V malebném údolí jižních Čech stojí dům z dřevěných cihel

V malebném údolí jižních Čech stojí dům z dřevěných cihel

Dana D. Daňková | Pondělí, 20. červenec 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Velký pozemek v malebném údolí jižních Čech na okraji obce byl pro dřevostavbu jako stvořený. Na jejím typu se Andrea s Jaroslavem zpočátku neshodli. On chtěl srub, z jejího pohledu však sruby působí příliš rustikálně a přináší i řadu dalších omezení... Ona chtěla naopak rovné stěny a v interiéru kombinaci přírodního dřeva a bílých stěn. Zvolili ideální kompromis.

Andrea pochází ze severních Čech, Jaroslav je ze Strakonic a potkali se v Praze, kde oba pracovali. Jaroslava to ale vždy táhlo zpět domů – na jih. A protože Andrea nebyla proti, po čase začali hledat pozemek poblíž Českých Budějovic.

„Navštívili jsme volné parcely v Nových Hradech, Prachaticích a na několika dalších místech, ale nic nám nepadlo do oka," vypráví Andrea. „Tenhle pozemek byl úplně poslední, takové zastrčené místo. Ale právě kvetly třešně, to je tady vždycky krásně, hned se nám tu líbilo..."

drevostavba-na-vetrne-hurce-dum-na-louce

drevostavba-na-vetrne-hurce-hmyzovnik

Přírodní zahrada: Okolí domu je upraveno v souladu s eko a bio trendy, právem si proto vysloužilo plaketu Přírodní zahrada za ekologicky šetrné hospodářství. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-vetrne-hurce-vyhled-z-terasy


Sklep v dřevostavbě? K nezaplacení!

Dalším pozitivem byla velkorysá rozloha (1,2 ha) a příznivá cena. „Tehdy to byla louka, ale na pozemek už bylo vydáno územní rozhodnutí. Bylo to však celkem pět parcel, a protože jsme je chtěli sloučit, museli jsme celou administrativu absolvovat znovu. Trvalo asi rok, než jsme všechno připravili. A protože dům leží celkem daleko od obce, museli jsme se obecnímu úřadu zaručit, že nebudeme chtít dovést k domu veřejné osvětlení, dohodli jsme režim odvozu odpadu, řešili jsme i podobu domu..."

A mezitím vybírali také stavební systém. Materiál byl daný, vzhledem ke svým představám o bydlení zvolili ideální kompromis – modulární systém z lepeného dřeva s panely dvou výšek, jež lze v konstrukci vzájemně kombinovat.

Panel tvoří pět vrstev – vnější jsou pohledové, uvnitř jsou špalíčky, umístěné střídavě svisle, kolmo a zase svisle. Pětinásobné lepení dodává stavebním dílům a potažmo i celku tuhost, pevnost a obecně dobré konstrukční vlastnosti.

Prvky se spojují na pero a drážku a dobře do sebe zapadají, elektroinstalace jsou vedeny uvnitř. Od počátku chtěli podkrovní dům, původně měl však mít menší sklon střechy a měl být také větší. „Nakonec jsme rádi, že dům není tak veliký, takto nám úplně vyhovuje a stačí pro pohodlné bydlení celé rodiny." Objekt je také ze dvou třetin podsklepený, sklep vyrovnává svažitost pozemku.

„Sklep byl možná nejlepší investicí celé stavby," vysvětluje Jaroslav, „nepotřebujeme úložné prostory na sezónní sportovní věci, nářadí, vše je možné uskladnit tady... A je zde místo i pro prádelnu, technickou místnost, saunu a sprchový kout, ukládáme sem i potraviny. Praktické je, že lze ze sklepa vyjít přímo na zahradu, nechodíme v pracovním oblečení do domu."

drevostavba-na-vetrne-hurce-cely-dum

Dva v jednom. Plastické terénní úpravy navozují dojem propojení interiéru domu se zahradou. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-vetrne-hurce-predni-cast-domu

Aktivní odpočinek. Krásný výhled podtrhuje upravená a opečovávaná zahrada. Je na ní vidět spousta práce, ale pro Andreu a Jaroslava je to především radost a možnost aktivního odpočinku. Foto: Martin Zeman

Cihly ze dřeva

Základním prvkem stavebního systému, z něhož je dům postaven, jsou dřevěné moduly – „cihly" ze smrkového masivního dřeva, které se spojují vedle sebe a na sebe systémem zámků. Suchá montáž umožňuje velmi rychlou a přesnou realizaci stavby.

Takto vzniklé stěny jsou nosné a zároveň dělicí. Dutinami uvnitř cihel se vedou rozvody vody a elektřiny a následně se dutiny vyplňují izolací. Dodatečná vnější izolace zlepšuje tepelněizolační vlastnosti stavby a umožňuje dosáhnout bez problémů pasivního standardu. Kromě technických předností zajišťuje systém vyhotovení stěn v pohledové kvalitě. Dřevěná část tohoto domu včetně zakrytého krovu byla realizována za pět týdnů.

drevostavba-na-vetrne-hurce-jezirko

drevostavba-na-vetrne-hurce-dum


Teplo, ticho, tekutiny

„V lokalitě, kde dům stojí, hodně fouká, to je sice dobré v tropických dnech v létě," říká Jaroslav, ale těch tady zase tolik není, vítr proto není vždy příliš příjemný. Ovšem tento možný nedostatek bohatě vyváží sluníčko, které se do oken v příznivých dnech opírá celý den.

Když je v zimě nízko a svítí sem od rána až do večera, nepotřebujeme žádný doplňkový tepelný zdroj. Máme sice v domě připravený komín, původně jsme zde plánovali krb nebo krbová kamna, ale zatím jsme je za celou dobu, co zde bydlíme, nepotřebovali.

Dokonce někdy vypínáme podlahové topení. Dům je zařazen do kategorie C Energetického štítku obálky budovy, roční spotřeba energie udaná projektem je 22 844 kWh/rok (vytápění 12457 kWh a ohřev TUV 4056 kWh).

Reálná spotřeba podle faktur je 9 900 kWh/ rok, při vytápěné ploše 222 m2 tedy 45 kWh/m2/rok. Za energie platíme nyní kompletně 2 600 Kč měsíčně. Okna jsou osazena pouze dvojskly, trojskla byla v době, kdy jsme dům pořizovali, relativně drahá a investice do nich by se nám úsporou plateb za energie nevrátila.

Pro vytápění využíváme tepelné čerpadlo země/voda, v zahradě je uložen kolektor v délce 600 m. Určitou bolestí dřevostaveb je nedostatečné tlumení zvuku. Ani zde to není jiné.

„Pravda je, že když jsou děti v podkroví, tak tady dole všechno slyšíme. Dnes bych možná zpětně volil jinou skladbu podlah v patře. Je tam pět centimetrů betonu kvůli tuhosti, ale nyní bych tam dal raději písek – udělal bych podlahu suchou cestou, pak by pohltivost zvuku byla trochu lepší. Ale na druhé straně máme přehled o tom, co děti nahoře dělají," dodává Jaroslav s úsměvem.

„Vodu máme vlastní ze studny – vrt je hluboký 24 metrů. Vydatnost je asi čtyři kubíky denně, v budoucnu bychom chtěli pořídit přídavnou akumulační nádrž, protože kdyby byla velká sucha, nemusela by voda stačit. Na pastvině pro ovce jsme také zřídili betonovou nádrž na dešťovou vodu o objemu 13 m3."

drevostavba-na-vetrne-hurce-jidelna

Funkční a krásné. Dřevo v interiéru je použito s rozmyslem, dřevěné stěny a stropy celek zútulňují, ale současně působí jako designový prvek. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-vetrne-hurce-obyvaci-prosotr

Konstrukce. V části interiéru je přiznána masivní podstata konstrukce domu. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-vetrne-hurce-obyvaci-pokoj-2

Via lucis. Předností domu je dostatek světla. Velké prosklené plochy jsou současně zdrojem tepla v chladnějších obdobích roku. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-vetrne-hurce-kuchyne

Vychýtavky majitelů

Andrea: V obytné části v přízemí jsme chtěli obývací pokoj propojený s kuchyní. Tu nám navrhoval můj bratr architekt, takže byl prostor pro konzultace různých variant. Věděla jsem, že nechci velikou kuchyni, kde je všechno daleko. Také měla být alespoň částečně uzavřená nebo oddělená od obývacího pokoje, aby nebyl vidět nepořádek při vaření. Mám zkušenost s velkou kuchyní s ostrůvkem, vypadá hezky, ale musí se více uklízet. Také jsem si nepřála horní skříňky, i proto máme v místnosti další prostory na věci, které se nepoužívají příliš často.

Spokojenost majitelů

Jaroslav: Jsme zde opravdu velmi spokojení. K domu nemáme v podstatě žádné výhrady, ani pokud jde o uspořádání. Za deset let jsme přišli pouze asi na dvě věci – měli jsme přece jen nechat udělat okénko na WC, je to vlastně jediná místnost, kde není okno, protože zvenku by nevypadalo pěkně. A chybí nám zastřešení terasy a zádveří, na to se nyní chystáme. V původním plánu bylo, ale my jsme ho neudělali, ukázalo se však, že je potřeba.

Andrea: Já jsem s domem stále spokojená, neměnila bych nic. Obrovská změna samozřejmě byla, když jsme se nastěhovali, trochu šok z prostoru, šok z patra...Bydleli jsme předtím v malém bytě, kde bylo vše při ruce. Takže než jsem si zvykla na běhání do patra, chvíli to trvalo. Třeba jsem neustále dávala na schody nějaké věci, které odnesu, až tam půjdu...Na úklid je to sice náročnější, ale ve výsledku bych neměnila.

drevostavba-na-vetrne-hurce-dvere-loznice

Úložiště. Úložných prostor není nikdy dost, zde byly využity dělicí stěny mezi jednotlivými místnostmi. Foto: Martin Zeman

drevostavba-na-vetrne-hurce-loznice


drevostavba-roku-ico

Zvolte nejhezčí dřevostavby v anketě Dřevostavby roku

Pomozte nám zvolit nejhezčí dřevostavby! Každý rok vyhlašujeme čtenářskou anketu Dřevostavba roku, ve které soutěží domy představené v časopisech DŘEVO&stavby a sruby&roubenky. V anketě nevyhrávají pouze soutěžící, ale i hlasující účastníci. Hlasujte a získejte atraktivní ceny...

Hlasovat v anketě

 

drevostavba-na-vetrne-hurce-dvere-koupelna

drevostavba-na-vetrne-hurce-koupelna

Lázně v malém. Množství světla a zeleně činí z koupelny opravdovou relaxační oázu. Foto: Martin Zeman


Technické patrametry

  • Zastavěná plocha: 128 m2
  • Užitná plocha: 222 m2
  • Konstrukční systém: prefabrikované dřevěné bloky, konstrukce difuzně otevřená
  • Teplo: tepelné čerpadlo země/voda, 1. NP podlahové topení, sklep a podkroví radioátory
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: U = 0,21 Wm2K
  • Roční náklady na energie: 31 200 Kč
  • Architektonická studie: Ing. arch. Miloš Dunaj
  • Projekt: Ing. Pavel Bláha, Strakonice
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop