Dřevostavbu s krásným výhledem si postavili pro klidné stáří

Dřevostavbu s krásným výhledem si postavili pro klidné stáří

Dana D. Daňková | Středa, 21. říjen 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Květa se tu narodila a spolu se Zdeňkem, který pochází z blízkého města, měli nedaleko odtud 35 let v zahrádkářské kolonii chatu. K tomuto místu je tedy váží prožitky téměř celého života. Není proto divu, že když se rozhodli pro stavbu domu „na stáří", vybrali si právě tuto lokalitu.

A dřevostavba se jevila jako logický krok. Není to však masivní dřevěný dům, i když na první pohled budí dojem, že jde o klasickou roubenku. Ve skutečnosti je zateplený – venkovní vrstvu tvoří lepené trámy, směrem dovnitř je vložena tepelná izolace a povrch v interiéru uzavírají palubkové obklady.

„Dřevěný dům jsme chtěli, protože nás dřevo provází celý život," vysvětluje Květa, „chata, kterou jsme tu na kopci měli, byla ze dřeva, a ve městě jsme bydleli v mezaninovém domě, jenž manžel upravoval a často se dřevem pracoval. Dřevostavba ze syrového masivního dřeva potřebuje péči – syrové dřevo pracuje, vysychá, praská... a to jsme nechtěli, chtěli jsme bydlet."


Pohodlná dřevostavba pro dva

Původně bylo v návrhu obytné patro a arkýře ve střeše, později se však rozhodli pro přízemní stavbu, pouze přední část je asi o metr delší, než bylo počítáno. Získali tak pohodlnou jídelnu. I bez podkroví je dům pro dva lidi pohodlný a prostranný. Největší část podlaží zabírá obývací pokoj s kuchyní a jídelnou. K ní přiléhá vyvýšená terasa, jež je dveřmi propojena s interiérem.

„Terasu máme velmi rádi," říká Zdeněk, „je z ní vidět velká část Českého ráje – Kozákov, Trosky, ale kupříkladu i Drábské světničky u Mnichova Hradiště." V zadním traktu domu měly být původně tři pokoje a malá koupelna. Nakonec se rozhodli pro pohodlnější řešení – jeden pokoj vypustili a o tento prostor zvětšili vlastní ložnici a koupelnu.

V květnu 2015 začaly práce na základech a na konci března 2016 byla dřevostavba předána. „Když jsme vybírali stavební firmu, oslovili jsme i pana Pavlíčka. Líbil se nám dům, který nám ukázal, a rozuměli jsme si jako lidé, rozhodli jsme se tedy pro něj. Je příjemný a ochotný. Dům byl postaven skoro celý na klíč", vysvětluje Květa, „kupovali jsme obklady a dlažbu, obkladače a instalatéra jsme našli v Turnově, ostatní zařídil pan Pavlíček."

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-pohled

Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-pohled-detail

obr.: Zateplená roubenka s členitým průčelím vypadá v upravené zahradě vskutku malebně. Prostorná terasa umožňuje vybrat si posezení podle denní doby i počasí. Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-vyhled

Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-pohled-bocni

obr.: Geometrie průčelí a „odskočená" střecha dodávají stavbě opticky na objemu. Přední část je denní, „společenská", vzadu jsou ložnice a hygienické zařízení. Foto: Martin Zeman


Ekologický a ekonomický provoz dřevostavby

V dřevostavbě je naistalováno podlahové vodní topení s elektrokotlem. „Uvažovali jsme i o tepelném čerpadlu," pokračuje Zdeněk, „ale v poměru cena/výkon a vzhledem k návratnosti jsme od něj upustili. Ale ani elektrokotel příliš často nevyužíváme, jako doplňkový zdroj zde máme kamna a topíme především v nich."

Vodu mají majitelé vlastní ze studny, vydatný vrt je hluboký 21 metrů, voda je v devíti metrech. Přívod vody z řadu z vesnice by byl velmi dlouhý – asi 250 metrů, přes cizí pozemky a tudíž komplikovaný a nákladný.

masivni-drevostavba-srub-interier-obyvaci-pokoj-krbova-kamna

obr.: Zelená barva s černým akcentem zajímavě doplňuje hnědé odstíny ploch v interiéru, měkký potahový materiál s vlasem zase zjemňuje tvrdost obkladu komína a stěny za kamny. Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-interier-kuchyne-jidelni-stul

obr.: Otevření do krovu dodává interiéru na prostornosti. Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-interier-jidelna-obyvaci-pokoj

obr.: V přední části domu je společenská místnost s obývákem, kuchyní a jídelnou. Přiznané trámy, různé typy podlahových krytin a uspořádání nábytku prostor rozčleňují. Foto: Martin Zeman


Zahrada jako předobraz dřevostavby

„Tvar zahrady a rámcové rozmístění záhonů jsme si nechali navrhnout, technikou srovnali povrch, zahradníci položili geotextilie a zasadili velké stromy," popisuje Květa.

„Všechno ostatní jsem dělala já, spočítali jsme, že jsem vysadila asi 300 rostlin. Pravda je, že jsem jich hodně musela vyměnit. Třeba spodní část zahrady byla původně velmi mokrá, je tam slabší vrstva země a pod ní už je jíl. Dokonce tam máme jímku, v níž bylo po dešti vždy hodně vody. Původní výsadbu jsem postupně měnila za vlhkomilné rostliny, ty ale nyní musím nahrazovat těmi, jež zvládnou nedostatek vody. Poslední roky jsou totiž tak suché, že je vyschlá i tato část pozemku. Říká se, že zahrada je cesta, takže pořád něco měním..."

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-jezirko

obr.: Veškerá voda se střechy je svedená do 15kubíkové podzemní plastové nádrže. Když prší, sbírá se dešťová voda v ní, v suchém období doplňují nádrž vodou ze studny a zalévají s ní pak celou zahradu. Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-koupaci-jezirko

Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-exterier-zahrada-rostliny

Foto: Martin Zeman

Komentář majitelů dřevostavby

Bydlíme tu skoro tři roky. Kdybychom stavěli dneska, postavili bychom dům na délku i šířku o jeden metr větší. Jinak je postavený dobře, panu Pavlíčkovi nemůžeme nic vytknout. Jde spíše o vybavení, které si každý navrhuje podle vlastních potřeb. Ale v zásadě jsou to drobnosti, které nesnižují kvalitu bydlení.

Květa a Zdeněk
Květa a Zdeněk
majitelé dřevostavby

masivni-drevostavba-srub-interier-chodba-drevene-dvere-truhla

obr.: Přirozený soulad v prostoru vykouzlí kombinace světlých stěn a teplých odstínů dřeva. Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-interier-loznice-2

Foto: Martin Zeman

masivni-drevostavba-srub-interier-koupelna

obr.: Zrušením jedné ložnice získala koupelna cenné čtvereční metry podlahové plochy navíc. Díky tomu se proměnila na relaxační místnost. Foto: Martin Zeman


Technické parametry

  • Zastavěná plocha: 144 m2 + venkovní terasa
  • Užitná plocha: 164 m2 + garáž 24 m2
  • Konstrukční systém: srubová konstrukce z lepených sušených hranolů s dřevěnou izolací a obkladem
  • Ošetření stěn: interiér nabělený vodou ředitelným lakem, exteriér – tenkovrstvá olejová lazura
  • Teplo: teplovodní podlahové vytápění, zdroj – elektrokotel, doplňkové topení – krbová kamna
  • Realizace: WOOD–LIFE CZ s.r.o., www.wood-life.cz, 2018

pudorys-1.nppudorys-2.np

 

mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato moderní roubenka a zajímá vás její přibližná cena? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Společnost WOOD-LIFE CZ je dodavatelem atypických roubených a srubových staveb, dřevěných rodinných domů a chat. Stavby realizuje především podle individuálních představ a požadavků klienta. Preferuje dodávku staveb komplet na klíč. Filozofií firmy je poskytnout zákazníkům osobní servis.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku


SaR 1-2019
Ing. Dana D. Daňková

Ráda přicházím věcem na kloub, z čehož mé okolí někdy ztrácí nervy :-), a ráda se učím, v životě i v práci potřebuji tvořivost. Zajímá mne architektura, stavební technologie a funkční design

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (7)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop