Přáli si bydlet v dřevěném domě. Syn jim proto navrhl a postavil neobvyklý dům z „dřevěných cihel“

Přáli si bydlet v dřevěném domě. Syn jim proto navrhl a postavil neobvyklý dům z „dřevěných cihel“

Michal Babor | Úterý, 03. březen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Jakmile dům dostane fasádu, je prakticky nemožné poznat, z čeho je postaven. O dřevostavbách platí totéž. Pod fasádou může být sendvičový panel stejně jako rámková konstrukce. V případě tohoto domu jde ale o materiál, který se u nás zatím příliš nepoužívá. Pojďte tedy dál do domu z dřevěných cihel.

Dům pro dva dřevaře samozřejmě nemohl být z ničeho jiného než ze dřeva. Na místě novostavby, nedaleko Banské Bystrice, stál starší, už nepoužitelný cihlový dům. Objem nového domu se v prostoru chová velmi podobně. Odstranění dřevěné stodoly v zadní části pozemku nebylo lehké rozhodnutí, ale vytvořilo nové výhledy do přírodní krajiny v okolí, aniž by byl narušen vzhled ulice.

Kromě konstrukce ze dřeva se počítalo i s využitím materiálu ze zbouraného domu a stodoly. Podařilo se to jen částečně. Dům si rozebrali sousedé a dřevo ze stodoly, které mělo být použito jako obkladový materiál, nakonec skončilo kvůli jeho napadení v kamnech.

lucatin-dum-na-pozemku

obr.: Odstranění dřevěné stodoly v zadní části pozemku nebylo lehké rozhodnutí, ale vytvořilo nové výhledy do přírodní krajiny v okolí. Foto: Jaro Krobot

Cihly ze dřeva

Základním prvkem stavebního systému, z něhož je dům postaven, jsou dřevěné moduly – „cihly“ ze smrkového masivního dřeva, které se spojují vedle sebe a na sebe systémem zámků. Suchá montáž umožňuje velmi rychlou a přesnou realizaci stavby. Takto vzniklé stěny jsou nosné a zároveň dělicí.

lucatin-stavba-domu

Dutinami uvnitř cihel se vedou rozvody vody a elektřiny a následně se dutiny vyplňují izolací. Dodatečná vnější izolace zlepšuje tepelně-izolační vlastnosti stavby a umožňuje dosáhnout bez problémů pasivního standardu. Kromě technických předností umožňuje systém vyhotovení stěn v pohledové kvalitě. Dřevěná část tohoto domu včetně zakrytého krovu byla realizována za pět dnů.

lucatin-cihly-ze-dreva


Dřevostavba inspirovaná lidovou architekturou

Nová dřevostavba je variací na téma lidového stavitelství. Architekti by v jejím půdorysu rozeznali tak zvaný gánek neboli zastřešenou chodbu táhnoucí se podél jedné (okapové) stěny. „Gánek jsem rozšířil na komunikační prostor probíhající napříč celým domem, přičemž na každém jeho konci jsou dveře na zahradu,“ vysvětluje architekt Jaro Krobot, který dům navrhl a postavil pro své rodiče.

Prolíná se jednotlivými místnostmi, nabírá funkci zádveří či vstupní haly, rozšiřuje se v úložných prostorech a díky tomu se dům mohl obejít úplně bez chodby.

lucatin-dum-ze-strany

obr.: Dům je zajímavý tím, že je navržen úplně bez chodby. Foto: Jaro Krobot

lucatin-foto-fomu

obr.: Dům je šikovně skryt na pozemku, který vytváří dokonalé soukromí na zahradě. Foto: Jaro Krobot

lucatin-hlavni-vchod

Součástí lidového stavitelství jsou ověřená řešení v malých měřítcích, které se dají využít i pro dnešní potřeby.

lucatin-pruchoz-mistnostmi

obr.: Gánek: V lidové architektuře byl gánek zastřešená chodba, která se táhla podél jedné stěny domu. Tady má funkci komunikačního prostoru a propojuje všechny místnosti. Foto: Jaro Krobot

lucatin-detail-dveri

obr.: Otevřená terasa plynule navazuje na přímý vstup do domu. Foto: Jaro Krobot

lucatin-terasa

Z lidové architektury vychází i koncept trojprostoru – přední světnice jako obytný prostor, kuchyně uprostřed a ložnice v zadní místnosti. Do tohoto diagramu ale v současnosti vstupuje ještě hygienické zázemí a technologie. Takto vytvořené jádro umožnilo minimalizovat všechny rozvody na tři délkové metry.

lucatin-obyvaci-pokoj

obr.: Dřevo: Dřevěné "cihly" mohou být pohledové, takže se dřevo může propisovat do interiéru. Foto: Jaro Krobot

lucatin-kuchyne

obr.: Kuchyně je jednoduchá, stylová a vzhledově čistá. Foto: Jaro Krobot

lucatin-koupelna

obr.: Kontrast: V koupelně na první pohled zaujme kontrast dvou druhů dlažby. Foto: Jaro Krobot

lucatin-loznice

obr.: Ložnice: Jednoduchá, stylově čistá, klidná...přesně taková, jaká má ložnice být. Foto: Jaro Krobot

Komentář architekta

Můj otec, investor domu, v minulosti pracoval se dřevem, proto chtěl dřevěný dům. Protože zatím dům slouží jako rekreační s možností budoucího trvalého bydlení, vybrali jsme dřevo i kvůli rychlému náběhu vytápění. Kromě příjemné vůně mají dřevěné stěny skvělé tepelné a vlhkostní parametry a vytvářejí příjemné obytné prostředí. V létě neakumulují teplo a v noci vytvářejí příjemné klima.

Ing-arch-Jaro-Krobot
Ing. arch. Jaro Krobot
architekt


Půdorys a řezy dřevostavby

lucatin-pudorys

lucatin-navrh-domu

lucatin-rez-domem

Foto: Jaro Krobot

DaS 4-2016
Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop