupě přes realitní kancelář, výběr domu, žádost o stavební povolení... V té době jsem pracovala u firmy Dřevostavby Biskup, která právě plánovala stavbu vzorového domu a dala mi na starost vyhledat stavební pozemek právě v Mníšku pod Brdy.

Jeden pozemek, který připadal v úvahu a byl přímo u rybníka, jsem si okamžitě zamilovala. Když jsme se na něj jeli druhý den podívat s rodinou, padlo rozhodnutí pozemek u Prahy prodat a koupit tenhle.

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-bazen

obr.: Všechny obytné místnosti jsou orientovány k jihu a velká okna jim zajišťují zdroj tepla od podzimu do jara. Foto: Martin Zeman

Vítězství dřeva nad cihlami


Logicky pak následovaly i úvahy o dřevostavbě. Původní projekt od architekta spolupracujícího s firmou Dřevostavby Biskup jsme do jisté míry upravili podle našich představ – měnily se dispozice, okna, tvar střechy. Na finální projekt jsem si nechala vypracovat dvojí kalkulaci – pro stavbu z cihel a ze dřeva v nízkoenergetickém standardu.

Překvapilo mě, že výsledné částky se nijak dramaticky nelišily. Firma pana Biskupa tehdy se systémem velkoplošných panelů z vrstveného dřeva Novatop právě začínala pracovat a navíc jsem díky svému zaměstnání dobře poznala precizní kvalitu práce ve firmě, což určitě k finálnímu rozhodnutí přispělo. Dřevo zvítězilo a náš dům se stal první realizací, které firma Dřevostavby Biskup z tohoto materiálu postavila.

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-bocni-strana-domu

obr.: Zajímavá kombinace vertikálních a horizontálních oken ve fasádě. Foto: Martin Zeman

Když detail rozhoduje


Náš pozemek je vlastně prolukou mezi starší zástavbou, mírně se svažuje k jihu a na jeho jižní okraj navazuje velký rybník. Stával tady starý domek, ale byl v hodně špatném stavu a jeho demolice byla jediným rozumným řešením. Podle projektu se zhotovily jednotlivé panely, z nichž se dům pomocí jeřábu poskládal. Mezitím se mohl upravovat terén.

Dům byl vymyšlen tak, že bude vycházet z tvaru pozemku a co nejvíce se mu přizpůsobí. Vznikla tak vlastně čtyři podlaží – na úrovni vstupu do domu se nachází koupelna a pokoj starší dcery, která už s námi nebydlí, ale má kam jezdit na víkendy a zároveň slouží i jako pokoj pro hosty, obytná část je o podlaží níže, naopak po schodech nahoru se dostaneme do ložnice, dětského pokoje a pracovny a úplně nejvýš je malý odpočívací koutek.

Ten tu původně vůbec neměl být, v předsíni měly být trámy a nad nimi jen otevřený prostor. V průběhu stavby jsme se rozhodli, že ten maličký prostor využijeme na patro na spaní, kdyby přijelo víc hostů, a nechali jsme k němu udělat rovnou i stejné schody jako dole.

Vypadá to, že celý den jen běháme po schodech, ale vůbec nám taková dispozice nevadí. Naopak – díky otevřenému schodišti jsme všichni stále pohromadě a přitom každý může být o samotě, pokud zrovna potřebuje.

Hrubá stavba domu trvala jen několik dní, dokončovací práce a zejména zařizování interiéru se ale protáhly na spoustu měsíců – přiznávám, že i proto, že jsem detailistka. Nemám úplně vyhraněný styl, v zařizování jsem šla pocitově a snažila jsem se ladit maličkosti a to mi dalo asi nejvíc práce.

To ale zná asi každý, kdo někdy zařizoval vlastní bydlení – vybrat nábytek, osvětlení nebo třeba dvířka kuchyňské linky je často obtížnější než se rozhodnout pro konkrétní typ domu.

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-interier-chodba

Foto: Martin Zeman

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-ulozny-prostor

obr.: Komunikačním jádrem domu je schodiště spojující všechna čtyři podlaží. Pod jeho nejnižším ramenem se našlo místo pro úložné skříně, které občas využívají i kočky jako skrýš. Foto: Martin Zeman

Topí se, jen když hodně mrzne


Samozřejmě že naší snahou bylo postavit dům s co nejúspornějším provozem. V průběhu projektování sice výpočty neodpovídaly tomu, že by dům měl být pasivní, ale po roční zkušenosti s bydlením můžu říci, že funkčně pasivnímu domu odpovídá. Teď, když teploty začaly v noci klesat pod nulu, už se v okolních domech kouří z komínů, nám ale bohatě stačí teplo, které do domu proudí přes den díky slunci.

Také v zimě získáváme hodně tepla okny, protože všechny obytné místnosti kromě pokoje pro hosty jsou orientovány v přízemí i v patře k jihu. Teplo pak po domě rozvádí větrací jednotka s rekuperací, v obývacím pokoji máme ještě krbovou vložku, záložním a doplňkovým zdrojem jsou přímotopy.

Přesné údaje sice nemáme, ale první zima, kterou jsme v novém domě prožili, předčila naše očekávání: protože ještě nebyla ještě dokončena vzduchotechnika, vystačili s krbovou vložkou a jedním přímotopem o výkonu 750 W.

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-terasa

obr.: Z terasy je přes korunu břízy výhled na stavbu místního zámku. V zimě je výhled ještě dokonalejší. Foto: Martin Zeman

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-kamna

obr.: Krbová vložka s minimálním výkonem je většinou hlavním zdrojem tepla, když je třeba za větší zimy přitopit. Foto: Martin Zeman

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-interier-terasa-u-loznice

obr.: Ložnice je podobně jako dětský pokoj spojena s balkonem. Foto: Martin Zeman

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-interier-loznice

obr.: Odvážné barvy nezapřou mládí – dětský pokoj. Foto: Martin Zeman

Dřevo nemusí být všude


Ačkoliv velkoformátové dřevěné panely umožňují ponechat v interiéru plochy v pohledové kvalitě, my jsme se rozhodli opláštit je sádrovláknitými deskami Fermacell. Podle mě by dřevo hodně určovalo styl interiéru a těžko by se vybíral nábytek, který by s ním nějakým způsobem ladil nebo naopak kontrastoval.

Dřevu v interiéru jsme proto dali přednost jako materiálu pro nábytek, schodiště nebo podlahy v pokojích. Podlaha v obytné části, kde je dnes dlažba, měla být původně stěrkovaná bez klasické krytiny, ale ukázalo se, že stěrka je sice velmi módní a pohledově příjemná, ale je citlivá na povrchové poškození – a to byl s naším hyperaktivním psem a nově také dvěma kočkami asi problém.

Také jsem si nedokázala moc představit, že bych se při pobíhání mezi kuchyní, zahradou a terasou musela vždycky zouvat jen proto, abych nepoškrábala podlahu. Podařilo se mi narazit na velmi šikovné truhláře a i když mají sídlo až na střední Moravě, nakonec jsem jim svěřila výrobu veškerého nábytku.

Ten se kuriózně přizpůsoboval poctivému dřevěnému jídelnímu stolu, který jsme si koupili ještě před nastěhováním. Od jeho dezénu se odvíjel vzhled dvířek kuchyňské linky, obývacího pokoje i povrchová úprava pohledových stropních trámů. Ačkoliv to nebylo vždy jednoduché, nakonec vytvářejí všechny dřevěné prvky zdání, jako by byly z jedné série a to jsem si přála.

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-obytny-prostor

obr.: Základním zařizovacím předmětem byl překvapivě jídelní stůl. Foto: Martin Zeman

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-vstup-na-terasu

obr.: Svou historii mají také svítidla v jídelně a nad sedací soupravou – skleněná „stínítka“ vlastně nestíní, svou impozantní velikostí se hrdě hlásí ke svému původnímu účelu, kterým mělo být osvětlení haly. Foto: Martin Zeman

drevostavba-z-vrtsveneho-dreva-interier-koupelna

obr.: Koupelnám dominuje univerzální bílá barva. Podobně jako v zádveří jsou jednoduché bílé dlaždice ozvláštněny originálními kresbami. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele


Stavba domu pro "originálního" klienta je vždy náročnější, ale je to i zážitek. Protože podle mne má klient dostat to nejlepší řešení, které je možné při respektování jeho přání. S Ivanou a jejím manželem jsme si rozuměli. Po předchozí velice kladné zkušenosti se stavbami z vrstveného dřeva jsme byli velice rádi, že Kovářovi souhlasili s použitím masivních dřevěných panelů. Jako vždy jsme kladli maximální důraz na přípravu ve fázi projektu, která se vždy kladně projeví při vlastní stavbě. V tomto případě montáž probíhala v zimních měsících a bez komplikací. Přestože Ivana si chtěla instalace a dokončovací práce řídit sama, snažili jsme se být její oporou při konzultacích a kontrole prováděných prací.

Jaroslav-Jiruška-Dřevostavby-Biskup
Jaroslav Jiruška
Dřevostavby Biskup s.r.o.

Technické parametry


  • Realizace: Dřevostavby Biskup s.r.o.
  • Velikost pozemku: 820 m2
  • Zastavěná plocha: 128,4 m2
  • Užitná plocha: 159,91 m2
  • Spodní stavba: základová deska ve dvou úrovních, nepodsklepeno
  • Stavební systém: panely z masivního dřeva Novatop
  • Tepelná izolace: dřevovláknité desky
  • Fasáda: silikonová omítka, provětrávaný fasádní obklad sibiřským modřínem
  • Střecha: sedlová
  • Střešní krytina: betonová taška Tegalit
  • Okna: dřevěná Internorm
  • Zasklení: trojité
  • Truhlářské práce: Mikeš & Zapletal, www.kauri.cz
  • Podlahová krytina: dřevěná plovoucí, velkoformátová dlažba
  • Vytápění: krbová vložka, přímotopy; rekuperační jednotka Thermwet
  • Venkovní úpravy: František Keyř, www.studnycechy.cz
  • Realizace stavby: Dřevostavby Biskup, s.r.o., www.drevostavbybiskup.cz
  • Skladba stěny: směrem zevnitř– sádrovláknitá deska Fermacell, dřevovláknitá izolace, panel z masivního dřeva, dřevovláknitá izolace, kontralatě, modřínový obklad
  • Celková tloušťka stěny: 410 / 361 mm
  • Hodnota U: 0,136 / 0,139 W/m2K

drevostavba-z-vrstveneho-dreva-pudorysy

Vizualizace půdorysů: Dřevostavby Biskup s.r.o.

DaS 6-2011
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop