Hladký průběh stavby domu vystřídala starost se zahradou

Hladký průběh stavby domu vystřídala starost se zahradou

Dana Jakoubková | Pátek, 12. březen 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Představa majitelů o novém bydlení vyžadovala architekturu vedenou v čistých liniích, která by byla nadčasová a bez kompromisů. Inspiraci našli na veletrhu Dřevostavby v podobě typového bungalovu, který si nechali individuálně upravit. Výsledkem je obytná plocha osmdesát osm metrů čtverečních, kterou doplňuje dalších jedenapadesát metrů k užitku. Díky promyšlené dispozici je tento přízemní dům příkladem dobře zvládnutých vnitřních prostor, od kterých především lze odvodit hodnotu domu pro konkrétní rodinu.

Objekt využívá výhody rohové parcely ve vilové ulici a ponechává si privilegium samotáře otočeného k ostatním zády. Otevírá se tak do velké zahrady s jezerem, kde pohled neustrne na plotě, nýbrž se volně rozběhne do krajiny. Architektonické ztvárnění staví zejména na vysokém realizačním standardu a funkčnosti interiéru. Najít pro takovou stavbu dodavatele vyžaduje trochu pátrání.


Volba dodavatele dřevostavby

„Rozhodovali jsme se mezi dvěma dodavateli stavby," vzpomíná Martin, majitel domu. „Při jednání se zástupci firem se ale rychle ukázalo, kdo bude pro nás vhodnější. Dáme totiž hodně na pocity, a zatímco levnější, beskydská firma nabízela dům stylem: ber, nebo nech ležet, pro Středočechy nebyla jakákoli úprava domu problémem. Svým přístupem konkurenční firmu vyřadili ze hry a ani později při jakémkoli jednání o stavbě nebo financích jsme toho nelitovali. Líbilo se nám i to, že měli svoje pracovníky, kteří pak na stavbu dojížděli denně sto kilometrů. Kdybych stavěl znova, určitě bych si tohoto dodavatele opětovně vybral."


Dispozice a úpravy dřevostavby

Bungalov Nativa patří k těm pěknějším typovým dřevostavbám. Vzdušný a bohatě prosvětlený bungalov skrývá rozlehlý obývák, dva pokoje, ložnici a dvě koupelny. Celkovou užitnou plochu doplňují dvě šatny, spíž, technická místnost a dílna.

Bonusem projektu byla možnost variability dispozic, čehož majitelé domu využili a nechali si zmenšit dlouhou spíž přiléhající ke kuchyňskému koutu tak, aby vznikl nový prostor pro šatnu jednoho z pokojů. Problém ze strany dodavatele nebyl ani v úpravě příčky, v níž tím pádem bylo třeba zřídit navíc vstup do šatny. Ve druhém pokoji, který „obývají" dva velcí psi a jeden menší, se pro změnu budoval sofistikovaný průlez stěnou – psí dveře.

moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-interier-1moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-interier-6moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-interier-5


Technická zařizení bungalovu

Na dotaz, který z atributů dřevostavby u obyvatel domu vítězí, získala největší potlesk tepelná pohoda. „Celý život jsme se na takové teplo těšili," rozplývá se majitel.

„Sice jsem podlahový systém pár týdnů ladil, než jsem zjistil náběhový čas, ale jinak funguje bezvadně. Manželka je konečně nadšená, protože když jsme chtěli mít více než dvaadvacet stupňů v našem přechozím zděném, dvoupatrovém domě o 200 metrech čtverečních, finančně nás to ruinovalo. V dřevostavbě je tepelná pohoda za výrazně menší náklady. Platíme zhruba třicet tisíc ročně za kompletní spotřebu elektřiny včetně řízeného větrání, ohřívače vody a na celé léto čerpadla a UV lampy v jezírku. K nízké spotřebě přispívají také izolační trojskla a výborné zateplení domu."

Zmíněné větrání s rekuperací tepla přes entalpický výměník je v běhu jen od října do dubna, přes léto je vypnuté a větrá se jen okny.

„Kdyby ale nebylo řízené větrání v koupelně, museli bychom mít okno otevřené pořád," dodává Martin. „V každé koupelně a na toaletě je proto samostatný vypínač pro ventilaci, která po jeho sepnutí zvýší výkon rekuperační jednotky na maximální výkon po dobu pěti minut. V kuchyni je na něj samozřejmě napojena digestoř. Báli jsme se, že bude chod ventilace slyšet přes vyústky, ale spletli jsme se. Když jsou zavřené dveře do technické místnosti, neslyšíme ani chod jednotky."

Majitel je elektroinženýr a baví ho dělat různé domácí vychytávky. Občas se ale i mistr tesař utne: „Třeba světla v chodbě jsem napojil na pohybové čidlo. Pro člověka je to pohodlné, ale neuvědomil jsem si, že psi v noci courají po domě a budou světla permanentně rozsvěcet. Na to jsme si ale museli zvyknout."

moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-interier-3moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-interier-2moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-interier-4

 

Zahrada s jezírkem

„Když jsme za pět měsíců měli postaveno, říkal jsem si, že už uděláme jenom zahradu," vzpomíná dále Martin. „Jenže ono to "jenom" vzalo více času než samotný dům. Vypadalo to tu jako na Měsíci, všude hromady hlíny, k tomu díra na jezero. Museli jsme spěchat i kvůli psům, aby netahali bahno do domu. Povolali jsme tedy zahradní architekty a se zlou jsme s potázali. Když zjistili, že bychom se chtěli vejít do 300 tisíc Kč, už se neozvali. Tak jsme nechali položit na 400 metrů čtverečních travní koberec, svařit fólii do jezírka s objemem 160 000 litrů, postavit molo a zbytek si děláme sami, postupně, intuitivně. A těch 300 tisíc jsme překročili jen o dalších 100."

moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-exterier-5moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-exterier-7moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-exterier-2


Co by na domě majitelé dnes změnili?

V chodbě je položena plovoucí podlaha – jediná chyba, kterou majitelé udělali. „Když máte psy, jejich ´pochůzky´ jsou hodně slyšet. Až bude čas, předěláme ji na dlažbu," dodává majitel.

„Také bychom zvětšili koupelnu u ložnice. Máme sice z vany výhled přes dvě okna, což lze považovat za luxus, ale minimální úložné a odkládací prostory. A také bychom udělali větší přesah střechy nad terasou. Když fouká za deště od jihozápadu – a to je u nás časté –, není právě pobytová. A to je velká škoda, protože výhled tu máme překrásný za každého počasí."

moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-exterier-3moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-exterier-4moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-exterier-6

 

Komentář dodavatele

Radostí byla konstruktivní spolupráce s investory a jejich přístup k celému projektu, a možnost řešit dům nejen s ohledem na cenu, ale hlavně na vzhled a praktičnost stavby. Vzhledem k technickému přehledu a jasné představě investora o domě jsme předávali stavbu s jistotou, že jsme splnili požadavky náročného klienta k jeho spokojenosti. Kompletní servis od vizualizace domu, vypracování projektové dokumentace a vyřízení stavebního povolení jsme pro investora zařídili v ceně domu.

ludek-horejsi-hk-drestav
Luděk Hořejší
HK Dřestav s.r.o.


Bungalov Nativa
 

Komentář redaktorky

Líbí se mi, že v hierarchii domovních prostor nebyl podceněn smysl zádveří a že je na první pohled patrná hranice mezi privátními a společnými prostorami. Život v domě je jednak velmi přehledný a přijdou-li hosté, lze je rovnou usadit v obýváku a ušetřit průchodu chodbou kolem intimnějších částí domu.

Dana-Jakoubkova
Dana Jakoubková
redaktorka


Technické parametry

  • Typ domu: nízkoenergetický, typový dům Nativa (individuální úprava)
  • Zastavěná plocha: 217m2
  • Užitná plocha: 139 m2
  • Obytná plocha: 88 m2
  • Konstrukční systém: sendvičový panel – difuzně uzavřená skladba konstrukce
  • Teplo: elektrické podlahové, topné kabely FENIX, teplovzdušná krbová vložka
  • Větrání: řízené s rekuperací tepla
  • Stínění: žaluzie Isotra řady Zetta
  • Součinitel prostupu tepla stěnou: 0,16 W/m2K
  • Roční náklady na energie: 30 000 Kč
  • Projekt a realizace: HK Dřestav s.r.o., www.drestav.cz, 2016

moderni-nizkoenergeticka-drevostavba-bungalov-typovy-dum-nativa-hk-drevstav-pudorysrez-obvodovou-stenou

 

mail-ico-poptavka

Zaujal vás upravený bungalov Nativa? Zašlete dodavateli přímý dotaz!

Společnost HK DŘESTAV nabízí – individuální přístup, komplexní servis od návrhu dřevostavby až k její výstavbě, kvalita zpracování, pasivní a nízkoenergetické dřevostavby, certifikace výrobku, finanční bezúhonnost. Vizitkou společnosti jsou spokojení uživatelé realizovaných dřevostaveb po celé České republice.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 6-2018
Dana Jakoubková

Publicistka s náklonností ke smysluplným činům a věcem. Obdivuje brilantně provázané duchovní gangsterky, ale neodvrhne ani lyrické, tajemné, lakonické a současně vtipné příběhy s tématem originální syntézy křehkosti úmrtnosti.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

  • Banner

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop