Montovaná dřevostavba na nejlepší léta

Montovaná dřevostavba na nejlepší léta

Lucie Němcová | Úterý, 16. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Útulná usedlost v krkonošské náruči na první pohled splývá se zdejší architekturou. Při bližším zkoumání ovšem nezapře dům z moderních materiálů. Vypadá stále jako nový, ale slouží již sedm let. Zažívá svoji první životní etapu, teprve v té další totiž bude stálým příbytkem svým majitelům.


Dřevostavba na horách

Než nastane správný čas, kdy si majitelé budou chtít užívat klidu, horského vzduchu a sklízet plody svého života, je dům zatím pronajímán. Území, kde stojí, již spadá pod správu Krkonošského národního parku, jelikož je v blízkosti chráněné oblasti, proto byly místní regulativy poměrně přísné.

Počet podlaží, tvar střechy a typ krytiny, stejně jako dřevěné obložení, musely naplnit nekompromisní parametry, aby vzhled zdejší lokality zůstal nenarušen. Pro území v těsném okolí domu byl vytvořen urbanistický projekt, na nějž je vydáno územní rozhodnutí.

Tento projekt člení jednotlivé parcely, stanovuje umístění staveb i další parametry. Řešení dané oblasti tak má logiku jako celek, i když domy vznikají po jednom a postupně. Projekt této dřevostavby je součástí širšího řešení.

montovana-drevostavba-stit-domu

Příroda: Hlavní důvod pro dům právě zde, je nepřekvapivě zdejší příroda. Nakonec to nejcennější na bydlení v rodinném domě, je možnost trávit čas venku. Foto: Martin Zeman

montovana-drevostavba-terasa-s-vyhledem

Terasa: Místo s fenomenálním výhledem pro odpočinek, grilování, rodinné sešlosti nebo jen obyčejné rozjímání. Foto: Martin Zeman


Dispozice montované dřevostavby

Velká kuchyně a jídelní stůl mají pojmout velkou rodinu. Mnoho navíc není třeba, proto ohnisko společného setkávání zaujímá větší podlažní plochu než samotný obývací pokoj. Dispoziční jednoduchost vládne celému domu. Není třeba složitostí.

Obytnou přízemní část s obývacím pokojem, kuchyní, jídelnou, ložnicí a zázemím doplňují v horním patře dva prostorné pokoje se samostatnými koupelnami. Ideální nejen pro režim pronájmu, ale také pro rodinné návštěvy, kdy má každý svoje soukromí.

montovana-drevostavba-obytny-prostor

Jídelna: Obytnému prostoru s výhledem do krajiny dominuje velký jídelní stůl – středobod celého objektu. Podlaha téměř všude v interiéru je z kvalitního lamina, na kterém není vůbec znát stáří sedm let. Foto: Martin Zeman

montovana-drevostavba-koupelna

Koupelna: Hřejivý a přitom univerzální a neutrální styl koupelny s šikovným členěním – elegantně zapuštěným sprchovým koutem i praktickou nikou na odkládání věcí. Foto: Martin Zeman


Vytápění dřevostavby

Jaké by to bylo bydlení v horách bez skutečného ohně v kamnech. Když ovšem nezažehnou, neznamená to, že bude zima. O teplo se stará ještě teplovodní podlahové topení, které lze zapnout i na dálku. Když tedy majitelé vědí, že dorazí, a chtějí přijít do vyhřátého domova, stačí si topení zapnout zhruba čtyři hodiny předem.

Energetická nenáročnost je v souladu s ideou rozumného bydlení bez horentních nákladů na provoz. Ztráty jsou zhruba pět kilowatt, takže postačuje elektrický kotel o výkonu šest kilowatt.

montovana-drevostavba-kamna

Obývací pokoj: Neměl v dispozici tak velkou prostorovou prioritu, to mu ovšem na útulnosti neubralo. Foto: Martin Zeman

montovana-drevostavba-kuchyne

Kuchyně: Skoro tak velká, že by se v ní dalo tančit. Dostatek místa na přípravu hostiny pro početné osazenstvo, jak si majitelé přáli. Foto: Martin Zeman


Projekt dřevostavby se stal realitou

První den výstavby v období blížící se zimy vzniklo na základové desce první patro, druhý den další a třetí den byla stavba uzavřena a mohly pokračovat dokončovací práce jednotlivých profesí. Realizace byla posléze opepřena sněhovou peřinou, která proměnila dopravu na pozemek v napínavou hru, kdo z koho.

V době sněhových nadílek naštěstí už stavba byla pod střechou a probíhaly pouze dokončovací práce. Výstavba montované dřevostavby má díky své rychlosti navrch i v těchto náročnějších klimatických podmínkách.

montovana-drevostavba-1


"Jednoduchá dispozice a odolné materiály bez problémů zvládají i pravidelný krátkodobý pronájem domu."


montovana-drevostavba-2

Střecha: Plechová falcovaná krytina tmavě šedé barvy a lomenice – tedy dřevem obložený štít, jsou prvky zvolené v souladu se stanovenými limity. Foto: Martin Zeman


Stavba montované dřevostavby

Montovaná dřevostavba
 

Technické parametry:

  • Typ domu: LE HARMONY 2 (2010), nízkoenergetický
  • Zastavěná plocha: 83,19 m2
  • Kryté stání: 28,48 m2
  • Užitná plocha: 131,59 m2
  • Konstrukční systém: montovaná konstrukce v systému Haas Fertigbau
  • Vytápění: teplovodní podlahové, zdroj tepla elektrický kotel
  • Ohřev TUV: elektrický
  • Součinitel prostupu tepla: U=0,17 W/m2K
  • Realizace: Haas Fertigbau Chanovice, s.r.o., 2011

montovana-drevostavba-pudorys


mail-ico-poptavka

Zaujala vás montovaná dřevostavba a chtěli byste znát její přibližnou CENU? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost Haas Fertigbau se specializuje na výstavbu certifikovaných rodinných a bytových domů v běžném, nízkoenergetickém a pasivním standardu v provedení od hrubé stavby až po stavbu na klíč.
Původně ryze česká výrobní a stavební společnost s prvorepublikovou tradicí se v devadesátých letech 20. století stala součástí rodinného koncernu Haas Group, který s více než 30 pobočkami působí po celé Evropě.
Firma je členem Asociace dodavatelů montovaných domů. Veškeré prvky a konstrukce používané při výstavbě rodinných domů Haas Fertigbau jsou atestovány a certifikovány v ČR i v zahraničí.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 4-2018

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop