Časopis DŘEVO&stavby 4/2012
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 4/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Navzdory české tradici

Navzdory české tradici

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 25. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Místo džungle velkoměsta se Petr s manželkou rozhodl vychovávat své děti v domku se zahradou. Našli pěkný pozemek s nádhernými výhledy do krajiny a potřebovali se rychle stěhovat. Zvolili dřevostavbu a za neuvěřitelné čtyři měsíce bydleli. I když některým sousedům jejich moderní stavba není po chuti, jsou ve svém novém domově šťastni.

 

Bydleli jsme na Vysočině v bytě, kde jsme byli spokojeni. Když jsem ale dostal zajímavou nabídku na práci v Praze, rozhodli jsme se přestěhovat. Přímo do Prahy jsme nechtěli, začali jsme proto hledat v okolí. Plánovali jsme v té době děti a neuměl jsem si představit, jak by bylo možné je vychovávat v centru tak velkého města. Tady mohou běhat celý den po zahradě a jsou spokojené. Navíc dům tady pořídíte za cenu menšího bytu v Praze. Manželka narazila na výstavbu nových zděných řadovek, kde jsme se na následujících pět let usadili. Se dvěma dětmi nám ale začalo být bydlení těsné, proto jsme se rozhodli pro stavbu vlastního domu. Líbilo se nám tady na Berounsku, ve městě je škola, školka, gymnázium, bazén, nemocnice, zkrátka všechno co potřebujete, dojížděl jsem jen já a nevadilo mi to. Pozemek na okraji města jsme sehnali poměrně snadno, o to větší pozornost jsme věnovali výběru vhodné stavební firmy.

Jasné představy

Brněnský architekt s námi téměř rok a půl řešil koncepci domu. Máme rádi funkcionalismus, jasné a čisté tvary, nechtěli jsme proto žádnou klasiku se šikmou nebo stanovou střechou. I když místní regulativy dům trochu pozměnily, každý den se do něj rád vracím. Ještě se mi neokoukal. Společně s firmou jsme hledali i vhodný stavební systém. Ve zděném domě jsme rozhodně nebyli nespokojeni, přesto jsme se na základě několika faktorů rozhodli právě pro dřevostavbu. Byla pro nás dosti prioritní rychlost a také budoucí energetická úspora. Tak snadno jako dřevostavba vám podobné požadavky jiný systém nesplní. Možná negativa jako obávanou nižší životnost jsem neřešil. Kdo dnes potřebuje stavbu, co vydrží tři generace? Jediným skutečným handicapem dřevostaveb je ten fakt, že mají v Čechách malou tradici a musejí se potýkat s předsudky.

dřevostavba - funkcionalismusJe radost pracovat s člověkem, který svému řemeslu rozumí

Do užšího výběru nám tedy podle určitých kritérií postoupily tři firmy, od kterých jsme si na připravený projekt nechali zhotovit cenové nabídky. Wood System na tom nebyl špatně, přesvědčila mě ale především schůzka s panem Suchým. Z jeho jednání bylo zcela jasně patrné, že svému řemeslu rozumí, navíc skutečně umí jednat s lidmi. Jsem ekonom, takže se mi kromě referencí líbily i podmínky financování, které nabízel, a podmínky dodání stavby. Na apríla, 1. dubna, vstoupil Wood System na zasíťovaný, ale jinak nepřipravený pozemek, a 13. srpna nám předali hotovou stavbu. Sami jsme si pak ještě zajišťovali podlahovou krytinu, kuchyňskou linku, nábytek a svítidla, jinak byl ale dům připravený k nastěhování. Především jsem ocenil korektní a přesnou domluvu, která platila za jakýchkoliv okolností. Vzhledem k pracovnímu vytížení jsem neměl čas stavbu hlídat, Wood System se ale o všechno postaral, s předstihem plnil smluvní termíny a sehnal si všechny související profese.

Chtěl jsem, aby za všechno zodpovídala jen jedna firma

Za svůj život jsem už zrekonstruoval dva byty a postavil dva domy, takže si troufám říct, že o tom už něco vím. Vždycky hodně záleží na partě lidí, která se na stavbě sejde. A profesionalita lidí pod záštitou firmy Wood System byla nesrovnatelně vyšší, než s jakou jsem se setkal dosud. Perfektní byla především návaznost jednotlivých částí výstavby, protože jiná parta zhotovila základovou desku, jiná postavila hrubou stavbu, jiná dělala rozvody a podobně. Všechno na den fungovalo se smluveným harmonogramem a stavbu nám předali dokonce ještě o 14 dní dříve. Nechtěl jsem si sám zajišťovat žádnou z fází výstavby, ani základovou desku. Kde je pak odpovědnost za škodu, když některá z firem udělá botu? Jednoduše jsem chtěl, aby za vše zodpovídala jedna smlouva. Pan Suchý mě dopředu varoval, že samozřejmě udělá základovou desku, ale bude to dražší, než kdybych si to zajistil sám. Dělal jsem si zběžný průzkum u místních firem a dramatický rozdíl to tedy rozhodně nebyl.

Flexibilita dřevěných konstrukcí je úžasná

Když byl projekt dokončen, nakreslili nám na zem budoucí dispozice domu, my jsme si je mohli projít a rozhodnout se, zda nechceme nějaké změny. Jednu stěnu jsme skutečně posouvali. A nebyl to žádný problém. Nevím, zda je něco podobného možné u zděné stavby, mně to ale potvrdilo mé přesvědčení, že flexibilita ve výstavbě dřevostaveb je úžasná. Když porovnám původní zděný dům s dřevostavbou, je jasné, kdo vyhraje. Zděná řadovka byla postavena dobře, přesto se tam za čas začaly objevovat plísně, navíc i přes dobré izolace jsme platili o pět tisíc za vytápění a ohřev teplé vody více než zde. A to byla mnohem menší! Za zdejších 200 m2 užitné plochy dám ročně zhruba 21 000 Kč za vytápění a ohřev teplé vody, což je podle mého názoru už slušná ekonomická úspora.

interiér dřevostavby

Architekt je klíčová osoba

Báli jsme se dřevěného schodiště, nechtěl jsem, aby vrzalo, vibrovalo a aby bylo slyšet, jak po něm dovádějí děti. I když je to netradiční řešení a Wood System něco podobného nedělal, souhlasili s vybudováním schodiště zděného. Jsem za to rád, protože je skutečně naprosto bezhlučné. S akustikou je to tu asi srovnatelné, možná je více slyšet přes sádrokartonové příčky, než by bylo přes zděné stěny. Nijak nás to ale neomezuje. Ještě nám chybí dodělat drobnosti, jako dvě krátké luxferové příčky a krbová kamna nebo krb. Bydlí se nám tu krásně, za což děkuji jak realizační firmě, tak architektovi. Architekt je podle mě klíčová osoba zrodu celého domu. Nechápu, jak někteří lidé mohou zvolit typový projekt bez jakýchkoliv úprav. Každý máme přece jiné představy a požadavky na ideální bydlení. Dům musí být jednoduše ušitý na míru, aby dobře seděl.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop