Dřevostavbu ve stylu francouzské Provence si navrhli a postavili jako dům na klidné stáří

Dřevostavbu ve stylu francouzské Provence si navrhli a postavili jako dům na klidné stáří

Dana Jakoubková | Úterý, 14. červenec 2020 | | Aktualizováno Pondělí, 22. listopad 2021

Přidat na Seznam.cz

Působí jako dynamičtí lidé, v duši jsou ale romantiky, kteří se zhlédli ve francouzské Provence. Ač nejsou ve stavebnictví či architektuře kovaní, „dům na stáří" si sami navrhli a bez větších investic ho vkusně a stylově zařídili. Ani nejlepší fotografie však nedokáže přenést atmosféru, kterou v reálu dýchá tento jednoduchý, malý domek Dáši s Daniela.


Postavit si luxusnějšího dřevostavbu na stáří

I když jsme lidé poměrně aktivní, ani my jsme se nevyhnuli pomyšlení na trable důchodového věku. Vlastnili jsme rodinný dům situovaný ve svahu a pozemek se velice obtížně udržoval, ať už jde u sekání trávy nebo odrhování sněhu z příjezdové cesty.

Jednoho dne bylo evidentní, že ve vyšším věku už by tento aspekt mohl znamenat problém. Dům měl navíc obytnou plochu dvě stě metrů čtverečních a po odchodu dětí do vlastního to byl pro nás dva zbytečný prostor, navíc energeticky a tím pádem i finančně náročný. To nás přimělo k úvahám postavit si něco menšího a zároveň luxusnějšího na stáří.

drevostavba-ve-stylu-provence-2

Umírněnost: Malá, úzká okna v průčelí domu byla zvolena záměrně jako nenásilná bariéra proti zvědavým pohledům z ulice. Vertikální okno patří zastřešené terase s přístupem ze zahrady. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ve-stylu-provence-terasa

Relax: Relaxační zónu otevřenou k lesu kryje domek zády. Obyvatelé si mohou vybrat, zda budou sedět na dřevěném zápraží, pod zahradním slunečníkem nebo obklopeni olivovou lazurou kryté terasy. Foto: Martin Zeman


Ruka k dílu

Dřevostavbu jsme vybrali jednomyslně. Rozhodujícím kritériem byla energetická úspora, pořizovací cena a rychlost realizace. Měli jsme představu pouze o velikosti obytné plochy a jistotu, že chceme dům přízemní.

Vzhledem k tomu, že jsme bydleli ve výjimečně krásné lokalitě, nevěřili jsme, že by se nám podařilo sehnat pozemek, který by vyhovoval. A přece se to povedlo. Okouzlil nás na první pohled orientací i proto, že byl v rovině. Tento faktor byl pro nás daleko příjemnější a využitelnější. Zbývalo vybrat dům.

Prohlíželi jsme na internetu různé vzorové projekty, ale stále to nebylo ono. Nakonec jsme si variantu šitou na míru našim představám o pohodlném bydlení nakreslili sami. Náčrt jsme předali vybranému dodavateli stavby, který sídlí v naší bezprostřední blízkosti.

O volbě firmy rozhodla především pružná komunikace, méně náročná doprava, ale i víra, že nám postaví domek, kterým si v okolí vybuduje dobrou reklamu. Rozhodně jsme se nezklamali. Spolupráce s vybranou firmou byla vzorná, respektovali naše přání a vždy se snažili odbornými radami pomoci.

Nevyužívali jsme žádného architekta, vše jsme stavěli výhradně podle našich představ o pohodlí a zkušeností. Vybraný dodavatel stavby zajistil hrubou stavbu a částečně i vnitřní úpravy, zbytek jsme si budovali sami nebo za pomoci drobných subdodavatelů.

drevostavba-ve-stylu-provence-uvodni


"Stavět dům ve vyšším věku má své výhody; máte dostatek zkušeností na to, aby v něm opravdu nic nechybělo."


drevostavba-ve-stylu-provence-vchod

Foto: Martin Zeman

drevostavba-ve-stylu-provence-3

Foto: Martin Zeman


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

Nejlepší rozhodnutí

Hlavním a jediným zdrojem energie je u nás elektřina. Dům vyhřívají topné fólie zabudované ve stropě, které se často využívají v severských zemích. U nás tomu lidé nějak nechtějí uvěřit. My ale můžeme potvrdit, že je to luxusní topení a že bylo naším nejlepším rozhodnutím, ke kterému nás přivedl jeden z pražských veletrhů.

Pořizovací cena tohoto topení je nízká a všechny stěny zůstanou volné – nikde nepřekáží žádné radiátory. I provozně-ekonomicky je tento systém úžasný. Oproti vysokým nákladům za topení ve starém domě nás v novém vyjdou celkové náklady na bydlení, tedy včetně topení, na pětadvacet tisíc ročně.

Topení lze navíc ovládat přes internet a každá místnost je regulovatelná samostatně. Prostě luxus. V krbových kamnech přitápíme jenom pro pohodu a příjemnou atmosféru. Nezbytné to není. Při tak nízkých nákladech na elektřinu jsme si mohli pořídit i řízené větrání, je to jistě i praktické. Ale v tomto jsme trochu staromódní a raději otevíráme jen okna. Tak nám to vyhovuje, cítíme v tom volnost.

drevostavba-ve-stylu-provence-obytny-prostor

Pohodlí: Bez textilních doplňků se francouzský venkov neobejde. Přehozy, plédy a polštáře podpořily domáckost i v tomto českém domku. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ve-stylu-provence-obyvaci-pokoj

Barvy a doplňky: Světlé odstíny a pastelové – to znamená velmi ředěné – tóny barev interiéru se Dáše a Danielovi povedly. Důležité je nezapomínat na dekorace. Někdy stačí maličkost, jako třeba zde působivý kovový, servírovací stolek vedle kamen nebo výrazný šicí stroj v ložnici, a dojem se úplně změní. Foto: Martin Zeman

drevostavba-ve-stylu-provence-kuchyne

Tradice: Velmi charakteristikou a uvolněnou atmosféru dává kuchyním jihovýchodní Francie bílá barva nebo tak zvaná holubí běloba, případně odstín bílé kávy. Nezbytné jsou podsedáky na židlích, bylinky v květináčích na okně a květiny na stole. Foto: Martin Zeman


Malý a praktický

Výhodou našeho bydlení je praktičnost. Celý dům je za chvilku uklizený, vinylové podlahy a dlažba jsou snadno omyvatelné, takže není problém proběhnout domem v botách. Vše je v rovině a na dosah, pokoje máme propojené s terasou a velmi často využíváme venkovního posezení, kam se dostaneme suchou nohou z obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní.

Pravdou je, že dům není uzpůsoben pro velká rodinná setkání – když se sejde celá rodina, je nás šestnáct. Proto plánujeme tato setkání na období, kdy je možné využít zahrady a terasy. Vycházíme z toho, k čemu je dům určen, což je naše celoroční bydlení, a to nám zaručuje maximální pohodlí.

Návštěvy nejsou každodenní záležitostí. Velmi využívanou a potřebnou částí domu je pak dílna umístěná za venkovním posezením. Dům jsme se snažili zařídit v praktickém venkovském stylu. Inspirací nám byl styl Provence, ale vše je naše vlastní tvorba.

Ani nábytek jsme žádný nekupovali nový. Prostě jsme vzali ten, který už jsme měli, rozmístili ho a všechen natřeli do jednotné barvy. Bydlíme tu čtvrtým rokem a po dosavadních zkušenostech nám nic nechybí, nic bychom neměnili.

Jediným menším problémem je méně světla v obývacím pokoji s jídelnou a kuchyní, což je tím, že v kuchyni jsme udělali malé okno, abychom nenarušili venkovský vzhled domku. Má to své výhody i nevýhody. Nevýhodou je méně světla, výhodou je soukromí – ze strany ulice není vidět večer do domu.

Větší okno by se neobešlo bez venkovních žaluzií, které jsme nechtěli. Mohli jsme to sice vyřešit světlovodem, ale nějak jsme si to neuvědomili včas a kvůli stropnímu topení to už teď nejde. Ale je to detail. Celkově jsme s tímto dřevěným domkem nesmírně spokojeni.

drevostavba-ve-stylu-provence-loznice


"Nevyužili jsme žádného architekta. Vše jsme stavěli výhradně podle našich představ o pohodlí."


drevostavba-ve-stylu-provence-pokoj

Styl: Pokud si vystačíte s malým pracovním koutem, můžete se místo prostoru zaměřit na stylovost a pohodlí. Stará židle v novém kabátě je pak mnohem lepší volbou, než ergonomická, . kancelářská klasika. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele dřevostavby

Byla to taková pohodová stavba. Investoři se na ni zodpovědně připravovali, měli ve všem jasno. Obvykle největší problém ve výstavbě, nerozhodnost a výběr materiálů v dokončovacích pracích, nás jako dodavatele minul, investoři si velkou část realizovali sami. Nepouštěli se do žádných "zázračných" technologií, vše podřídili vlastnímu pohodlí a jednoduchosti a po technické stránce nenáročnosti domu. Sedlová střecha bez valby, bez nároží a úžlabí, konstrukčně jednoduchá a bezporuchová, je přesto u venkovské stavby s ohledem na okolní zástavbu "půvabná". Přál bych sobě i ostatním dodavatelům pouze takové investory.

jaromir-eisman-palis-plzen
Ing. Jaromír Eisman
PALIS PLZEŇ s.r.o.


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 133 m2
  • Užitná plocha: 113 m2
  • Konstrukční systém: sloupková konstrukce – prefabrikovaný panel
  • Teplo: stropní topné folie Fenix Eco film
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Roční náklady na energie: 25 000 Kč
  • Projekt a realizace: PALIS Plzeň, spol. s r. o., www.palis.cz

navsteva-drevostavby-ve-stylu-provance-palis-plzen-pudorys


mail-ico-poptavka

Chcete si také postavit dřevostavbu podobného typu? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Rodinná firma PALIS Plzeň, spol. s r.o. je dodavatelem dřevěných energeticky úsporných domů podle individuálních návrhů architektů nebo investorů. Staví obytné domy, chaty i objekty občanské vybavenosti. Používá atestované a certifikované materiály se zárukou.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 5-2017
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop