Tisk
Domov pro dvě generace

Domov pro dvě generace

Lucie Němcová | Čtvrtek, 25. srpen 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Příběh domu, který bude stárnout s jeho majiteli a flexibilně se přizpůsobovat jejich požadavkům. Stavba, která je připravena neklást překážky při pohybu uvnitř i sloužit dvěma generacím současně. Byť se společnou kuchyní a vstupem…

 

I pro nás nastal čas, kdy jsme zatoužili po vlastním domě, místě, kde se budeme moci setkávat s rodinou, kde bude dostatek prostoru pro nás všechny a nebude třeba utíkat pryč. Moc dobře vím, jaké to je přebývat v malém stísněném prostoru. Člověk pak tráví čas mimo domov už jen proto, že se doma nemůže volně nadechnout. A to jsme přesně nechtěli.

Praktické ústupky z prvotních ideálů

Volbu konstrukčního systému jsem ponechala na manželovi. Ten byl zpočátku zastáncem zděné stavby, postupem času však změnil názor. Zejména v porovnání nákladů spojených s užíváním domu jednoznačně vedla dřevostavba. Na základě celé řady návštěv nejrůznějších realizací a vzorových domů jsme se rozhodli pro typový projekt.

 Natur house

 

Jde o jednoduchý dvojpodlažní domek se sedlovou střechou o sklonu 22 stupňů. Díky tomuto mírnějšímu sklonu můžeme mít i ve druhém podlaží rovné stěny, což je, jak se ukázalo, velmi praktické. Přestože jsme zpočátku toužili po útulném podkroví, nyní jsem moc ráda, že jsme si nechali zajít chuť. Nemusíme řešit žádná omezení při zařizování pokojů nábytkem, do interiéru jde více světla a nedochází k přehřátí prostoru. Efektivnější je také větrání.

Dům doplňuje ještě zastřešené garážové stání, které nebylo součástí typového projektu. Chvíli jsme váhali, jak jej vyřešit, aby bylo praktické i oku lahodící a myslím, že se spolu s ním povedlo vytvořit i krásné zápraží, kde zvláště během léta rádi trávíme čas u sklenky vína nebo domácí limonády a užíváme si chladnější severní strany.

Bez bariér s promyšlenými úložnými prostory

Dům jsme vybírali s tím, že v budoucnu pojme i dvě generace současně. Vím, jak je v dnešní době těžké získat bydlení, takže alespoň pro začátek zde děti budou mít k dispozici zázemí, budou-li chtít. Horní patro je dostatečně prostorné, spodní podlaží je uzpůsobené bezbariérově. Člověk nikdy neví, jaká situace nastane a je pak rozhodně příjemné nemuset řešit neustálé komplikace v podobě prahů, vaničky sprchového koutu, úzkých chodeb nebo schodů. Nic takového tu tedy nemáme, a když bude třeba, spodní místnost vedle obývacího pokoje poslouží jako ložnice. 

Interiér pro vytvoření útulného domova

Technické vybavení jsme příliš neřešili, bylo součástí balíčku typového domu. Zdrojem tepla je plynový kotel a rozvod do celého domu zajišťuje teplovodní podlahové vytápění. Nikde tedy nenajdete nevzhledné radiátory. Objekt spadá do kategorie nízkoenergetického standardu. Zimu jsme zde prozatím nezažili, jelikož dům obýváme pár měsíců, ovšem vedra jsou zatěžkávací zkouškou. Je třeba pečlivě stínit vnějšími roletami a větrat jen v noci nebo ráno. Jakmile ale začnou být i v noci vysoké teploty, je zkrátka teplo i v domě.

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop