Na cestě za kvalitní dřevostavbou

Inspirace z redakčních návštěv

Dřevostavba vklíněná mezi domy

Dřevostavba vklíněná mezi domy

Lucie Němcová | Úterý, 31. leden 2017 | | Aktualizováno Pátek, 26. duben 2019

Michal je v oblasti dřevostaveb jako ryba ve vodě. Sám je navrhuje a není tedy divu, že se s chutí pustil do realizace svého vlastního domu ze dřeva. Ten se dá bez váhání zařadit mezi experimentální stavby, ze kterých těží zkušenosti on i realizační firma.

Atypičnost celého procesu totiž odstartoval již pozemek – proluka nepravidelného tvaru, v nejužším místě pouze 4,2 metru široká, uprostřed pražské městské zástavby. Samozřejmě opředena mnoha legislativními požadavky. Ale ani toho se Michal nazalekl. Obrněn trpělivostí i odvahou dům dokončili a dnes spokojeně bydlí s celou rozrůstající se rodinou.

dřevostavba v proluce terasa zahrada

Obr.: Koncept - Dům v úžině – název, který již domu zůstane zřejmě napořád, mu vtiskl tvar parcely a zejména koncept stavby: dřevěná konstrukce vestavěná do betonové úžiny, čímž je zajištěna ochrana před živým děním u sousedů. Foto: Martin Zeman

4,5 metrů široký pozemek pro dřevostavbu

Pozemek pro budoucí dům jsem vzhledem k jeho dobré poloze blízko centra Prahy vnímal jako cennou investici, proto jsem byl s celým procesem trpělivý a věřil, že vše dobře dopadne. Na začátku mne ovšem na stavebním úřadě vítali se slovy: „tady nic nepostavíte". Územní plán i obecně technické požadavky nebyly přívětivé. Pro výstavbu byla určena jen úzká polovina pozemku přiléhající k ulici, s odstupovými vzdálenostmi „pomohl" přiznaný statut uliční proluky. Přesto jsem nakonec potřeboval dvě výjimky. První z maximální míry zastavění 30 procent, měřené ovšem pouze na polovině pozemku určené k zástavbě – v celku je zastavěnost splněná. Druhá, právě s ohledem na míru zastavění, je absence garáže, která byla podle předpisů povinná – u domu je pouze parkovací stání.

kuchyně

 

Koncept dřevostavby a dispozice

Celý dům funguje jako jeden otevřený prostor. Soukromí je pouze v dětských pokojích, v koupelnách a na toaletách. Tvar domu určil pozemek a ač se to nezdá, v dispozici je vše pravoúhlé. Jen obvodové stěny jsou kosé, lemující hranici parcely. Dispozice je založena na dvou podélných osách, kde první prochází od vstupu ke schodišti do dětského křídla a druhá od zahrady ke schodišti do ložnice. Dům není velký, užitná plocha je 150 m2, ale vysoká světlá výška v dětských pokojích umožnuje vložení spacího patra v případě, že bude potřeba. Dnes je dům pro naši rodinu dostatečný.

obývák

 

Nosná konstrukce dřevostavby

Stavba je z masivních dřevěných panelů CLT. Díky malé tloušťce skladby stěn šetříme podlahovou plochu, například ve srovnání s betonovými nebo zděnými konstrukcemi. Kromě koupelen jsou panely ze smrkového dřeva v celém domě pohledové. Jejich povrch je ošetřen bílou lazurou pečlivě vtíranou tak, aby vystoupila textura dřeva. Před ošetřením muselo proběhnout přebroušení, barva dřeva totiž mění odstín velmi rychle. UV záření udělá své a panely tmavnou již po pár minutách montáže. Stoprocentně stabilní není ani po ošetření lazurou, ale to už ke dřevu prostě patří.

dřevostavba v úžině zelená vegetační střecha

Obr.: Zelená střecha - S každým jarem přináší novou radost, přestože je na očích zejména sousedům. Foto: Martin Zeman

Konečně - realizace dřevostavby

Původně plánované čtyři dny montáže, se díky složitému přístupu na pozemek protáhly na dva týdny. Následující tři týdny probíhalo šroubování všech panelů uvnitř domu. Nosnou konstrukci bylo nutné díky úzké parcele montovat v jeden okamžik s okny a realizace tak byla závislá na mnoha subjektech a počasí. Do poslední chvíle panovalo napětí, zda vše klapne.

skrz

 

Energetický standard

Dům v úžině jako mimořádně úsporná budova spadá do kategorie A, ale nejedná se o nízkoenergetickou stavbu. Nejsem zastáncem nuceného větrání v rodinném bydlení a to je důvod, proč u nás chybí.

Vytápění a větrání

Tepelné čerpadlo země-voda získává teplo z vrtu v místě parkovacího stání. Po domě je pak rozvedeno pomocí podlahového vytápění. Větrání zajišťují hybridní ventilátory, které pohání elektřina nebo vítr. Přívod vzduchu je v závislosti na orientaci domu ke světovým stranám, ve vazbě na roční období, ale především „chráněné" vnitřní dvory, které umožňují přivést čistý venkovní vzduch, bez vlivu letních i zimních extrémů.


Komentář projektanta

V čem je dům experimentální?

Nevím, jestli úplně experimentální, spíše specifický. Úzký pozemek přiléhá ke škole a stavba na hranici si vyžadovala zvláštní přístup. Z důvodů ochrany „před provozem u sousedů" jsme volili vytvoření betonové úžiny, do které jsme pak vestavěli nezávislou, difuzně otevřenou, dřevostavbu. Samotná betonová konstrukce je litá do prkenného bednění tak, aby bylo docíleno propojení povrchů. Pro dokonalost obtisků byly použity tekuté, plastifikační betony a výsledek je takový, že si můžete doslova zadřít třísku.

Samotná dřevostavba k betonovým stěnám pak tedy probíhala obráceně. Nejprve jsme postavili tepelnou izolaci z dřevovláknitých desek k větrané mezeře u betonu a teprve poté nosnou konstrukci stěny. Navíc montáž hrubé stavby z panelů probíhala v jeden okamžik s osazováním oken. Neexistoval tedy prostor na úpravy. Úžina byla po vybetonování geodeticky změřena a výrobní dokumentace upravena podle přesných rozměrů tak, abychom nepřicházeli zbytečně o metry ale hlavně, aby se na připravené místo vtěsnala.

Standardem v Čechách v té době nebyla ani kompletní pohledová stavba z ClT panelů. Příčky jsou pohledové z obou stran panelu a proto jsme museli dopředu nadefinovat přesné polohy světel, zásuvek, vypínačů a díky použití led svítidel i traf. elektroinstalace je tedy vedená v podlahách k z výroby připraveným drážkám ve zdi. Od vypínače mnohdy zpět do podlahy k trafu a teprve poté ke světlu. Vzdálenost trafa od světla smí být maximálně osm metrů, bylo tedy nutné najít místa, kde se dají ukrýt tak, aby větraly. V neposlední řadě bylo nutné znát přesný počet a směr kabelů, neboť do drážek se jich vejde jen omezené množství.

Co byste dnes udělali jinak?

To je těžká otázka. Snažím se nestát na místě a ve své tvorbě se určitým směrem vyvíjet. Je tedy možné, že by dům vypadal úplně jinak. Na druhou stranu by mi chyběly zkušenosti, které jsem při stavbě získal a je tedy pravděpodobnější, že by mne lákal shodný koncept. Dům v úžině naplnil mé očekávání a představy o bydlení, a tak jako jediné, co bych v tak malém prostoru nedělal, je koupelna v patře ložnicového křídla. Dvě zbylé jsou naprosto dostatečné a u ložnice by stačila toaleta s umyvadlem.

Čeho si naopak považujete?

Domova! Života na vesnici v centru Prahy! Slunce, které prostupuje domem díky vnitřním dvorům! Dřevěných stropů a stěn, které jsme přes rady všech provedli bez soklů. Stromu Ginkgo biloba, který s námi žije v atriu a kterému dendrologové neoprávněně nevěřili. Zelené střechy, na kterou mají výhled jen sousedé, ale která nás vždy na jaře překvapí. Noční atmosféry domu osvětleného venkovními světly. Výhledu na kostel Svatého Vavřince, který se nám vždy na léto ztratí za zelenou branou jírovců. Vzdušného prostoru schodišť, kde rádi trávíme čas se sklenkou vína. Otevřenosti domu, života na zahradě a veliké terase. Návštěv, kterým se od nás nechce odejít.

ing-michal-prochazka-atelier-saem
Ing. Michal Procházka
ATELIER SAEM


Technické parametry

Zastavěná plocha: 92 m2
Užitná plocha: 150 m2
Spodní stavba: základová deska, asfaltová izolace
Konstrukční systém: velkoformátové komponenty vyráběných z křížem vrstveného masivního dřeva (CLT), duté velkoplošné panely s žebrovou konstrukcí (NOVATOP ELEMENT) pro konstrukce stropů a střechy
Tepelná izolace: stěny dřevovláknitá, střecha polyisokyanurátová pěna
Fasáda: modřínová terasová prkna, betonové stěny
Střešní krytina: fólie, zelená šikmá střecha
Okna: tvrdé dřevo, profil BLOCK, trojsklo
Podlahy: přízemí keramická dlažba, patro přírodní kaučuk
Teplo: tepelné čerpadlo země-voda, podlahové vytápění
Projekt: Michal Procházka, Lukáš Bezecný, Pavel Cihelka, Jiří Deyl – ATELIER SAEM, s.r.o.
Zahrada: Štěpánka Procházková – ATELIER SAEM, s.r.o.
Realizace: ATELIER SAEM, s.r.o., www.saem.cz, 2014


Více fotografií a půdorysy dřevostavby najdete v soutěži Dřevostavba roku

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

  • Život s vůní borovice

    Život s vůní borovice

    Už cesta k téhle poloroubence stála za to. Horský výstup bez kyslíkového přístroje. Ten kopec mě překvapil, byl totiž strmější, než se jevil. Vyšla jsem ho velmi svižně, protože…

  • Stavba - škola života

    Stavba - škola života

    Příběh, který začal u katalogového projektu na úplně jiném pozemku, končí stavbou od architektů na novém místě a spokojenými obyvateli v jejich vysněném bydlení. Cesta sem však…

  • Druhý život chaloupky jako z pohádky

    Druhý život chaloupky jako z pohádky

    Rekonstrukce staré dřevostavby obvykle předpokládá, že zůstane zachována alespoň část původního objektu a vytvořením kompletu starého a nového s katalyzátorem v podobě lidské…

  • S odkazem na původ

    S odkazem na původ

    Tato rodinná dřevostavba se narodila z přírodních materiálů a tvůrčí improvizace jako objekt vysochaný v krajině prosté zahradních klišé. Tak trochu futuristická, přesto s odkazem…

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

  • Banner

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?